Ce se ascunde în spatele comportamentului unui copil „scăpat de sub control”❓
Din dorința de a nu repeta anumite greșeli pe care le-au făcut părinții lor cu ei, multe mame și mulți tați consideră că trebuie să le dea copiilor toată libertatea pe care aceștia o cer, așa că nu impun limite și reguli.
De ce fac asta❓
De teama de a nu leza copiilor personalitatea și de a nu le îngrădi creativitatea.
Dar această teamă nu este fondată dacă limitele sunt explicate și nu impuse cu forța.
Mai mult de atât, limitele ajută la structurarea personalității, la învățarea regulilor sociale dar și la aflarea granițelor care pot fi sau nu depășite.
Care sunt consecințele lipsei limitelor❓
Lipsa limitelor îi va face pe copii, mai târziu, să aibă repere incerte, să încalce cu ușurință regulile impuse de societate și să se revolte atunci când se vor confrunta cu inevitabilele consecințe ale comportamentului lor. Acest aspect atrage după sine două direcții, ambele aflate la extreme, foarte periculoase fiecare.
👉 Prima extremă în care se poziționează copilul este reprezentată de tiparul răsfățatului-rebel care devine, ulterior, un adult impertinent, insensibil și neinteresat de efectele faptelor sale asupra lumii.
👉 Cea de-a doua extremă este reprezentată de tiparul copilului supus-învins de convențiile dure din jur, care nu poate avea inițiativă și încredere în sine, pentru că se simte lipsit de importanță.
👉 Primului tipar îi este caracteristică o atitudine de tipul „Totul mi se cuvine.”, desigur, de aici derivă și „Fac ce vreau, pentru că așa am eu chef!”, „Dacă ești mama/tata, nu înseamnă că trebuie să ascult de ideile tale învechite.” etc.
👉 Celui de-al doilea tipar îi este caracteristică o atitudine de tipul „Nu merit.”, „Merg unde vreți voi.”, „Nu știu ce (să) vreau.” ș.a.m.d
❗ Dacă nu îi impunem copilului nostru o limită atunci când face ceva greșit, acesta nu va dezvolta abilități morale și sociale la care va trebui să se raporteze în viața de adult.
Dacă nu îi explicăm copilului necesitatea respectării regulilor, el nu-și va contura frumos comportamentul, asemeni modelului oferit de către părinți și nu va putea spune nici el „stop” atunci când cei din jur îi vor invada spațiul personal.Un părinte care nu-i prezintă copilului importanța limitelor și a respectării spațiului personal, nu va reuși să ofere modelul unei persoane autonome, independente.
⚠ Ajunși la maturitate, copiii crescuți astfel sunt mereu nemulțumiți, dau dovadă de instabilitate și chiar ajung să schimbe locul de muncă destul de des, pentru că nu știu să integreze regulile.
Nu fac față relațiilor de lungă durată, pentru că nu au un comportament constant pe parcursul relației, iar partenerii de viață sunt mereu confuzi, neștiind cum să reacționeze.
Care este soluția❓
Limitele sănătoase, așteptările noastre, sunt un dar oferit copiilor. Ele reprezintă conturul propriei lor hărți, o hartă a vieții, pe care cei mici o creionează cu ajutorul nostru, încă din copilărie și după care se vor ghida apoi pe parcursul întregii existențe, umplând-o cu experiențe care-i vor găsi pregățiți să gestioneze provocările.
Tonul vocii, căldura, apropierea fizică, privirea ochi-în-ochi, empatia, fermitatea și consecvența – reprezintă suportul acestei hărți după care copiii se ghidează.
Răbarea, calmul și impunerea limitelor cu blândețe, vor pune bazele dezvoltării sănătoase, în limitele stabilite corect și asimilate în copilărie.
Cum vei face asta❓
Îți venim în ajutor cu un GHID al PĂRINȚILOR GENIALI pentru COPII GENIALI.
„Copilul tău este un geniu!”, cartea scrisă de prof. dr. Florian Colceag și Florin Alexandru, te va călăuzi în arta creșterii sănătoase a copilului tău, atât la nivel emoțional, cât și psihic și fizic.
Care sunt beneficiile citirii acestei cărți❓
👉îți vei forma o imagine clară despre etapele de dezvoltare ale copiilor pe categorii de vârste lucru care te va ajuta să faci mai ușor trecerea de la o etapă la alta
👉 prin intermediul jocurilor și exercițiilor din carte vei putea dezvolta copilului tău încrederea în forțele proprii în doar 30 de minute pe zi
👉 vei învăța cum să îi dezvolți copilului tău capacitatea de cooperare, coordonare și organizare
👉 îți vei ajuta copilul să gestioneze corect și cu calm orice situație (conflict, dezbatere, ascultare etc.)
👉 îl vei ajuta să-și formeze o personalitate puternică și responsabilă
O poți găsi aici: Copilul tău este un Geniu!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 427 shares