Primii ani din viaţa unui copil sunt foarte importanţi, dacă nu chiar esenţiali, decisivi, pentru sănătatea şi dezvoltarea sa. Dezvoltarea este termenul cel mai des întâlnit – pentru a descrie schimbările în procesul creșterii fizice a copilului, precum și capacitatea sa de a-şi dezvolta abilitățile sociale, emoționale, comportamentale, cognitive și de comunicare de care are nevoie pentru o viaţă împlinită. Toate aceste zone sunt interdependente.

Prin dezvoltare sănătoasă înţelegem capacitatea copilului de a creşte şi a evolua, din toate punctele de vedere.

Şi, spre surprinderea multora, inclusiv copiii cu nevoi speciale şi care necesită grijă sporită, pot evolua la fel şi îşi pot îmbunătăţi considerabil starea de sănătate – atunci când cresc într-un mediu potrivit, acolo unde nevoile lor sociale, emoționale și educaționale sunt satisfăcute.

In dezvoltarea sănătoasă a copilului, din toate punctele de vedere, un cămin primitor, o familie iubitoare, care îi acordă atenţie, activităţile educative, exerciţiile pentru dezvoltare inteligenţei emoţionale, precum şi o alimentaţie corectă şi un program de odihnă organizat, pot face o diferenţă esenţială în viaţă. Evoluţia şi reuşita pleacă de acasă, din familie.

Modalități-cheie prin care părinții pot susține dezvoltarea sănătoasă a copilului

Parentingul, cu toate că lecţii şi sfaturi există la orice pas, rămâne totuşi un subiect delicat şi extrem de personal. Părerile sunt mereu împărţite, iar ceea ce dă rezultate într-un caz, poate face mai mult rău în alt caz. Pentru că suntem diferiţi, copiii sunt diferiţi, iar reţeta exactă nu există.

bebe care doarmeCu toate acestea, există câteva practici de parenting pozitiv…care rămân universal valabile şi dau rezultate mulţumitoare pentru toată lumea. Ce înseamnă rezultate mulţumitoare? Copiii sunt fericiţi, sănătoşi şi evoluează frumos.

O cercetare recentă a analizat dovezile publicațiilor științifice privind ceea ce funcționează la nivel general şi a găsit o serie de metode – modalităţi prin care părinții ar putea susține dezvoltarea sănătoasă a copilului lor.
Iată care sunt acestea şi cum te pot ajuta.

1. Căldură, sensibilitate şi empatie

Un cămin în care copilul beneficiază de căldură, sensibilitate şi empatie este un cămin fericit, care permite copilului să se manifeste deschis, autentic, să se simtă înţeles, acceptat şi iubit pentru ceea ce este – deci care îi permite, implicit, să se dezvolte sănătos emoţional, fără frustrări, traume şi nevoia de a purta măşti.

Căldura şi empatia părinţilor îi permit copilului să se deschidă, să poate comunica deschis, să îşi împărtăşească sentimentele şi problemele în familie – şi îi anihilează nevoia de a minţi şi de a împărtăşi aceste amănunte într-un mediu necunoscut, nesigur. Totodată, relaţia caldă dintre părinţi cântăreşte enorm în echilibrul emoţional al copilului.

2. Împărţirea sarcinilor

Sarcinile împărţite în mod egal în familie îl responsabilizează pe copil, însă mai mult de atât, îl ajută să se simtă util, capabil, îi sporesc încrederea în sine şi îl motivează să accepte provocări, să le iniţieze şi să îşi seteze limite tot mai flexibile.

Deşi pare un obicei banal, pentru un copil rămâne extrem de important. Copilul supraprotejat va traduce supraprotecţia prin incapacitatea de a rezolva singur anumite sarcini şi va deveni dependent de ajutorul şi validarea celorlalţi, refuzându-şi o serie de dorinţe şi planuri, de teama eşecului.

3. Cititul

dezvoltarea sănătoasă: mama si fetita citesc

Cărţile ne fac oameni mari, ştim deja asta. Iar gustul pentru citit se dezvolta încă de la începutul vieţii. Mulţi părinţi spun” e încă mic, să mai crească şi vede el dacă îi place să citească sau nu”. Însă adevărul e că…plăcerea lecturii este un obicei care se aducă.

Familiile în care se cumpără cărţi, în care se citeşte constant, unde se dezbat subiectele tratate în cărţi, se propun copiilor teme de discuţie şi se împing limitele confortului, sunt familii în care copiii descoperă ce înseamnă puterea cuvintelor, îşi dezvoltă cursivitatea vorbirii, vocabularul, imaginaţia şi inteligenta emoţională.

Cărţile înseamnă dezvoltare personală, emoţională, evoluţie constantă, posibilităţi infinite.

Această practică simplă ajuta copilul să se poată afirma cu uşurinţă şi să se dezvolte pe toate planurile:emoţional, comportamental, cognitiv, social.

4. Disciplina pozitivă

Pe scurt, disciplina pozitivă se referă la îmbunătăţirea comunicării şi asertivităţii…într-o manieră care nu impune pedeapsa, ruşinea, controlul emoţional, ameninţarea şi vinovăţia. Copilul poate înţelege lucruri, cât ar fi de complexe, şi fără să ţipăm la el, şi fără să îl pedepsim, dar mai ales fără să îi inducem emoţiile de cea mai joasă vibraţie: ruşine, frica şi vinovăţia.

mama si fiicaDisciplina pozitivă este un program complex care implică: empatie, răbdare, predarea bunului simţ şi a bunelor maniere, a atenţiei şi respectului pentru ceilalţi, deci educarea blândă, însă aplicată cu fermitate, nu cu agresivitate.

Da, copilul reacţionează şi fără ridicăm tonul, dar lupta e adesea mai anevoioasă, iar primul pas pe care trebuie să îl facem este să intrăm în casa răbdători, calmi, senini şi să ştim că acolo ne aşteaptă un copil care e la început de viaţă şi dornic să înveţe. Dar care are nevoie să poată fi vulnerabil… fără a fi pedepsit şi înjosit.
Disciplina pozitivă înseamnă adaptare, inteligenta socială, emoţională şi dezvoltare sănătoasă, fără traume.

Dacă ai 30 de minute pe zi…poţi creşte un copil genial, sigur pe el, a cărei dezvoltare personală va fi una armonioasă şi uşor de realizat acasă, prin joacă şi bucurie.
Aruncă un ochi aici şi descoperă magia.

5. Grijă pentru sănătate

Alimentaţia sănătoasă, programul de somn – bine organizat, mişcarea şi împărţirea zilei între sarcini de îndeplinit, joacă şi odihnă reprezintă paşi absolut obligatorii în procesul dezvoltării sănătoase a copilului. Nerespectarea acestora şi suprasolicitarea copilului nu aduc după sine doar afecţiuni fizice, dar şi oboseala cronică,randament şcolar scăzut, irascibilitate şi comportamente nedorite. Toate din cauza dezechilibrului dintre planul fizic şi cel emoţional.

Ce ar mai trebui să știi
  • Dezvoltarea este modul în care copilul crește din punct de vedere fizic și emoțional – și învață să comunice, să gândească și să socializeze.
  • În primii cinci ani de viață, creierul copilului se dezvoltă mai mult și mai repede decât în orice altă perioadă viitoare a vieţii sale.
  • Relația părinţilor cu copilul este una dintre cele mai importante influențe asupra învățării și dezvoltării copilului
  • În primii ani de viaţă, cea mai eficientă modalitate de învățare și dezvoltare a copilului este prin joc.

Concluzie

Iată, nu reţetele ne ajută să sprijinim conştient şi corect sănătatea şi dezvoltarea copiilor, ci mici aspecte esenţiale – pe care, dacă le tratăm cu implicare şi seriozitate, ne vom putea baza în obţinerea de rezultate. Toţi copiii se nasc geniali, important este să îi sprijinim să devină cine îşi doresc… ţinând cont de cine sunt deja. Nu bazându-ne pe reţete care propun copilul universal. Copilul universal nu există, suntem unici, din fericire, iar asta ne face minunaţi.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse