E mai bine la țară (aer curat, animale, trezitul dis-de-dimineață…)

Oare așa să fie? Cât de importantă e zona în care locuim?

Unii oameni consideră că orașele sunt supra aglomerate, iar nivelul poluării și atracțiile de tot felul sunt un impediment în calea unei evoluții armonioase a copilului.

Alți oameni sunt de părere că mediul rural nu oferă toate oportunitățile sociale, tehnologice, informaționale etc. pentru a-i asigura copilului un viitor strălucit, chiar dacă aici mediul este mult mai curat.

Specialiștii în domeniul psihologiei comunităților au studiat îndeaproape particularitățile dezvoltării copiiilor atât în mediul rural, cât și în mediul urban, iar ceea ce au descoperit este fascinant.

Până în prezent, cercetarea în domeniul dezvoltării timpurii a copilului s-a concentrat în primul rând pe mediile familiale și școlare.

Cu toate acestea, pentru a crea medii pozitive care să faciliteze dezvoltarea optimă a copiilor mici, trebuie să înțelegem mai bine contribuția tuturor mediilor în care aceștia cresc și se dezvoltă.

Iată ce rezultate s-au obținut în urma studiului comunităților:

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 1

La nivel global, peste 50% din populație trăiește în mediul urban (conform Departamentului Organizației Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale, 2014), oferind un cadru important în care copiii cresc și se dezvoltă.

„Pentru populațiile cu cea mai rapidă creștere, agendele politice susțin nevoia de orașe „prietenoase cu copiii” și „viabile”, care urmăresc să promoveze și să protejeze bunăstarea copiilor (UNICEF Australia).”

Totuși, există prea puține îndrumări și dovezi care să sprijine ceea ce este „prietenos cu copiii” când vine vorba despre copiii mici.

Un lucru pe care îl cunoaștem din dovezile existente este că dezavantajul socio-economic este o problemă-cheie: cercetările arată că în comunitățile dezavantajate (în general din mediul rural), lipsa resurselor și a oportunităților poate duce la rezultate mai proaste ale dezvoltării copilului care pot persista de la o generație la alta.

De asemenea, studiile indică faptul că anumiți factori care promovează dezvoltarea pozitivă a copilului: părinții și apropiații, instituțiile active din comunitate și cartierele care oferă siguranța copiiilor în cadrul locurilor de joacă, pot ajuta chiar și în comunitățile cu venituri mai mici.

Rezultate aprofundate

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 2

Studiul „Copiii în comunități”, care se desfășoară în prezent în Australia, încearcă să răspundă la întrebarea: „Pot comunitățile să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării copiilor mici?”.

Acest lucru va permite dezvoltarea de indicatori și măsuri care pot fi utilizate de către comunități, factori de decizie politică și alte părți interesate pentru a dezvolta programe care vizează îmbunătățirea dezvoltării copilului în comunitățile lor.

Studiul folosește o abordare cantitativă și calitativă multi-metodică pentru măsurarea factorilor în cadrul a cinci domenii comunitare separate (dar conexe): medii socio-economice, fizice, de servicii, sociale și de guvernare.

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 3

Mediul socio-economic

Dovezile cele mai puternice care susțin relațiile dintre comunitate și dezvoltarea timpurie a copiilor sunt indicatorii de proximitate(vecinătate), cum ar fi: prosperitatea, sărăcia, stabilitatea rezidențială și educația.

În combinație cu considerentele demografice, cum ar fi grupurile minoritare și etnia, acest domeniu se concentrează asupra domeniilor cheie de dezvoltare, precum competența fizică și bunăstarea, competența socială și emoțională.

Mediul fizic (domeniul public)

Studiul s-a concentrat pe domeniul construit, „o parte din mediul fizic care este construit de activitatea umană”.

Domeniul construit include locuințele, siguranța rutieră, transportul public și disponibilitatea și apropierea de elemente precum: parcurile, infrastructura socială (de exemplu școlile și îngrijirea copiilor) și alte spații și locuri unde copiii se joacă și interacționează cu alții.

Mediul de servicii

Prestarea serviciilor include factori precum cantitatea, calitatea, accesul și coordonarea serviciilor.

Acest domeniu se concentrează pe ceea ce este furnizat efectiv la nivel comunitar și oferă, de asemenea, soluții concrete de management.

Serviciile care sunt livrate, de obicei, la nivel local pentru familii și copii (ce țin de școlile primare, îngrijirea copiilor, medicii generaliști), sunt atent supravegheate de către conducerea locală.
O mai bună înțelegere și colaborare a domeniului fizic cu mediul serviciilor poate fi utilizată de cercetători, practicieni, furnizori de servicii, familii și comunități pentru a genera rezultate mai bune pentru dezvoltarea copiilor.

Mediul social

Teoria ecologică evidențiază rolul influențelor sociale asupra mediului și include factori precum: capitalul social, legăturile sociale și coeziunea comunității, criminalitatea percepută și siguranța, atașamentul în vecinătate și percepția privind prietenia cu copiii.

Există unele suprapuneri cu domeniile fizice și de servicii, ceea ce nu este surprinzător.

Mediile sociale în care copiii cresc, se dezvoltă și învață să interacționeze, au un impact potențial asupra rezultatelor lor de dezvoltare.

Managementul comunității

Domeniul de conducere include implicarea cetățenilor și participarea civică, politicile locale privind dezvoltarea timpurie a copiilor, principalii lideri locali și parteneriatele organizațiilor mici.

Deși există puține dovezi pentru a face legătura în mod clar între conducerea locală și dezvoltarea armonioasă a copiilor, este evident că structurile de guvernare pot juca un rol-cheie în conducerea schimbării la nivel local.

Așadar…

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 4

În concluzie, copiii care cresc în medii stimulative și pozitive la începutul vieții (de la naștere la 8 ani) au fundamente optime pentru dezvoltarea lor fizică, socială, emoțională și cognitivă..
În cazul în care aceștia locuiesc în mediul rural, asigurarea unui mediu propice din punct de vedere social și economic poate aduce rezultate mai bune copiilor, decât celor din mediul urban.

Pe de altă parte, viața la oraș poate fi mai bună decât în afara acestuia, dacă mediul înconjurător, siguranța și serviciile ar fi îmbunătățite corespunzător.

Cum pot părinții crea un mediu stimulativ pentru copii, indiferent de zona în care locuiesc?

Un mediu stimulativ pentru copii este acel mediu care are toate caracteristicile comunitare în continuă dezvoltare, dar care este constant îmbunătățit și în cadrul familial.

„Familia este stâlpul societății”, este o zicală adevărată, fiindcă familia este principala componentă care asigură stabilitatea și evoluția copilului pe toate planurile.

Pentru ca părinții să creeze un mediu stimulativ este necesar să țină cont de factorul emoțional și social din viața micuților și să-i educe în acest sens, pentru a nu simți diferențele de comunitate („provincie” versus „oraș”).

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 5

Mai exact, aceștia trebuie să acorde o deosebită atenție inteligenței sociale și emoționale a micuților, pentru a-i pregăti să abordeze orice situație nouă cu lejeritate și încredere în forțele proprii.

Cum puteți face acest lucru „ca o joacă de copii”?

Prin intermediul unui joc ce dezvoltă inteligența socială și emoțională a copiilor și care îi „pregătește pentru viață”.

„EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale” este instrumentul cel mai potrivit să răspundă nevoilor de adaptabilitate, educație și dezvoltare a copiilor din toate mediile sociale din care provin.

Dacă vă doriți ca cei mici să nu cunoască diferențe ale nivelului de evoluție, jucați-vă împreună acest joc care deschide mintea și sufletul copiilor către tărâmul emoțiilor pure și al gândurilor autentice.

Beneficiile acestui joc sunt multiple, printre care amintim:

Studiul comunității: Ce influență are zona în care locuiți asupra dezvoltării copiilor? 6

Este recomandat tuturor copiilor și poate fi jucat împreună cu prietenii și cu toți membrii familiei.

Nu uita că la tine este cheia către succesul copilului tău, trebuie doar să alegi chibzuit uneltele potrivite.

Iată un joc care te poate ajuta.

Poți găsi „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale” aici:

https://tikaboo.ro/eq-game-apr/

This Post Has 2 Comments

  1. luiza.penescu

    Am cumparat jocul promovat de dvs.Nu am inteles cum se joaca deoarece explicatiile sunt prea succinte.
    Ati putea sa faceti o demonstratie de joc?Fie sub forma de scenariu fie o scurta inregistrare video??

    1. Florin Alexandru

      Buna Luiza, ai primit ghidul? L-ai citit? In ghid iti explic cu lux de amanunte motivul, pe deasupra ai materiale ce te vor ajuta si iti vor explica cum si in ce fel sa va jucati acest joc. Daca totusi nu iti este clar, iti propun sa suni la numarul de telefon ce il vei regasi pe site. Zi magica.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes