„Unde există o dragoste mare, există întotdeauna şi miracole.”Willa Cather

A ne iubi copilul necondiționat înseamnă a-l accepta și a-l aprecia fără a simți nevoia să-l schimbăm, să-l facem diferit. Înseamnă să găsim o cale să-l vedem într-un mod pozitiv așa cum este el acum. Să credem că va continua să crească, să înflorească și să se schimbe așa cum simte el și noi să-l iubim în continuare.

Dacă ai dificultăți în a-i oferi iubire necondiționată copilului tău atunci când nu îți satisface așteptările, poate că este pentru că ai uitat că sunteți de aceeași parte.

Ca părinți petrecem atât de mult timp „gestionând” comportamentul copiilor – mutându-i de la o sarcină la alta,  negociind, și fiind mereu în dezacord cu ei, încât uneori începem să ne vedem copiii ca pe adversari.

Uităm că sunt copiii noștri prețioși, și că ei fac tot ce pot ei în acel moment. Uităm faptul că, exprimarea dezamăgirilor noastre de fiecare dată când ei greșesc, îi face și pe ei nefericiți.

În aceste momente ei au atât de multă nevoie de ajutorul nostru, dar din cauza așteptărilor și a perfecționismului nostru, rar mai vedem aceste lucruri.

Putem vindeca această deconectare de copiii noștri prin aprofundarea relației noastre cu aceștia.  O legatură puternică între copii și părinți, îi face pe cei din urmă  să fie mai cooperanți și ne face și pe noi părinții să ne simțim mai bine, să ne simțim mai puțin vinovați.

Cum să creezi o relație mai profundă cu copilul tău?

1. Petrece cel puțin 15 minute singur cu fiecare copil în fiecare zi

Acest timp petrecut cu copiii zilnic va aduce o schimbare enormă în viața ta și a copilului tău.

Nu folosi acest timp pentru a aduce în discuție problemele pe care le ai cu copilul tău sau pentru a desfășura anumite activități.

Folosește acest timp pentru:

  • discuții ca să-l cunoști mai bine
  • jocuri fizice ca să vă exprimați afecțiunea
  • dacă al tău copilul insistă să vă jucați jocul lui preferat de fiecare dată, fii de acord – dar spune-i că mâine dorești să petreceți timp împreună, în care să discutați și să vă jucați jocuri fizice
  • jucați-vă jocuri distractive și de putere(în care el să câștige de fiecare dată) : bătaie cu perne, v-ați ascunselea, jocuri care dezvoltă înteligența emoțională,etc

Vă propunem un joc creat special pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a relației părinte-copil: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.

Iubirea necondiționată face minuni 1

2. Joacă-te cu al tău copil jocuri fizice

Jocurile fizice reprezintă o modalitate minunată de a ne conecta cu ai noștri copii. Atunci când alergăm după ei strigând te voi prinde, am să te pupăcesc, am să te îmbrățișez, am să te sărut, am să te iubesc până nu mai poți, iar apoi  îi lăsăm să plece din nou și din nou, copii se deconectează de toate emoțiile lor și se simt iubiți.

3. Urmărește modul în care te gândești la copilul tău

Emoțiile tale sunt create de percepțiile tale, iar copilul tău îți preia toate emoțiile. Dacă îți vezi copilul ca pe un răsfățat greu de gestionat, e aproape sigur se va comporta în acest fel.

Dacă alungi de fiecare dată gândurile negative care îți vin în minte legate decopilul tău, și îți spui în schimb că totul va fi bine, că al tău copil reacționează doar la fricile și emoțiile tale atunci când refuză să coopereze, este foarte posibil ca al tău copil să renunțe la aceste atitudini și să fie mai cooperant.

Copilul tău nu știe ce gânduri îți trec prin minte, dar el simte intenția ta față de el, în fiecare clipă.

Este important să găsești o modalitate mai pozitivă de a te gândi la copilul tău. Uită-te la pozele lui/ei de când era bebeluș.

Enumeră situațiile care îți provoacă emoții negative și găsește apoi o soluție pentru a schimba aceste situații. Apoi du-te în camera lui/ei în timp ce doarme și vorbește încet cu el/ea, spunându-i cât de mult îl/o iubești.

Cuvintele tale vor merge direct în subconștientul lui/ei.

4. Asigură-te că al tău copil știe că ești alături de el

Asta nu înseamnă să-i dai tot ce vrea. Dar înseamnă să spui Da ori de câte ori poți și să-ți validezi sentimentele de nefericire atunci când trebuie să spui Nu.

Copiii pot accepta faptul că nu pot obține ceea ce vor la un moment dat dacă obțin ceva mai bun – acceptarea completă și aprecierea pentru cine sunt , inclusiv acele emoții și dorințe uneori dificile, dezordonate.

Dacă există o problemă, începe prin a-i reaminti că puteți găsi întotdeauna o soluție de câștig / câștig. Renunță la nevoia ta de a avea dreptate, deoarece asta îl face pe copil să creadă că el greșește, opunând rezistență.

Odată ce copilul simte că ești de partea lui, și nu împotriva sa, totul se poate schimba. Dacă înțelege intenția ta pozitivă înainte de a-ți deschide gura, îi vei crea un sentiment de siguranță.

Schimbă-ți percepția din a-ți controla tot timpul copilul, la a-ți iubi întotdeauna copilul.

5. Conectează-te cu al tău copil atunci când este supărat

În loc să-i transmiți copilului tău mesajul că emoțiile lui puternice sunt prea înfricoșătoare pentru a te descurca cu ele în acel moment, trimițându-l în altă cameră „să se calmeze”, rămâi cu el și conectează-te cu el, fii alături de el. Lăsă-l să plângă, să fie furios/ă sau să se întristeze. Empatizează și validează-i sentimentele fără a mai spori și tu drama pierzându-ți calmul.

Nu ne ajutăm copilul dacă intră în emoții puternice și de necontrolat împreună cu el. Treaba noastră de părinți este să empatizăm cu ei, nu ne aruncăm în apă împreună cu el.

Iubirea necondiționată înseamnă că nu e totul despre noi. Nu este chiar totul despre copilul nostru. E vorba despre dragoste.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes