Sunt atât de multe criterii pentru alegerea unei jucării, încât ți se pare că nu știi de unde să începi. Hai, să aflăm împreună care sunt aceste variabile și să găsim cele mai bune variante de jucării.

                                   Care este cel mai bun material?

Să începem cu materialele din care sunt fabricate jucăriile. Plastic, lemn, pluș sau cauciuc sunt cele mai obișnuite materiale folosite pentru jucării.

80% dintre jucării sunt din plastic. Plasticul emană o mulțime de substanțe chimice pentru că este fabricat din petrol.

Cauciucul este tot chimicos și se produce din izopren. Există și cauciuc natural, dar acesta se descompune în contact cu lumina soarelui sau cu grăsimi. Jucăriile din plastic și cauciuc sunt vopsite cu vopsele neprietenoase pentru oameni și natură (adică sunt chimicoase).

Plușurile se murdăresc foarte repede. Pot aduna în interiorul lor: praf, acarieni și alte murdării. Spălarea lor nu asigură curățarea lor în profunzime.

Ce ne mai rămâne? Lemnul. Jucăriile de lemn sunt varianta cea mai bună. Dar, dacă lemnul este tratat sau vopsit cu substanțe toxice, jucăriile nu mai sunt bune pentru sănătatea copilului. Jucăriile din lemn netratat sunt cele mai bune. Jucăriile din lemn de tei netratat sunt cea mai bună variantă. Miros frumos în mod natural, nu se curbează și nu se așchiază.

Contează forma și rezistența?

Al doilea criteriu de alegere al jucăriilor sunt forma și rezistența jucăriei. Jucăriile complicate și colorate atrag inițial atenția copilului. Dar după ce s-a săturat să se uite la ea, jucăria este dată uitării. Nu mai poate fi recondiționate sau personalizate.

 Jucăriile din plastic se rup ușor și bucățile sunt tăioase. Dacă jucăriile au forme ascuțite sau nu sunt bine finisate pot răni copilul.

Cele din materiale textile se umplu de praf și de microbi, se rup sau se descos. Unele se pot spăla la temperaturi înalte în mașina de spălat, dar altele nu. Pot avea firicele cale se desprind. Sau se pot decolora, ceea ce înseamnă vopseaua va rămâne pe mânuțele sau gurița piticilor.

Cele mai bune jucării sunt cele simple, necolorate, cu forme rotunjite.

Adaptarea jucăriei la vârsta copilului

 În al treilea rând, jucăriile ar trebui să se potrivească vârstei copilului. Pentru copii joaca este ceva foarte serios și necesar. Prin joc învață cum să-și folosească corpul și cum să interacționeze cu ceilalți.

 1. Copiii între 6 luni și 2 ani au nevoie de jucării de dentiție și motricitate. Gingiile sunt dureroase și bebelușii caută alinare ronțăind tot ce le iese în cale. Degețelele au și ele nevoie de stimulare. La această vârstă copilul începe să prindă, să tragă, să împingă. Face cunoștință cu toate obiectele prinzându-le și rozându-le. Este curios și dornic să exploreze lumea. În această etapă materialul și forma jucăriilor sunt extrem de importante.

Plușurile nu sunt recomandate în această perioadă pentru că au puf și ațe. Bebelușii rod tot și pot să înghită ațe, sclipici, puf, mărgeluțe și alte decorațiuni ale plușurilor. Dacă alegi o jucărie textilă pentru copilul tău este bine să nu aibă decorațiuni care se pot desprinde și să fie colorate cu vopsele de slabă calitate. Caută să fie colorate cu vopsele ecologice sau să nu fie colorate deloc.

Cele mai bune sunt cele din lemn de tei netratat produse în România.

Află aici mai multe despre aceste jucării: https://jucarii.tikaboo.ro/

Ghidul tău în alegerea jucăriilor în funcție de vârsta și nevoile oricărui copil! 9

2. În jurul vârstei de un an copilul începe să se deplaseze în patru labe și încearcă să se ridice în picioare ținându-se de orice, de la hainele părinților, până la mobilă și fața de masă. În această perioadă copilul își pierde ușor echilibrul. De aceea e bine ca jucăriile să fie rezistente și cu forme rotunjite, cum ar fi mașinuțele din lemn.

Jucăriile de lemn sunt potrivite pentru această vârstă pentru că nu se rup în bucăți dacă se întâmplă să cadă copilul peste ele.

 

3. Pe la vârsta de 3 ani încep să se dezvolte inventivitatea, răbdarea și coordonarea ochi-mână. Jucăriile simple, care se pot folosi în mai multe moduri sunt cele mai potrivite.

De exemplu, cuburile, pot fi folosite la o construcție simplă, pot deveni un circuit sau un pod pentru mașinuțe, pot fi obstacole și multe altele. O alternativă mai bună pentru cuburile de plastic sunt cuburile/stinghiile de lemn. Dacă stinghiile sunt din lemn netratat este și mai bine.

Au o durată de viață mai lungă. Cu cât crește copilul, cu atât crește și complexitatea construcțiilor. Puteți colabora la unele construcții. Munciți împreună, creșteți împreună și vă simțiți bine împreună. Poate nu ai mult timp, dar 15 minute te poți bucura împreună cu copilul.

4. Pe la 4 ani copilul are capacitatea de a meșteri. Învață să coloreze (mai) ordonat, să picteze, să se joace mai mult timp un sigur joc. Își dezvoltă motricitatea fină, adică poate face mișcări mai delicate și mai bine controlate. La această vârstă se pot combina poveștile cu personaje confecționate din hârtie, lut, ață, aluat sau lemn.

Copilul poate urmări o poveste cu oameni și animale. Și învață cum să relaționeze cu ele. Poate folosi personaje familiare în povești compuse de el. Se poate juca mai mult timp singur. Odată ce ați început împreună un joc, copilașul îl poate continua fără ajutorul tău.

5. După 5 ani, copiii încep să aibă idei cât de cât bine definite despre ce jucării vor. Dacă un copil a fost învățat să aleagă jucării prietenoase pentru el și natură, sunt șanse mari ca el/ea să meargă pe aceeași linie.

Ce ar trebui să mai iei în considerare?                

Dacă vrei să ai grijă de mediu și de viitorul planetei pe care va locui copilului tău e bine să alegi jucării produse în țara în care locuiești. Transporturile de mărfuri poluează foarte mult aerul. Nu e nevoie să comanzi o jucărie produsă de cealaltă parte a Pământului. Poți alege jucării produse cu drag și atenție, în ateliere mici din România. (În plus, astfel sustii economia locală.)

Dacă nu știi unde să începi căutări, te ajutăm noi. Găsești jucăriile potrivite pentru copilul tău aici: https://tikaboo.ro/jucarii-2/

Ghidul tău în alegerea jucăriilor în funcție de vârsta și nevoile oricărui copil! 10

 Ce faci dacă nu vrei să oferi jucării?

 De la 5 ani vă apucați de jocuri mai complicate, dar care sunt create special pentru a dezvolta abilități de care are nevoie fiecare copil.

Începeți cu EQ Game – un joc care dezvoltă inteligența emoțională într-un mod simplu și distractiv. De ce au nevoie copiii de inteligență emoțională? Copiii își trăiesc sentimentele și stările intens și au nevoie de ajutor ca să le înțeleagă și să le direcționeze. Cum îl mai ajută acest joc? Îl ajută să-și dezvolte încrederea în forțele proprii, calitățile de lider, capacitatea de colaborare și capacitatea de adaptare. Sprijină-l pe drumul dezvoltării lui interioare!

Poți afla mai multe despre EQ Game aici: https://tikaboo.ro/eq-game-apr/

Ghidul tău în alegerea jucăriilor în funcție de vârsta și nevoile oricărui copil! 11

Și adolescenții se joacă! Dar nu cu orice! În fiecare dintre noi este ascuns un super-erou, gasește-l și scoate-l la iveală cu ajutorul jocului Inside Hero. Ce este Inside Hero? Este un eficient instrument de dezvoltare personală conceput sub forma  unui joc (board game). Ce vei reuși să faci cu ajutorul acestui joc? Îți vei dezvolta intuiția, vei învăța cum să-ți gestionezi emoțiile, cum să creezi relații profunde și autentice cu ceilalți și îți vei dezvolta gândirea out of the box ca să poți găsii soluții la orice problemă și toate acestea le vor obține și cei cu care îl joci!

Poți afla mai multe despre Inside Hero aici: https://insidehero.ro/

Ghidul tău în alegerea jucăriilor în funcție de vârsta și nevoile oricărui copil! 12

Oricare ar fi momentele tale de bucurie, toate sunt legate de un fir invizibil. În acest fir sunt împletite liniștea, iubirea și comuniunea. Poți semăna bucurie în jurul tău bucurându-te împreună cu ceilalți. Primii care așteaptă semințele bucuriei sunt copiii. Tot ei sunt și cei mai sârguincioși cultivatori ai ei.

  Cum poți semăna bucuria cel mai eficient?

Simplu! Alegând jucăriile și jocurile potrivite pentru vârsta fiecărui copil drag din viața ta și jucându-te cu el!

Ai toate informațiile necesare! Ce mai aștepți? Plantează cât mai multă bucurie în jurul tău!

Spor în toate cele bune,

                          Adriana

PS .Ca să nu ratezi vreun link, ți le mai pun o dată aici:

Jucării: https://jucarii.tikaboo.ro/

             https://tikaboo.ro/jucarii-2/

Jocuri: https://tikaboo.ro/jocuri/

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes