De ceva timp, grija față de sine, față de propriile nevoi este din ce în ce mai promovată pe internet. Și e un lucru bun, fiindcă, uneori, mamelor e necesar să li se reamintească că, dincolo de statutul minunat și plin de bucurii (deși, uneori, și de frustrări și neputințe) de mamă, există și cel de femeie, de om care are nevoi firești. Și printre nevoile firești ale unui om, se regăsesc și cele precum grija față de sine, dorința de a avea parte de relaxare, momentele în care să fii singur, cu propriul trup și propriile gânduri, și să te conectezi la tine însuți – iar acestea se pot satisface prin anumite obiceiuri sănătoase. Aceste așa-numite obiceiuri sănătoase, odată practicate, intră în reflex și își fac loc în viața de zi cu zi a mamelor. 

Grija față de sine, din fericire pentru mame și, în general, pentru toate persoanele, indiferent de sex, nu se rezumă doar la spa, masaje, vacanțe, tratamente faciale. „Din fericire” – pentru că nu poți merge în fiecare săptămână/lună în vacanță și nici chiar zilnic la masaj sau la spa. Uneori nu sunt bani pentru toate acestea, alteori timp, disponibilitate. Totuși, există câteva lucruri, câteva obiceiuri sănătoase pentru mame, care contribuie la nevoia acestora de a-și îngriji propriile trupuri și minți, determinându-le să se relaxeze și să fie bine cu ele însele. 

Pentru că nu, nu e doar la modă să îți dorești să te îngrijești, să ții cont de nevoile trupului și minții tale. E ceva natural, e ceva de care ar trebui să țină cont toate mamele, e ceva care mai domolește din frustrări, din neputințe, ceva care transformă o mamă obosită, cu nervii la pământ, într-o mamă care se întoarce iubitoare și cu mai multă energie la copilul său, la partenerul său. 
Totuși, care sunt aceste obiceiuri sănătoase de îngrijire fizică și emoțională pentru mame și cum pot fi puse în practică? Le găsiți în rândurile care urmează și, evident, probabil că nu se aplică tuturor mămicilor. Din cele 10, alegeți-le pe cele potrivite temperamentului și nevoilor voastre. 
1. Spune-ți DA ție însăți. 

Încearcă să îți proritizezi nevoile și sarcinile. Alege să îți spui DA ție însăți ori de câte ori ai vrea să îți spui NU, ori de câte ori invoci motive să nu faci anumite lucruri, deși simți că ai putea și ai vrea să le faci.

Simți că o noua coafură/o manichiură te-ar determina să te simți mai bine? Roagă pe cineva apropiat/pe soț să stea cu copilul cât tu îți oferi acest mic cadou. 

Simți că o cafea savurată în oraș, și nu acasă, te-ar bucura și ți-ar face bine? Ieși la o cafea cu o prietenă sau de una singură. 

Cu toate că vei găsi suficiente motive, cu toate că vei crede că e mai bine să spui NU dorințelor și visurilor tale, reanalizează opțiunile și spune-ți DA dacă ai nevoie de asta. Și cu siguranță ai nevoie să îți aprobi multe din visuri și dorințe!

2. Reflectează asupra propriilor gânduri, nevoi și dorințe. 

Printre toate acele obiceiuri sănătoase propuse astăzi, probabil că acela în care mamele sunt îndemnate să reflecteze asupra propriului sine, implicit asupra gândurilor și nevoilor, e unul dintre cele mai importante. Reflectând asupra acestor lucruri, meditând, o mamă învață să se cunoască, își înțelege nevoile și dorințele, să intre în legătură cu sentimentele ei. Așadar, își permite să își spună mai des DA, așa cum este îndemnată și la punctul unu.

3. Conectează-te și cu alte persoane. Socializează. 

Oamenii sunt ființe sociale. Ca să îți împlinești o nevoie firească, pune pe lista ta unul dintre acele obiceiuri sănătoase, acela de a socializa. Întâlnește-ți prietenele, plimbați-vă, discutați la telefon.

obiceiuri sănătoase pentru mame

De asemenea, nu uita să te conectezi și cu propriul partener. Chiar dacă sunteți părinți, e extrem de important să țineți cont și de nevoia de a vă reîmprospăta legătura prin declarații de iubire, prin îmbrățișări, prin gesturi mărunte, prin cuvinte duioase și, de ce nu, din când în când printr-o cină romantică în doi. O cină care se poate desfășura și-acasă, cu muzică în surdină, cu mâncarea voastră preferată și lumânări. 

4. Exprimă-te pe tine însăți, exprimă-ți personalitatea, feminitatea – e unul dintre acele obiceiuri sănătoase care nu te lasă să uiți de sinele tău autentic!

Înainte de a fi mamă, ești femeie. Nu uita de asta, așa că oferă-ți îngrijire corespunzătoare, dă-ți timp să faci un duș, o baie cu spumă, să îți faci manichiura, să te dai cu cremă pe corp, să te machiezi când simți nevoia. 

De asemenea, chiar dacă uneori nu ai timp, chiar dacă te simți depășită de sarcinile și provocările vieții de părinte, îngăduie-ți să ceri ajutorul celorlalți din jurul tău și oferă-ți șansa să practici un hobby/să îți dezvolți pasiunile.

obiceiuri sănătoase pentru mame

Îți place să scrii? Să citești? Să pictezi? Să croșetezi? Îți place sportul în aer liber? Oricare ar fi pasiunea sau hobby-ul tău, să îți oferi timp să practici asta și să nu uiți de lucrurile care te fac fericită e unul dintre acele obiceiuri sănătoase care te determină să fii bine cu tine însăți! 

Despre autenticitate poți citi mai multe accesând link-ul de aici. 

5. Ține cont de alimentația ta și încearcă, măcar din când în când, să faci mișcare. Cu siguranță ți se par niște obiceiuri sănătoase de care tot auzi – de aceea, nu le nega importanța!

Mesele sănătoase, echilibrate și sportul în viața ta sunt obiceuri sănătoase despre care tot citești și auzi. Și e normal să fie atât de des întâlnite, pentru că alimentația echilibrată și sportul te umplu de energie și de o stare de bine. 

obiceiuri sănătoase pentru mame

Poate că nu ai timp mereu să mergi la sală sau să alergi în parc, dar câteva minute dintr-o zi ți le poți consuma alegând să faci câteva exerciții fizice acasă, fără să te deplasezi nicăieri. 

6. Prioritizează ceea ce alegi să faci și cum alegi să te implici.

Nu e nevoie să iei aceleași decizii și să faci întocmai cum fac prietenele tale/alte mame din jurul tău. Dacă ție, copilului/copiilor tăi, partenerului tău, vi se potrivește un anumit lucru, faptul că alții din jurul vostru procedează diferit nu înseamnă că voi faceți ceva greșit. E firesc să ai priorități diferite față de cei din jurul tău. 

Dacă, spre exemplu, alegi să gătești o supă din care să mâncați două-trei zile la rând, nu înseamnă că ești o mamă rea și că nu îi oferi copilului tău mâncare mereu proaspătă, așa cum face o altă mamă cu care te întâlnești în parc. Pur și simplu aveți priorități diferite și e firesc, niciuna dintre voi nu greșește. Și poate că, alegând să consumați o supă câteva zile la rând, timpul acela dedicat gătitului ți-l oferi ție, ca mamă, sau copilului tău.

7. Încearcă să te odihnești suficient. 

E greu de pus în practică, știm, mai ales atunci când bebelușul are colici, când îi ies dinții, când e bolnav. Dar lipsa somnului aduce consecințe destul de grave pe termen lung. Așa că, atunci când poți, cum poți, odihnește-te. 

8. Ține cont de copilul interior. Din păcate, e un aspect care se află printre obiceiurile sănătoase cel mai puțin practicate.

Să ai grijă de copilul tău interior, să-l cunoști, să îi asculți nevoile, e unul dintre acele obiceiuri sănătoase care în mod frecvent este neglijat. Permite-i copilului din tine să fie, uneori, copil alături de copiii tăi – adică râzi, bucură-te, joacă-te cu ei, cultivă-ți spiritul ludic și, în același timp, ascultă-ți, iubește-ți copilul din tine la fel cum îți iubești și îți asculți copiii. E binefăcător și vindecător pe termen lung, însă, evident, e nevoie de practică și conștientizare.

9. Bucură-te de soare.

Nu neglija importanța soarelui! Ieși cât mai mult afară în zilele cu soare, permite-i acestuia să îți încălzească trupul, chipul, bucură-te de mângâierea razelor. 

obiceiuri sănătoase pentru mame

10. Treburile casnice nu sunt doar ale femeii. Împărțiți-le în mod egal. 

Printre acele obiceiuri sănătoase enumerate până acum, trebuie menționat și acela în care, ca femeie și, în general, ca familie, înțelegeți că sarcinile aparțin ambilor parteneri și că, practic, bărbatul nu o ajută pe femeie, ci își îndeplinește datoria firească de soț și de tată. 

De ce trebuie menționat? Pentru că sarcinile împărțite ușurează și înfrumusețează viața de familie. Astfel, cu siguranță vor apărea mult mai puține frustrări și vor exista mămici măcar puțin mai odihnite. 

În ceea ce privește oboseala și felul în care poți să scapi de ea, articolul Mamă cu normă întreagă – 5 soluţii simple pentru a fi mai puţin obosită îți va fi cu siguranță de folos. 

Care dintre aceste obiceiuri sănătoase de mai sus ți se par potrivite pentru tine? Ce alte lucruri îți aduc fericire, relaxare și te determină să fii bine cu tine însăți?

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse