Ajutor! Copilul meu nu vrea la şcoală!

Copilul meu nu vrea să se mai întoarcă la şcoală!

Am un copil care urăşte şcoala. Ce să fac?

Te regăseşti în strigătele de ajutor de mai sus? Stai liniştită, am câteva explicaţii pentru tine. Poate te vor ajuta să găseşti soluţia potrivită. Am descoperit 9 motive pentru care copilului tău nu-i mai place şcoala.

9 motive pentru care copilului tău nu-i place la şcoală

Dacă ai epuizat soluţiile şi nu prea mai ai idee ce poţi face, nu te panica. Poate fi frustrant să nu înţelegi ce e de făcut, de unde vine aversiunea copilului pentru şcoală şi cum poţi rezolva problema, dar nu e cazul să îţi faci scenarii prea ample.

Unele mame se tem că vor avea un copil care va urî şcoala sau care va abandona cursurile. Nu e cazul să fii negativistă.

Toate au o explicaţie şi o rezolvare. Uite care sunt cele mai frecvente motive pentru care copilul nu vrea să meargă la şcoală.

1. Şcoala începe prea devreme

de ce copilul nu vrea la scoala - program prea matinalE posibil ca programul prea matinal să nu fie pe placul copilului tău. În timp ce unii copii se trezesc plini de energie, alţii se trezesc mai greu sau se simt chiar copleşiţi de ora atât de neprietenoasă.

Încearcă să afli dacă în spatele lui ,,Nu vreau la şcoală” se află cumva dificultatea de a se trezi. Poţi încerca să îl culci mai devreme sau să găseşti o motivaţie puternică pentru care să se dea jos din pat dimineaţa. Încearcă muzica, pregătirea unui mic dejun delicios, o propunere motivantă de petrecere a timpului după ore.

2. Pauzele între ore sunt prea scurte

Nu te-ai gândit la asta, nu? Sună banal, dar pentru copil poate fi extrem de obositor să stea toată ziua la şcoală, iar pauzele să fie de 5-10 minute. Mai ales la început, e dificil să îi explici copilului că va trebui să stea atâtea ore în bancă, iar pauzele sunt prea puţin odihnitoare.

Găsiţi împreună o soluţie pentru a rezolva acest aspect. Discută cu cel mic, vezi ce părere are şi el. Copilul poate fi frustrat şi că timpul alocat mesei, hrănirii efective, nu mai este acelaşi. Acomodarea nu este uşoară, nici trecerea de la masa caldă la un pacheţel mâncat pe grabă.

3. Nu-i plac profesorii/educatorii/ învăţătorii

Mulţi copii nu mai vor la şcoală pentru că nu o plac pe “doamna”. Fie pentru că aşa percep ei, fie pentru că doamna chiar are aşteptări foarte mari, dintr-o dată, copilul se poate simţi copleşit şi îngrădit. Statul în bancă, respectarea unui program fix, supunerea la câteva reguli…toate necesită adaptare.

Vezi ce anume îl supără la doamna. Iar dacă o place, şi nu aceasta este problema, atunci e posibil ca schimbările majore să fie cauza, situaţie în care îi va fi mai greu să îţi explice ce îl supăra.

Unui copil nu îi e uşor să îţi spună că nu poate sta în bancă, nu poate avea răbdare o oră, se plictiseşte sau îşi doreşte ca orele să decurgă altfel.

Sistemul nordic de educaţie, de exemplu, a înţeles deja acest lucru şi a găsit o metodă prin care copiii să înveţe cu plăcere, să se adapteze uşor, să poată sta în afara băncilor, să colaboreze, să se simtă ca acasă, dar să înveţe multe lucruri, mereu cu drag şi implicare. Dacă înţelegi nevoile copilului, ai înţeles tot ce trebuia să ştii despre creşterea lui, iar problemele vor dispărea ca prin minune.

Vezi aici ce poţi face

Poţi încerca o şcoală cu un sistem puţin mai modern, mai liber, bazat pe alte valori, unde copilul să se simtă fericit, liber, neîngrădit, creativ, să se bucure de întâlnirile zilnice, să beneficieze şi de un meniu gustos. Toate acestea aspecte contează – pentru el.

ce faci cand copilul nu vrea la scoala4. Temele pentru acasă

Tot sistemul nordic a înlăturat din programă temele pentru acasă. Sfatul profesorilor către copii este acela de a citi, a se plimba şi a descoperi lumea. Temele, lecţiile importante şi aprofundarea revin responsabilităţii şcolii.

La noi însă, copiii chiar sunt copleşiţi de aşteptările create de şcoală, deseori întreţinute şi de mulţi părinţi.

Aşadar, e posibil că puiul tău să fie epuizat de această nouă regulă…a temelor obligatorii, zilnice, uneori excesive.

E greu să schimbăm sistemul, însă poţi discuta problema în cadrul şedinţei cu părinţii sau poţi găsi acasă o variantă prin care să îl ajuţi ca totul să se încheie mai repede şi mai plăcut.

Lecţiile pot deveni parte dintr-un program interactiv. Discută şi cu copilul, vezi ce îl supăra, ce ar vrea să schimbe, cum l-ai putea ajuta să privească altfel lucrurile. Uite aici ce îţi propun!

5. Sistemul i se pare prea rigid

Da, dragă mami, copilul poate nu înţelege ce e cu sistemul, dar cu siguranţă simte tot ce nu e în regulă. Şi e posibil să observe că e lipsit de creativitate, că ar vrea să înveţe lucruri diferite, mai interesante, mai interactive, să poată descoperi, să pună întrebări, să aibă dreptul de a întrerupe o lecţie pentru a pune întrebări. Şi poate nu are acest drept.

Învățământul nu înseamnă doar să mergi la școală și să iei o diplomă. Înseamnă lărgirea cunoștințelor și descoperirea adevărului despre viață. „- Shakuntala Devi

Copilul e autentic, să nu uităm asta. El vede totul clar, pur, fără prejudecăţi, fără manipulări. E sincer şi aşteaptă firescul în orice. Discută cu el şi vezi ce şi-ar dori să se întâmple la şcoală, cum vede el orele, ce părere are, cum l-ai putea ajuta. Oferă-i posibilitatea de a se exprima liber. Poate faceţi împreună ceea ce el nu face la şcoală – dar şi-ar dori.

6. Este tratat ostil

copilul nu mai vrea la scoala, ce facem?

Dacă un alt copil îl tratează ostil, îl face să se simtă neplăcut şi îl jigneşte, nu e de mirare că nu mai vrea să se întoarcă la şcoală. Faptul că zilnic va fi supus unui tratament căruia nu ştie şi nu îi poate riposta, îl poate determina să asocieze şcoala cu locul în care nu se simte confortabil. Vezi dacă este vorba despre asta, mergi la şcoală, implică-te şi rezolvă problema.

Copilul tău are dreptul să se simtă în siguranţă. Nu lăsa totul să pară o joacă firească între copii. Huliganismul pune mare presiune pe copii, iar victimele ajung adesea la suicid, chiar până în vârstă de 12 ani, spun studiile.

7. Se teme de note, teste şi eşec

Dacă a apucat să asocieze şcoala cu notele, rezultatele excelente, succesul şi eşecul, atunci nu e deloc bine. Trebuie să îi explici că şcoala e mai mult decât o notă, că testele vin, trec, sunt verificări ale cunoştinţelor lui în momentul respectiv – care se pot îmbunătăţi oricând.

Evită să-l compari şi să îi ceri mai mult decât poate duce, e posibil ca tu să-i insufli teama de şcoală. Fii deschisă, ajută-l, susţine-l, găsiţi metode pentru a învăţa de drag şi eficient.

8. Favoritisme

motive pentru care copiii urasc scoalaCopilul e prea mic să facă faţă favoritismelor. Însă el le poate percepe imediat. Dacă i se pare că profesorii favorizează o anumită persoană, nu e deloc de mirare că şcoala devine un loc în care el învaţă nedreptatea şi comparaţia.

Tu asigură-te că el ştie că e unic, talentat, perfect aşa cum e, iar favoritismele nu trebuie să îl afecteze. Pentru că nu îl fac mai puţin bun decât pe ceilalţi. Din contră, învaţă-l cât de important e pentru simplul fapt că poate realiza orice…chiar şi fără să fie favorizat.

9. Nu are voie să meargă la toaletă în timpul orelor

La noi, se ştie, încă există regulă lui ”nu în timpul orelor”. Însă pentru copil poate fi traumatizant să nu folosească toaleta timp de o oră, dacă el atunci are nevoie. Doar că nu e nimeni dispusă să îl asculte, toţi sunt dispuşi să instaureze noi reguli.

Copilul devine frustrat, inhibat, mersul la toaletă poate deveni chiar problematic pe viitor. Regulile fireşti sunt una, acceptarea nevoilor fiziologice ale copilul…alta! Întreabă-l pe copilul tău dacă întâmpină această problemă.

Concluzie

Copilul poate detesta şcoala pentru că nu se regăseşte în oamenii de acolo, i se refuză accesul la nevoile fiziologice, se plictiseşte, este obosit şi copleşit de sarcini.

Unii dintre ei simt că nu învăţa nimic interesant. Geniile au trecut şi ele prin asta, tocmai pentru că simţeau că nu aşa ar trebui să arate o zi la şcoală.

Scopul principal al educației în școli ar trebui să fie formarea de bărbați și femei capabile să facă lucruri noi, nu doar să repete ceea ce au făcut alte generații.- Jean Piaget

Explică-i copilului utilitatea şi importanţa şcolii, a învăţăturii, ajută-l să se adapteze, să treacă prin toate provocările, să privească degajat ce se întâmplă în jur şi găsiţi noi metode pentru rezolvarea temelor. Nu în ultimul rând, vezi cum poţi propune mici schimbări în cadrul şedinţelor cu părinţii.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse