Fiecare copil e unic şi extraordinar. Nimeni nu poate contesta asta. Notele nu mai sunt un criteriu pe baza căruia să ne grăbim să punem etichete, iar copiii nu sunt definiţi prin validările celorlalţi. Adevăratele comori se află în interiorul lor – iar datoria noastră, ca părinţi, este aceea de a le susţine geniul înnăscut şi a-i îndruma către valorificarea talentului cu care au fot înzestraţi.
Toţi copiii sunt extraordinari, însă cum poţi spune dacă micuţul tău este mai mult decât extraordinar? Dacă nu cumva intra în elita marilor gânditori ai lumii? Ţi-ai pus vreodată întrebarea asta?
Asociația Națională Pentru Copiii Înzestrați estimează că 3 milioane de copii sunt înzestrați şi demonstrează niveluri de inteligenţă remarcabile. Evaluarea acestora, confirmarea că un copil este un viitor geniu al lumii nu se poate rezuma la un simplu test sau examen, oricât de complex ar fi acesta, spune Asociația Națională Pentru Copiii Înzestrați.
Astfel, pentru a se putea confirma prezenţa unui coeficient de inteligenţă remarcabil, specialiştii caută o serie de alte semne distinctive.
Cele 8 semne care îţi spun că ai un copil genial, cu un nivel de inteligenţă remarcabil
1. Se dezvoltă mai repede decât ceilalţi copii
Unul dintre primele semne care ar putea să îţi ridice un semn de întrebare în ceea ce privește genialitatea copilului tău este acela că micuţul se dezvoltă mult mai rapid decât ceilalţi, mai repede decât te-ai fi aşteptat tu. Va merge mai repede decât ceilalţi copii, va vorbi mai repede decât ceilalţi copii de vârsta lui, va înţelege cu mai multă uşurinţă anumite lucruri, va începe să citească şi să scrie foarte devreme, se va plictisi uşor la şcoală sau la grădiniţă, mai ales atunci când va simţi că nivelul său este altul.
Eboni Hollier, consilier certificat în pediatrie şi dezvoltare comportamentală a copiilor, spune: Mulți părinți ai copiilor talentați remarcă faptul că, de cele mai multe ori, copiii lor se dezvoltă precoce, în special din punct de vedere cognitiv, iar competențele lingvistice pot fi semnificativ mai mari decât nivelul de vârstă.
2. Au întrebări existenţiale
Curiozitatea îi împinge pe cei mai mulţi copii să îşi pună întrebări legate de mediul înconjurător şi să exploreze cât mai mult însă, spun specialiştii, copiii înzestraţi au, încă din primii ani de viaţă, adevărate procese introspective şi întrebări legate de cum funcţionează lumea, de unde vine viaţa, ce se întâmplă după ce murim şi alte curiozităţi care îi pun în dificultate pe părinţi.
3. Ştiu foarte devreme ce îşi doresc să facă în viaţă
Copiii trec prin diferite faze. Astăzi îşi doresc să devină medici, mâine îşi doresc să ajungă cântăreti faimoşi, poimâine…poate vor să fie profesori. Şi e firesc să experimenteze şi să îşi schimbe frecvent opţiunile – pentru că descoperă zilnic lumea şi sunt fascinaţi. Copiii înzestraţi, pe de altă parte, prezintă un interes major pentru un anumit domeniu – şi nu contenesc să aprofundeze informaţii şi să devină tot mai buni, conştienţi de ceea îşi doresc să facă mai departe cu această informaţie acumulată.
4. Au cunoştinţe uimitoare în domenii greu de accesat la vârste fragede
Copiii înzestrați au cunoștințe uimitoare în anumite domenii – accesibile doar adulţilor. Pe scurt, ei pot
cunoaşte denumirile ştiinţifice ale unor fenomene de care noi, adulţii, poate nici nu am auzit – sau pot explica detaliat funcționarea unui motor de mașină. Indiferent de subiectul abordat, copilul înzestrat ne va uimi cu o serie de informaţii şi o înţelegere profundă şi exactă a lucrurilor. Potrivit sciencedaily.com, un copil înzestrat deţine aceste informaţii extraordinare, accesibile doar adulţilor, începând cu vârsta de 10-11 ani.
5. Preferă compania adulţilor
Datorită subiectelor pe care le poate aborda cu aceştia, copilul înzestrat preferă, de cele mai multe ori, compania adulţilor – şi se plictiseşte foarte repede la şcoală şi în compania copiilor de vârsta lui. Adesea începe să se simtă neînţeles şi are tendinţa de a se izola şi acumula şi mai multă informaţie nouă, conform cu nevoile sale.
Copiii înzestrați cunosc deja aproape 60% din materia predată la grădiniță sau la şcoală, chiar din prima zi a cursului – declară Asociația Națională Pentru Copiii Înzestrați
6. Au o putere de concentrare extraordinară
Copiii înzestraţi par să aibă o capacitate de concentrare uimitoare. Atunci când încep să lucreze la un task, nu se prea opresc până când nu îl încheie cu succes. Televizorul, muzica la volum ridicat, jocurile şi orice altă formă de distracţie, oricât de tentantă, nu îi poate deconcentra. Ei vor rămâne la fel de eficienţi.
7. Citesc foarte mult
Toţi copiii citesc. Mai devreme sau mai târzi toţi descoperă bucuria lecturii, o îmbrăţişează şi încep să îşi formeze gustul pentru un anumit gen de scriere. Atunci…cum recunoaştem copilul înzestrat? Copilul înzestrat va începe să vorbească foarte devreme şi va învăţa singur să citească, la fel de devreme, moment din care nu se va mai desprinde de cărţi, găsind în acestea o plăcere enormă.
8. Nu au note foarte bune
Da, ai citit bine. Copiii supradotaţi nu excelează la şcoală. Atenţia lor nu se concentrează pe obţinerea unor note extraordinare, ci pe a aprofunda un singur domeniu, acela în care ei ştiu că vor să se dezvolte. Din acest motiv, părinţii de copii geniali primesc frecvent plângeri în cadrul ședințelor școlare.
Diferența dintre copiii străluciţi şi cei geniali
Christopher Taibbi, specialist în domeniul educației copiilor înzestraţi, explică diferența esenţială dintre copiii inteligenţi şi cei geniali.
Copiii inteligenți muncesc din greu pentru a obţine ceva. În schimb, copiii înzestraţi obţin repede ce îşi doresc…şi se plictisesc la fel de repede. În acest sens, copiii inteligenţi au mai mari şanse de reuşită, adesea în mediul de învăţământ tradiţional, tocmai pentru că sunt motivaţi de note şi apreciere, în timp ce copiii geniali sunt independenţi de părerea celorlalţi şi etichetele primite. Astfel, multe genii nu sunt descoperite şi recunoscute cu uşurinţă.
Ce ar mai trebui să ştii
Copiii înzestrați care rămân nedescoperiţi, din păcate, devin adesea ținte pentru etichetare și hărțuire. Însă dispun de o excelentă inteligență emoţională – şi pot gestiona uşor obstacolele apărute. Obligatoriu, susţine Asociația Națională Pentru Copiii Înzestrați, copiii înzestraţi trebuie plasaţi la locul potrivit, în momentul potrivit şi susţinuţi să îşi manifeste potenţialul real.
Dacă ai 30 de minute pe zi, îţi garantez că poţi creşte şi tu un copil genial. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, ghidul care te învaţă să descoperi potenţialul extraordinar din copilul tău.
Cartea care îți arată cum poți crește un copil genial (și pe care au citit-o peste 140.000 de părinți și cadre didactice)
De ce să comanzi această carte?! 🤔
Deoarece îți vei ajuta copilul să-și dezvolte aceste 5 calități foarte importante, exact la momentul potrivit:
Apartenenţa socială. Este cea responsabilă de felul în care socializăm şi ne creăm noi prietenii. Până la urmă se spune că media prietenilor tăi eşti tu.
Încrederea în propria persoană. Este cea responsabilă de realizarea proiectelor semnificative din viaţa noastră şi cea care ne conferă oportunitatea unor alegeri cutezătoare!
Gândirea pozitivă. Este cea responsabilă de modul în care proiectăm viaţa. Nu e aşa că avem un cadou superb de care uneori uităm să profităm? Cadoul este însăşi viaţa!
Inteligenţa emoţională. Nu putea să lipsească pentru că ea este esenţială din atâtea puncte de vedere încât, dacă o dezvoltăm, poate determina caracterul de învingător al unui individ, în comparaţie cu cel de învins, în cazul în care nu este dezvoltată.
Gândirea „Out of the Box”. Este responsabilă cu schimbarea proiecţiei asupra evenimentelor din viaţa copilului tău, ori de câte ori acesta are nevoie.
Vezi detalii despre cartea „Copilul tău este un geniu” și comand-o aici.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 333 shares