Faci parte din categoria părinților care-și îmbrățișează copiii des?

Dacă răspunsul tău este DA, continuă  să faci acest lucru.

Un studiu recent demonstrează că afecțiunea fizică pe care i-o transmitem copilului încă din primele clipe de viață este mult mai importantă decât am fi crezut.

Cu cât îmbrățișezi mai mult un copil, cu atât creierul lui se dezvoltă și stabilește mai repede conexiuni.

Acest studiu a constat în examinarea a 125 de bebeluși din statul Ohio (născuți prematur și la termen), urmărind cât de bine răspund aceștia la îmbrățișări, mângâieri și pupici.

Rezultatele au fost uimitoare, deoarece s-a descoperit că micuții care s-au bucurat de afecțiunea părinților și a personalului din spital, au indicat o activitate cerebrală mult mai mare decât cei care nu au fost drăgălășiți.

De asemenea, copiii născuți prematur au răspuns mai puțin la gesturile afectuoase decât copiii născuți la termen.

Doamna doctor Nathalie Maitre, principalul cercetător în acest studiu, a subliniat faptul că orice atingere care transmite iubire copilului, îndeosebi ținutul în brațe, va face o mare diferență în modul în care se va dezvolta creierul acestuia.

Ce alte efecte importante se ascund în spatele îmbrățișărilor?

1. Gesturile de afecțiune făcute în mod constant ajută la scăderea presiunii arteriale, ceea ce conduce la reducerea apariției stresului.

Când îți simți copilul nervos sau agitat, oferă-i o îmbrățișare caldă și vei vedea că treptat se va mai liniști.

2. Îmbrățișările au întotdeauna un efect pozitiv, deoarece susțin secretarea în organism a oxitocinei, denumită popular și „hormonul dragostei”.

Nivelul de atașament va crește odată cu producerea oxitocinei în glanda hipofiză.

Dacă îți dorești ca micuțul tău să crească armonios, știind totodată ce înseamnă atașamentul, oferă-i în primii ani de viață multă afecțiune, trecând pe măsură ce se dezvoltă, la câte o îmbrățișare sau două pe zi și vei vedea că va fi mai relaxat și mai încrezător în forțele proprii.

3. „Somnul dulce, mult aduce…”

Studiile au demonstrat că oxitocina este responsabilă, de asemenea, și cu îmbunătățirea calității somnului.

O îmbrățișare de minimum 15 secunde reduce nivelul de stres din corp, stimulând scăderea nivelului de cortizol, care este factorul principal în declanșarea tulburărilor de somn.

De aceea, este indicat să vă îmbrățișați copilul cel puțin în cele două momente cheie ale zilei: dimineața, înainte de a pleca la școală și seara, când se pregătește de culcare.

4. „Mă simt foarte bine!”

Atunci când nivelul dopaminei crește, ne simțim mai veseli și mai relaxați.

Îmbrățișările sincere și calde oferă doza de dopamină necesară pentru a face față cu brio unei zile pline de provocări și responsabilități.

FAMILIA învață copilul să îmbrățișeze o viață mai bună

În cartea „Copilul tău este un geniu!” scrisă de dr. prof. psihopedaog Florian Colceag și Florin Alexandru, pentru a-i oferi copilului toate resursele necesare construirii unei vieți de calitate,  cei doi vorbesc despre „arta hârjonelii” și importanța acestei activități.

Îmbrățișările, jocurile,  la fel ca și cuvintele calde și laudele sunt lucruri care vor face diferența mai târziu între un copil dependent emoțional și unul independent emoțional.

Ce înseamnă un copil DEPENDENT EMOȚIONAL?

Pe scurt, această persoană ajunsă la maturitate, va avea tot timpul îndoieli, frustrări, va cere părerea multor oameni înainte de a lua o decizie, va stagna fizic, intelectual și moral.

Acest lucru se datorează în special, criticilor, gesturilor lipsite de afecțiune și a neîncrederii constante de care a avut parte în copilărie.

Copilul INDEPENDENT EMOȚIONAL este acel copil tratat ca de la egal la egal, cu iubire și respect, învățat să fie responsabil, chiar de la vârste fragede (cu grijă și blândețe), care, odată ajuns la maturitate este încrezător în forțele proprii, pozitiv, găsește mereu soluții la orice problemă și este sociabil și atașat de familia sa.

Pentru a îmbrățișa o viață de acest gen, NOI (PĂRINȚII) suntem responsabili în a-i educa pe copii, și nu școala sau alte instituții.

Iată câteva rânduri care mi-au atras atenția și m-au făcut să reflectez mult mai mult la ce rol important avem ca părinți pentru a-i asigura copilului un viitor mai bun:

E adevărat! Cu cât îți îmbrățișezi mai des copilul, cu atât devine mai inteligent 1

Totodată, afecțiunea sau dragostea pentru copil este înțeleasă greșit de unii dintre noi.

Nu înseamnă neapărat că îți iubești copilul extrem de mult dacă ajungi, la un moment dat, chiar și la vârsta maturității, să faci totul în locul său.

NU!

Să-i oferi iubire nu înseamnă să te ocupi de fiecare detaliu din viața sa, cu excepția faptului când este bebeluș.

Să-i oferi iubire înseamnă să-l ajuți și să-l susții să prindă aripi SINGUR!

Să-l motivezi să devină un adult echilibrat și responsabil.

Să-l angajezi în diverse activități care știi că-i fac plăcere, să-l susții să cunoască oameni și să trăiască experiențe.

Nu a zis nimeni că este ușor, însă ai încredere în alegerile tale ca părinte.

M-am inspirat din cartea mea preferată de parenting și am să-ți spun că:

– Cea mai pură și bună educație este dată chiar de noi.

Așadar, dragi părinți avem o misiune grea, dar frumoasă – să construim mediul propice pentru a crește un copil genial, iar pentru aceasta ar fi indicat să avem un plan bine structurat.

Dacă nu știți exact de unde să începeți sau pur și simplu vă doriți mai multe informații despre cum să-i dezvoltați INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ, cum să-i vorbiți, ce atitudine să adoptați, ce responsabilități ori jocuri sunt potrivite vârstei sale și cum să NU DEVINĂ un copil dependent emoțional, vă invit să descoperiți cartea:

„Copilul tău este un geniu!”

E adevărat! Cu cât îți îmbrățișezi mai des copilul, cu atât devine mai inteligent 2

Această carte prezintă în detaliu modul în care cu doar 30 de minute pe zi, prin jocuri și activități distractive, puteți ajunge să-i dezvoltați calități de neprețuit care-i vor fi cu adevărat utile în viață.

Relaționarea, gândirea „Out of box” și valorile sociale sunt doar câteva dintre elementele de bază ce pot fi dezvoltate foarte ușor cu ajutorul acestei cărți.

Așa că vă recomand cu mare drag să citiți cartea „Copilul tău este un geniu!”, de care se bucură deja 20.000 de părinți din România.

O puteți găsi chiar aici:

>>> „Copilul tău este un geniu!”

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse