Trezitul de dimineață este o mare provocare în multe familii cu copii, mai mici sau mai mari. Ai încercat diverse jocuri, gâdilat, muzică și glume dar parcă nimic nu funcționează? Copilul tău e somnoros și nu vrea nici în ruptul capului să se trezească la ora stabilită și începeți fiecare zi pe grabă și cu nervii întinși la maxim?

Am adunat pentru tine o serie de idei care să te ajute să schimbi acest tipar și, foarte important, să îl ajute pe copilul tău să pornească fiecare zi odihnit și plin de energie.

Importanța somnului de calitate

Înainte de a trece la ideile de jocuri și activități de trezit frumos, e nevoie să accentuăm câteva idei despre somn și importanța lui în creșterea sănătoasă a copilului tău.

Somnul suficient nu e un moft, e o necesitate.

Nu bagatelizați somnul. Este poate cel mai important factor al unei creșteri sănătoase. Este timpul în care creierul nostru se organizează, se modelează și înmagazinează tot ce s-a întâmplat în timpul zilei. Lipsa de somn e ca otrava pentru creier. Pentru toată lumea dar, în special pentru cei mici.

Iată, care sunt recomandările organizației National Sleep Foundation:

0-3 luni – 14 – 17 ore

4-11 luni – 12-15 ore

1-2 ani – 11-14 ore

3-5 ani – 10-13 ore

6-13 ani – 9-11 ore

14-17 ani – 8-10 ore

Puneți ora de culcare mai devreme

Nu vă așteptați să ajungeți acasă la 20.30 și la 21.30 ei să fie în pat sforăind. Au nevoie de timp să stea cu voi, au nevoie să se liniștească din agitația zilei și să intre în ritmul de seară. De aceea recomand (ceea ce și noi am făcu întodeauna) citirea unei povești (sau cărți întregi) înainte de culcare. Îi liniștește, nu le mai solicită foarte multe simțuri, plus alte sute (nu glumesc) de beneficii ale lecturii.

Fără ecrane cu 1 oră/o oră și jumătate înainte de culcare

Acești stimuli îi agită foarte mult și în loc să adoarmă repede, cu un desene înainte de culcare, le va amâna ora de somn și mai mult. Plus că urmărirea oricăror ecrane cu lumină albastră (tabletă, în special) seara, pe întuneric sau lumină redusă dăunează ochilor și dezvoltării creierului (și inhibă producția de melantonină, care induce somnul). Pentru mai multe informații despre folosirea în siguranță a ecranelor și timpul maxim recomandat pentru expunerea la ecrane, citiți aici.

Elemente naturale care înlesnesc trezirea pentru noi toți:

1. Lasă lumina să pătrundă în cameră. Pare evident, dar ștințific, s-a demonstrat că lumina îi spune corpului nostru și creierului că e vremea să ne activăm, să ne trezim.
Pentru periodele de iarnă când se face lumină mai târziu, poți încerca o alarmă cu lumină (gen veioză), care să lumineze camera și să trimită semnalul de zi către creier.

2. După ce lumina naturală (preferabil) ne dă semnalul de trezire, sistemul auditoriu se activează. Doctorul psiholog specializat în efectele muzicii asupra sănătății mentale, Dr David Greenberg, ne recomandă ca playlistul nostru de dimineață să fie compus din aceste 3 elemente: muzică care crește în intesitate gradual (încep ușor și apoi cresc), muzică pozitivă (ca ritm și mesaj) și cu bas intens.

3. Trezește copilul cu 10-15 minute mai devreme. Sună contraintuitiv, am vrea să-i lăsăm să doarmă cât mai mult. Dar apoi trebuie să sară din pat și să fie gata în 15 minute să iasă pe ușă. Cine face asta? (al meu câteodată dar e o excepție, știu).
Deci, dai draperia la o parte să intre lumina, pornești muzica și te duci să-ți faci cafeaua, să pregătești micul dejun sau ce mai faci dimineața. Și în 10 minute de leneveală în pat, se va trezi singurel, fără probleme.
Și dacă nu? Mai avem o grămadă de trucuri.

Idei de trezit frumos de dimineață

1. Folosește un pluș sau altă jucărie pentru trezire.

Însuflețește o șosetă sau rochiță sau chiar chiloții pentru a-l face să râdă și a-l trezi.

2. Faceți un concurs.

Cine ajunge primul la masă la micul dejun, cine poate să se îmbrace înaintea lui mami, cine se spală pe dinți primul etc.

Atenție aici: dacă aveți 2 copii sau mai mulți, încurajarea întrecerilor între ei intensifică competiția dintre ei deci și rivalitatea. Deci, n-aș recomanda-o! Mai degrabă cu voi.

3. Masaj în talpă, pe spate, pe brațe.

Masajul și contactul fizic oferă o conectare rapidă și profundă. Atenție la copil. Să ne aducem aminte de limbajul fiecăruia de iubire, dacă limbajul copilului tău este contactul fizic, acestea sunt câștigătoare.

4. Gâdilatul – funcționează doar la unii.

Oricât ai fi de morocănos de dimineață, o porție bună de gâdilat, te va înveseli și te va activa. E nevoie totuși să vă observați copilul și să vedeți dacă-i place și se simte confortabil în astfel de momente, după cum ne avertizează o serie de  specialiști care sunt împotriva gâdilatului. La noi, e de ajuns să mă fac că îi gâdil și se pun pe râs, nici nu e nevoie să îi ating efectiv.

5. Motivația de a merge undeva sau a face ceva deosebit

Trezire, dimineața de Crăciun

Copiii se trezesc instant în dimineața de Crăciun, când merg în vacanță, în tabără sau undeva plăcut, e vorba de plăcerea anticipației.
Putem să facem niște tradiții (false) jucăușe. Seara le spui: „mâine e ziua pupatului, ziua pe dos, ziua ploii, ziua tortului, ziua copiilor isteți, ziua trezitului de dimineață”, găsiți voi ceva care să rezoneze cu copilul.

Și dimineată te duci zâmbind la el: „pfiu, n-am putut să mai dorm, e ziua pupatului, ai uitat?” Și începi să-l pupi îndesat.

6. Fă timp de leneveală, aproape nimănui nu-i place să sară din pat în secunda cand a devenit conștient.
7. Joc prin care îl cauți și nu-l găsești.

Vii în cameră și începi să-l cauți și să observi cu voce tare: „Oare unde o fi Marc… aveam și eu un băiat frumos, isteț, și așa matinal… pfiu, cred că l-am ratat. E târziu, normal că el s-a trezit deja, s-a spălat și deja e în drum spre școală. Hai să-i fac patul… aoleo, dar ce e umflătura asta la el în pat?”

Înțelegi cum poate fi amuzant acest dialog, mai ales dacă el vă răspunde și tu îți vezi în continuare de treabă și te prefaci că nu-l observi.

8. În loc să-i vorbești la trezire, cântă-i.

N-ai voce? Nu-i nimic, cu atât mai bine, cântatul tău de dimineață va fi mai haios și copilul nu se va putea abține din râs ori se va apuca să-ți răspundă la fel.

9. Gătește ceva care să miroasă frumos.

Poate ai în plan niște clătite rapide, un ceai de mentă sau niște pâine prăjită pe care s-o servești apoi cu unt și miere, oricum ar fi mirosul plăcut îl va face curios și dornic să se ridice din pat pe cel mic.

10. Daca aveți un animal de casă, e metoda ideală de trezire. Umedă și dulce.

Observă-ți și cunoaște-ți bine copilul, el îți va furniza cele mai multe indicii despre felul în care se poate trezi. Sunt copii matinali din fire, sunt copii care ar face orice numai să nu se trezească de dimineață, cumva trebuie să mergem în direcția naturii lor, cu cât mergem mai mult împotrivă e mai anevoios.

Ar mai fi ceva important la trezire

Păstrează-ți calmul orice-ar fi! Aici e greu, tuturor ne e greu dar merită efortul. Vă las linkul către articolul scris de colega mea apropo de haosul de dimineață și cum să-l îmblânziți.

Concluzia e că modul în care ne începem ziua va dicta, în mare măsură, atmosfera pe parcursul întregii zile. Așa că să ne începem toți ziua frumos, prin conectare, un zâmbet, o îmbrățișare și toate acestea destul cât să ne asigure energia pozitivă pentru întreaga zi sau măcar până ne revedem. La treziri cât mai ușoare și iubitoare!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse