Vara se apropie cu pași repezi, la fel și vacanța și deja îți faci planuri unde veți pleca cu copiii. Poate îți dorești să faci un tur cu mașina prin țară sau poate ai vrea să mergi în Grecia sau în Turcia, la mare, dar ți-e foarte greu să te hotărăști pentru că ți-e groază de drumul cu mașina. Deja îți închipui orele luuuungi când haosul va domni, țipetele se vor amplifica, certurile vor escalada și totul se va transforma într-un mare fiasco.
Cu toții știm cât de lungi pot părea drumurile cu mașina, cu zecile de întrebări „Mai avem mult?”, „Am ajuns?”, transformate în smiorcăieli și nervozitate.
Este evident că spațiul închis și mic, cu atâtea energii laolaltă și practic fără loc de mișcare, ne cam înnebunește. Așa că avem nevoie să nu uităm să punem în „bagaj” starea de spirit pozitivă, toleranța, muulte idei de activități și jocuri pentru mașină și… un pic de zen.
Azi venim cu mulțime de idei de jocuri care să te scoată din impas și să facă din călătoriile lungi cu mașina o plăcere și un moment de conectare pe care să-l aștepte toată familia. Acestea nu necesită recuzită sau pregătire în prealabil ci doar o fire jucăușă, o minte deschisă și multă curiozitate.
15 jocuri anti plictiseală de jucat în mașină
Un mic avertisemnt înainte de a trece la jocuri! Pentru a putea fi cu toții jucăuși (adică și noi, adulții), avem nevoie de câteva ingrediente fără de care „nu ne iese rețeta”. Acestea au legătură, în primul rând cu nevoile de bază:
- Somn – dacă al tău copil e foarte obosit (chiar dacă refuză să doarmă), creează și menține un mediu calm, relaxat, fără stimuli intenși pentru ca el să poată adormi;
- Foame și sete – întotdeauna ține în mașină sticle de apă pentru hidratare (nu sucuri dulci că le pot provoca rău de mașină, se varsă, devin lipicioase) și mâncare ușoară – sendvișuri, fructe, biscuți, sticksuri etc. Când unui copil îi e foame, va deveni iritat, nervos, chiar arțăgos și nu va mai fi dispus să accepte niciun joc, să coopereze sau să se concentreze pe ceva anume;
- Faceți opriri dese pentru a vă relaxa, a face puțină mișcare și a ieși din atmosfera încărcată inevitabilă spațiilor mici.
- Calm și înțelegere. Da, e greu să fii calm când copiii varsă biscuiții pe jos, țipă și se agită iar tu trebuie să eviți și toate obstacolele de pe drum, fie că e vorba de gropi, mașini oprite, ploaie torențială sau vitezomani. Evită conflictele și discuțiile provocatoare în mașină. Ce e mai important? Cine are dreptate, cine are ultimul cuvânt, tapițeria pătată sau să ajungeți în siguranță și cu mințile întregi la destinație? La noi în familie avem o vorbă: „siguranța pe primul loc”.
Gata pregătirea, trecem la ideile de jocuri. Acestea nu necesită niciun suport, doar de voi, de multă voioșie și prezență.
1. Fazan
Dacă aveți copiii de peste 5-6 ani care știu literele, pe cât de clasic e, pe atât de amuzant. Se joacă simplu, cineva spune alfabetul în gând, celălalt spune STOP și la ce literă a ajuns, spune un cuvânt care începe cu litera respectivă.
Următorul compune un cuvânt cu ultima silabă și tot așa. Ești blocat în momentul în care nu poți face un cuvânt cu acea silabă (de exemplu „nt”, clasicul închizător restaurant). În acel moment ai F (de la fazan). Și la 5 astfel de blocaje, ai ieșit din joc. Fiți flexibili, adaptați-vă, puteți scoate această eliminare, jocul este menit să fie distractiv, nu o competiție între frați sau copii/părinți.
Se poate juca fazan pe țări, pe nume proprii sau alte variante dacă mai știți.
2. Ghicește animalul
Copilul se gândește la un animal și tu îi pui întrebări prin care să răspundă prin da sau nu (Trăiește în savană? Are 4 picioare? E pasăre? E ierbivor? Trăiește la fermă? Face Muu? Etc.)
Acesta pare un joc copilăresc dar poate da de furcă și unui adult. Trebuie să fii atent la ce-au întrebat toți jucătorii și la ce răspunsuri s-au dat pentru a putea acumula indicii care să te conducă la aflarea animalului.
3. Jocul „Mă întreb”
Acesta este un joc ce dezvoltă creativitatea prin producerea de multe idei, fără a le judeca dacă sunt bune/rele sau corecte/incorecte.
Ne folosim de întrebări deschis.
„Mă întreb cine a pictat cerul?”
„Mă întreb ce-ar spune inima ta dacă ar avea gură?”
„Mă întreb ce îți place să faci?”
Puteți întreba orice vreți voi, în funcție de copil, vârstă și imaginația voastră. Fiți pregătiți și voi, adulții, să răspundeți întrebărilor buclucașe ale celor mici.
4. Jocul preferințelor
Acesta este unul din jocurile mele preferate. Poți afla atât de multe despre copiii tăi fără să fie nevoie să-i întrebi direct. Acum e momentul să-l întrebi lucruri la care nu aveai răspuns legate de preferințe, de școală, de prieteni.
Le dăm copiilor posibilitatea să aleagă aleagă între două lucruri.
De exemplu, „Ce ai alege între înghețată și prăjitură; între mare și munte; între filme văzute acasă și cinema; între roșu și verde”,etc. Faceți cu rândul, o întrebare voi, o întrebare copilul/copiii.
Veți avea niște revelații, vă garantez!
5. Cuvântul interzis
Alegeți un cuvânt pe care n-are voie să-l rostească. Și apoi îi puneți multe întrebări care ar necesita ca răspuns chiar cuvântul interzis. E nevoie de multă creativitate pentru a da un răspuns coerent și a evita cuvântul acela.
De exemplu, cuvântul interzis este apă. Exemple de întrebări: „Ce bem pentru a ne hidrata? De ce au nevoie plantele pentru a crește? Ce punem la fiert când facem pastele? și așa mai departe.
6. Fără DA și NU
Dacă sunteți ascultători de Radio Itsy Bitsy, sigur ați auzit de acest joc. Cineva pune multe întrebări, în special unele care să necesite o negare sau o afirmație, și cel care răspunde trebuie să folosească alte formulări, alte cuvinte pentru a le înlocui.
Exemple de întrebări: „Așa este că te cheamă Matei? Nu-i așa că ai 10 ani? Ești băiat?”
În loc de DA: putem răspunde cu: afirmativ, sigur, desigur, categoric etc.
În loc de NU putem spune negativ, în nici un caz, etc.
7. Cuvântul greșit
Faceți o afirmație care să conțină un cuvânt care nu are ce căuta (eventual chiar opus) și celălalt trebuie să-l identifice.
De exemplu: „Mă spăl pe cap cu zahăr”, unde cuvântul greșit e „zahăr”, corect ar fi fost șampon.
„Mă duc la școală duminică dimineața!”. Ați ghicit, cuvântul greșit este duminică.
8. Ce văd pe fereastră
O adaptare a jocului englezesc „I spy with my litte eye”. Aici se pot face mai multe variante: vedeți un obiect verde și copilul trebuie să-l identifice; sau să găsească un număr de vaci, semafoare, mașini roșii, copaci, nori etc; sau cine vede primul un anumit obiect/animal/parte de natură.
Noi am jucat varianta cu număratul mașinilor de o anumită culoare. Am luat bătaie magistral penru că mi-am ales o culoare mai puțin uzuală, verde. Pe când fiica mea care a ales alb iar soțul gri (sunt muuulte nuanțe de gri) au câștigat.
9. Completarea propoziţiilor
Tu vei începe o propoziţie, iar cel mic o va completa cu un cuvânt potrivit contextului.
„Vreau un pahar cu…”
„Merg la bunici cu…”
„Pe cer văd…”
„Autobuzul are…”
Pentru formularea propoziţiilor te poţi inspira cu încredere din mediul înconjurător pentru a-i atrage atenţia copilului asupra locaţiei, oamenilor, obiectelor etc.
Pentru mai multe jocuri de dezvoltare a vocabularului și limbajului, pentru copiii de grădiniță te invit să citești articolul scris de colega mea, 10 jocuri anti plictiseală pe care să le practici cu copilul tău.
10. Ce avem în
Acesta este foarte util pentru organizarea și încadrarea în categorii (este potrivit și la vârste mici, de la 3-4 ani).
Și fiecare spune, pe rând, un obiect care e logic să fie în baie. Ce avem în baie? Săpun, prosop, cadă, oglindă, perie de păr, periuță de dinți, pastă de dinți, hârtie igienică etc. Ideea e să reținem ce-a zis celălalt și să venim cu ceva nou. Jocul se termină când nu ne mai vin idei noi.
Ce avem la grădiniță? Ce avem în mașină? Ce avem în bagaj? Găsiți multe variante.
11. Jocul literelor
Și acesta poate avea multe variante: alegem o literă și fiecare spune un cuvânt cu respectiva literă, și tot așa, până epuizăm cuvintele știute sau ne plictisim. Sau fiecare spune un cuvânt cu ultima literă a cuvântului jucătorului de dinainte. De exemplu, Computer, următorul spune un cuvânt cu R, rață…
12. Ghicitori
Cu siguranţă ghicitorile sunt printre cele mai distractive jocuri pe care le puteţi practica rapid, indiferent de locul în care sunteţi. Acestea sunt foarte utile pentru a-i face pe copii să gândească, să analizeze, să compare, să adune diversele indicii suplimentare.
Timpul va trece fără ca cel mic să îşi dea seama. Pentru mai multe ghicitori, citește articolul pregătit de noi cu peste 99 de ghicitori.
13. Joc de memorie
Acesta este un joc potrivit peste 4-5 ani. Începem cu o propoziție gen: „Când plec în vacanță iau cu mine…” și fiecare participant trebuie să reia tot ce-au spus cei dinainte și să adauge și obiecul lui.
Noi am ajuns la vreo 20 de obiecte reținute și repetate. Antrenează memoria dar și logica și abilitatea de a face legături logice (obiectele pe care le luăm cu noi trebuie să se potrivească cu destinația, eventual putem face în așa fel încât să se lege între ele, pentru a fi mai ușor de reținut).
De exemplu: Când plec în vacanță iau cu mine o valiză. Când plec în vacanță iau cu mine o valiză și un prosop. Când plec în vacanță iau cu mine o valiză, un prosop și periuța de dinți. Și așa mai departe.
14. Ce încape într-o valiză
Se alege o literă, ca la fazan, și se spun cuvinte care încep cu acea literă care desemnează lucruri ce ar putea să încapă într-o valiză.
Alegem litera C, de exemplu. ȘI avem cană, creion, calendar, caiet, costum de baie, cordon etc.
15. Cine poate să tacă
Dacă vă doare capul de la atâta vorbit, jucați acest joc. Îi provocați să tacă pentru câteva minute iar dacă vă țin nervii și vreți să fie super amuzant, puneți-i multe întrebări la care să fie tentat să răspundă și să încerce să se abțină.
E foarte bun și pentru autocontrol…. dacă îi iese.
Încă ceva!
Oricât de multe cadouri sau jucării le-ai cumpăra copiilor, în orice tabere sau locuri fantastice i-ai trimite sau oricâte declarații le-ai face, modul prin care copiii traduc dragostea noastră este prin timpul petrecut cu ei.
15 minute pe zi. De atât ai nevoie pentru a te conecta cu al tău copil.
15 minute par puține, dar vorbim aici de 15 minute în care în care ești prezent trup și suflet alături de copilul tău, ești atent la el, îl vezi și asculți.
Un copil care are găleata cu emoții încărcată, e un copil cooperant. De aceea, noi îți propunem un joc care servește nevoii de conectare emoțională a copilului tău – cartonașele ,,100 de activități pentru a te conecta cu copilul tău”.
Apasă aici și află mai multe despre aceste minunate cartonașe care te ajută să ai o relație armonioasă cu al tău copil.
Poți alege să transformi acest timp de tranziție, considerat de mulți plictisitor și inutil, într-unul de conectare, de a le fi aproape și a te juca cu ei, folosind limbajul lor preferat, jocul.