Fiecare îşi creşte copilul aşa cum consideră! Folosind sau nu… metode de parenting, iată replica cel mai des auzită în rândul părinţilor, în mai toate discuţiile în contradictoriu. Mulţi părinţi rămân vehemenţi atunci când se raportează la ceea ce practică alţii.

Cu toate acestea, cel mai sănătos este să acceptăm că fiecare are metoda lui de a-şi creşte copilul, iar diversitatea, învăţarea din greşeli, dar şi de la cei mai inspiraţi şi mai experimentaţi…reprezintă cheia parentingului pozitiv.

5 metode de parenting pe care nu le ştiai

Unii părinţi aleg să fie stricţi, alţii, pe de altă parte, oferă libertate totală copiilor. Unii aleg să trăiască în afara regulilor, alţii optează pentru reguli şi îşi însuşesc sfaturile celorlalţi. Oricum ar fi, diferenţele de parenting nu sunt doar la nivel de familie, ci mai ales la nivel cultural.

Iată câteva dintre cele mai interesante metode de parenting de care beneficiază copiii în alte colţuri ale lumii.

1. În Japonia, independenţa copiilor este primordială

familie si metode de parenting

Părinţii japonezi nu îşi menajează deloc copiii. Nu numai că aceştia participă activ la curăţenie, ordine, acţiunile de voluntariat şi schimbările din comunitate, încă din primii ani de viaţă, uneori aceștia merg singuri la şcoală ori la cursurile extraşcolare.

Da, copiii în Japonia sunt învăţaţi să circule cu mijloacele de transport în comun, să ceară ajutorul atunci când au nevoie, devenind astfel responsabili, curajoşi şi independenţi.

Poate tocmai absenţa fricii este cea care face din japonezi nişte oameni atât de inspiraţi şi evoluaţi, care surprind întotdeauna prin inovaţie şi reuşită.

Tu știi care sunt temerile copilului tău? Îi înțelegi emoțiile? Cât de bine? Dacă vrei să afli cât de mult îți cunoști copilul și să înțelegi ceea ce simte, ceea ce gândește, dar și să îl sprijini pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, poți încerca EQ Game.

2. Ţările nordice nu susţin temele pentru acasă şi testele

Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda sunt ţările care au eliminat testele şi temele pentru acasă din programa şcolară. Scopul acestui demers a fost acela de a încuraja copilul să înveţe din plăcere şi să axeze pe ceea ce îl interesează – fără a avea grijă notelor, a competiţiei.

În locul temelor şi testelor, copiii sunt încurajaţi să se plimbe, să călătorească, să viziteze muzee şi să doarmă! Singurul examen – test pe care îl dau are loc în momentul în care îşi aleg liceul la care doresc să meargă – şi specializarea. Practic, sistemul nordic de învăţământ susţine pasiunile reale ale copiilor şi elimină competiţia şi capcana omului bun la toate.

3. În Italia – copiii nu au oră de somn

Nu de puţine ori ai observat părinţi care îşi forţează copiii să doarmă, chiar dacă psihologii nu susţin acest obicei. Nu apela la forță pentru a-l trimite pe copil la somn, ajută-l altfel. Citește-i ceva plăcut înainte de culcare, stabiliți împreună un ritual de la care încercați să nu vă abateți. Cam aceasta familieeste teoria de parenting pe care o împărtăşesc italienii. Rezultatul studiilor?

Copii mai fericiţi, mai liniştiţi, mai organizaţi, cu randament şcolar mai bun. Părinţi mai calmi, mai relaxaţi, mai puţin stresaţi.

În felul acesta certurile frecvente pe tema somnului vor dispărea ușor-ușor.

4. În Norvegia… nou născuţii dorm afară

Ştiai că în Norvegia nou născuţii sunt scoși la plimbare, încă din prima săptămână de viaţă, chiar şi la temperaturi mai mici de 0 grade? Da, nou născuţii norvegieni îşi fac somnul de după amiază… afară. Chiar dacă sunt mai puţin de 0 grade, chiar dacă ninge sau e ger.

Acest obicei susţine sănătatea copiilor, le educă sistemul imunitar, îi ajută să devină mai rezistenţi şi să iubească timpul petrecut în natură. Poate tocmai de aceea, ţările nordice sunt şi cele în care copiii petrec foarte puţin timp prinşi în tehnologie – şi foarte mult timp afară, plimbându-se, practicând sporturi sau construind.

5. În Franţa – copiii gătesc

mama si fiica - metoda de parenting

Da, în Franţa, încă din primii ani de viaţă, pe lângă faptul că mănâncă permanent împreună cu părinţii, copiii participă la pregătirea mâncării. De ce? Nu numai pentru că părinţii doresc să îi responsabilizeze şi să îi implice în activităţile de rutină ale familiei, pentru a înţelege că nimic nu pică din cer, dar mai ales pentru că îi pregătesc – încă de mici – pentru a deveni potenţiali bucătari renumiţi, care să ducă mai departe arta culinară franţuzească, deja celebră în toată lumea.

Vezi și alte 3 metode de parenting care te ajută să creşti un copil disciplinat, dar fericit!

Ce ar mai trebui să ştii

Principiile de educaţie a copiilor diferă de la ţară la ţară – şi nimeni nu poate spune cu certitudine ce e bine şi ce nu. Iar asta pentru simplul fapt că nu există corect sau greşit, ci există opţional. În timp ce unii pot considera că e absurd să laşi copilul să adoarmă afară, la – 0 grade, alţii privesc acest obicei ca pe o normalitate şi ca pe o practică sănătoasă.

Iar scandinavii sunt oameni foarte sănătoşi şi, după cum ştim deja, foarte fericiţi.

Totul este strâns legat de alegerile pe care fiecare le face şi le consideră potrivite pentru el.

Însă, este bine să facem comparaţie între obiceiurile pe care le întâlnim în România şi acelea pe care le putem descoperi la ceilalţi. Ne va oferi idei şi posibilităţi de a îmbunătăţi felul în care priveam, poate, lucrurile până atunci.

Data viitoare când ceva ţi se pare scandalos şi de neconceput, aminteşte-ţi că există posibilităţi multiple după care să ne creştem copiii, iar noi trebuie să le alegem pe cele mai potrivite pentru copil, în primul rând. Să ne gândim la el şi să nu scăpăm din vedere faptul că singurul scop al nostru ar trebui să fie acela de a crește un copil fericit, echilibrat. Nu unul perfect.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse