Știai că potrivit Institutului Național de Sănătate, în mod surprinzător, Crăciunul este momentul în care oamenii experimentează cea mai mare incidență a depresiei?

„Invitații sunt pe drum, cozonacii s-au cam ars, cadourile pentru copii nu au fost un real succes, iar socrii mei au ținut morțis să-mi spună că aș fi putut să fac mai multă curățenie în cele două zile libere pe care le-am avut. Asta s-a întâmplat anul trecut și chiar nu-mi doresc să se repete același scenariu!” (Maria, 35 ani).

Te simți copleșit(ă) de venirea Crăciunului mai mult ca oricând? Vrei să iasă totul bine, de la alegerea cadourilor potrivite până la gătitul sub presiune și la a-i mulțumi pe socrii?

Fii fără griji. Am pregătit special pentru tine 25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta.

Pentru că știm cât este de greu să te bucuri de farmecul sărbătorilor de iarnă când te gândești la câte ai de făcut. Presiunea financiară, conflictele familiale, stresul și epuizarea cauzate de efortul de a încerca să iasă totul bine pentru toată lumea, te pot demoraliza.

Iată cele 25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta

1. Adoptă o mentalitate flexibilă

Nimeni nu este perfect, însă majoritatea dintre noi dorim să atingem perfecțiunea când vine vorba de pregătirile pentru Crăciun. Se pare 37% dintre români au spus că gătitul și distracția pentru oaspeți este cea mai stresantă parte a sărbătorii Crăciunului.

De folos îți pot fi: listele cumpărături și un program cu lucruri de făcut pe ore, însă principalul factor care-ți ușurează situația este: ATITUDINEA.

Adoptarea unei atitudini flexibile față de lucrurile pe care nu le poți controla – livrările întârziate, întârzierile oaspeților, argumentele familiei – vor reduce stresul de Crăciun și te vor încuraja să lași lucrurile să vină de la sine, decât să lupți contra lor”.

În cazul în care simți că spiritele sunt agitate, fi gata să sugerezi o schimbare a scenei – o plimbare de familie, un joc de societate – astfel încât să stingi conflictele iscate în familie.

Un joc ideal pentru o seară în familie este „INSIDE HERO”, primul joc românesc de dezvoltare personală care te va face să găsești calea împlinirii viselor tale și să te distrezi alături de cei dragi, răspunzând la întrebări dificile și dezvăluind lucruri tabu.

25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta (2018) 125 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta (2018) 2

Pentru adulți și copii, recomandăm „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale” care-i ajută pe toți participanții să se distreze mimând emoțiile și învățând să fie echilibrați emoțional.

2. Rezervă-ţi timp și pentru persoanele dragi

Vrei ca totul să fie perfect și uiți de tine și de-ai tăi. Ar fi indicat să ții cont că este o perioadă în care te agiți, consumi mult zahăr și alcool față de restul anului și atunci te vei simți de două ori mai epuizată decât de obicei.

Asigură-te că petreci timp de calitate cu cei pe care îi iubești mai degrabă decât să fii mereu concentrată pe dorințele grupului de invitați. O bună înțelegere cu soțul tău, de exemplu, va face să te simți mult mai relaxată.

Când simți că ești prea stresată, inspiră adânc și expiră de 5 ori, având în minte gândul că totul este în regulă. Oferă un pupic celor dragi sau o îmbrățișare și vei vedea cum lucrurile se vor îmbunătăți.

3. Noteză-ți la ce trebuie să participi neapărat și ce ai putea să amâni

Încercarea de a participa la prea multe petreceri, ieșiri în oraș după serviciu, vizite de curtuoazie la vecini și întâlniri cu prietenii în timp ce te afli deja în haosul sărbătorilor, încercând să faci totul, te va năuci. Deși, te vei simți bine că te vei revedea cu toți, te poți îmbolnăvi pe termen lung și să ai parte de mult de stres și anxietate.

Dormitul târziu și mâncarea prea grea te vor obosi mai mult decât crezi și vei avea nevoie de timp să te recuperezi.

Obține echilibrul corect prin sub-programare. Identifică acele lucruri pe care dorești să le faci, cum ar fi participarea la o anumită petrecere sau participarea la un târg de Crăciun, dar lăsa niște evenimente la care „poate” vei participa.

Și de ce este nevoie să te vezi cu toată lumea înainte de Crăciun sau imediat după? Poți propune chiar tu să vă întâlniți într-o seară din luna ianuarie.

4. Cere ajutorul apropiaților

Prepară mâncare tradiţională de Crăciun, ia cadouri, sună invitații… nu e de mirare că femeile se simt mai stresate decât bărbații de Crăciun – acestea au mai puțin timp pentru relaxare și pentru a se bucura de Crăciun. De aceea, petrecerea timpului cu cei dragi și întreaga familie, trebuie să fie o plăcere și nu o povară datorită efortului pe care trebuie să-l depui.

Așadar, indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, cere ajutor apropiaților și vei vedea că lucrurile vor decurge mai ușor și cu toții vă veți simți mai bine. Poți apela la partenerul tău de viață pentru a cumpăra cadourile și a le împacheta, iar pe copiii tăi, dacă sunt mai mari, îi poţi ruga să aranjeze masa festivă.

Dacă ai copii mici, încearcă să-i lași pentru o zi sau câteva ore bune la bunici sau la prieteni, pentru a reuși să terminați pregătirile.

5. Mănâncă înțelept

Majoritatea oamenilor se tem că de sărbători vor lua în greutate și nu vor putea să revină la condiția fizică pe care și-o doresc prea curând, de aceea starea lor de spirit este încărcată de și mai multe griji decât de obicei în această perioadă.

Prea mult zahăr îți poate aduce schimbări de dispoziție și energie scăzută, astfel încât să apelezi tot la dulciuri pentru a-ți recupera energia.

Așadar, ține cont ca în fiecare după-amiază să ai o gustare bogată în proteine (iaurt cu migdale, un ou fiert tare, salată de linte etc.) și renunță la dulciuri măcar la ora amiezii.

6. Oferă-ți pauze

Este normal să te simți stresat(ă), mai ales atunci când în familia ta se iscă mici conflicte care fac ca atmosfera festivă să nu mai fie una de „sărbătoare”.

Astfel că, propune-ți să ai parte zilnic de un moment în care pur și simplu să stai la fereastră și să iei o gură de aer proaspăt, poți face chiar și o plimbare scurtă, sau o baie fierbinte, pentru a scăpa de emoțiile negative și de stres.

Păstrează-ți rutina zilnică de fitness și nu uita că alcoolul este un deprimant. Încearcă să menții echilibrul consumului de alcool și mâncare pentru a rămâne voios/voioasă și gata de distracție.

7. Fă pace cu tine

Energia ta este cea mai importantă și tocmai de aceea este recomandat să ai câteva momente de relaxare înainte de Crăciun. Chiar dacă pare un lux, pacea ta interioară te va propulsa către o energie nouă pe care s-o consumi de sărbători. Te poți duce la masaj, te poți uita la seriale, te poți odihni mai mult decât de obicei, totul pentru a te simți mai bine.

Gândește-te la anul care a trecut, ce ți-a adus bun, ce schimbări ți-ai dori pe viitor, ce dorințe mai ai de îndeplinit și relaxează-te cât poți de mult înainte de haosul ce va urma să vină.

8. Iartă și mergi mai departe

Indiferent cine și cât ți-a greșit, este momentul ideal pentru a face pace cu toată lumea și mai ales cu tine. Deși toți consideră că numai de Crăciun se vorbește despre iertare și iubire și-n restul anului nu facem nimic în acest sens, e bine de știut că semnificația Crăciunului chiar asta înseamnă – iertare și iubire.

Odată cu Nașterea lui Iisus Hristos, Dumnezeu binecuvântează lumea și o scapă de păcat, de aceea în această perioadă, creștinii au obiceiul de a ierta greșelile celorlalți și de-ași vindeca rănile sufletești.

9. Respectă alegerile celorlalți

Deși Crăciunul înseamnă uniune și petrecerea timpului în familie, nu poți obliga pe nimeni să participe la festivitate.

Singurul lucru pe care-l poți face este să lansezi invitația și să aștepți. Daca nu pot să vină sau răspunsul lor este ambiguu, vei fi împăcat(ă) că tu ai încercat să reunești familia.

10. Nu te panica!

Cel mai bine este să începi curățenia și goana după cadouri din timp. Poate că nu-ți poți lua câteva zile libere înainte de Crăciun și atunci, dacă în fiecare seară aloci un sfert de oră pentru pregătiri, vei fi mult mai liber(ă) în ziua sosirii invitaților.

De asemenea, cadourile nu trebuie să fie lăsate doar în sarcina ta. Și cei dragi te pot ajuta la cumpărarea și oferirea cadourilor. Nu-ți rămâne decât să vezi partea pozitivă a lucrurilor, așa că ia o coală și notează-ți lucrurile pentru care ești recunoscător(oare) în acest moment și lucrurile pentru care ești nemulțumit(ă).

Fă astfel încât balanța să fie înclinată spre lucrurile bune din viața ta, iar pentru asta e necesar să te bucuri de fiecare moment și fiecare gest mic de care ai parte.

În continuare, vom trece puțin la partea practică a lucrurilor, cu sfaturile pe care m-am gândit să ți le ofer. Dacă în prima parte a articolului, ți-am oferit oportunitatea de a înțelege cum să abordezi pregătirile pentru Crăciun, astfel încât totul să iasă bine și să te simți relaxat(ă), acum îți voi spune pe scurt, cum poți reuși să ai totul făcut ca la carte și lumea să fie mulțumită.

25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta (2018) 3

11. Invită-i pe oameni din timp

Dacă-i inviți pe toți cu două săptămâni înainte de eveniment, vei știi ce ai de făcut și cum vei împărți toate sarcinile. Va fi mai ușor atât pentru tine ca gazdă, cât și pentru ei ca invitați, să se pregătească.

12. Asigură-te că mâncarea este pe placul tuturor

Este important să ții cont dacă printre invitați sunt vegetarieni, diabetici sau oameni care au diverse alergii la mâncare. Nu e vorba despre mofturi sau preferințe, ci doar despre starea lor de sănătate.

13. Ai grijă ca cei mici să aibă un spațiu de joacă

Pentru a asigura bunăstarea tuturor, poți apela la jocuri sau jucării care să-i mențină pe copii ocupați. Un joc ideal, și în același timp educativ este „Orășelul Stinghiuță” – jocul cu posibilități nelimitate. Dezvoltă creativitatea copiilor cu „Orășelul Stinghiuță”!

25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta (2018) 4

14. Dă dovadă de punctualitate

Este relaxant atât pentru tine, cât și pentru invitați să fii gata la timp cu toate pregătirile. Altfel, ceilalți se vor uita la tine cum te agiți ca să termini treaba și vor dori să-ți sară în ajutor pentru a-ți ușura munca.

Acesta nu este un lucru rău, dar amânarea momentului festiv și întârzierea mâncării este.

15. Zâmbește!

Nu este vorba despre a zâmbi fals, iar în mintea ta să fie gândul că atât de multă treabă nu merită efortul tău pentru nimeni în lume. Este important să fii bucuros/bucuroasă cu adevărat, iar restul vor simți asta la tine și-ți vor răspunde la fel.

16. Dă dovadă de ospitalitate

Cu siguranță că ai muncit mult pentru a face curățenie, iar când musafirii vor veni și se vor descălța vor murdări covorul. Cel mai bine este să oferi botoșei tuturor pentru a nu se simți vinovați că murdăresc pe jos sau că pot deranja pe cineva cu mirosul șosetelor.

17. Surprinde-ți invitații

Nu te gândi că trebuie să cumperi lucruri de lux pentru toată lumea. Poate fi o simplă scrisorică pentru fiecare, bombonele sau globuri de Crăciun pe care să le așezi pe farfurii. Important este să fie o mică amintire pe care o pot lua acasă.

18. Ia masa împreună cu ei

Nu este de ajuns doar să servești la masă și mai apoi să pleci în bucătărie pentru că mai ai ceva de gătit. Socializează cu invitații, distrează-te cu ei și mâncați împreună. Până la urmă bunăstarea tuturor este mai importantă decât pregătirea în sine a evenimentului.

19. Ia în serios fiecare invitat

Acordă atenție tuturor, la fiecare musafir în parte, și totul va fi bine. Nu e necesar să exagerezi. Două simple întrebări precum: „Ce-ai mai făcut?” și „Ți-a plăcut mâncarea?” fac ca toți să fie mulțumiți.

20. Curățenia se face după ce pleacă toți

Este foarte important să aștepți să plece și ultimul invitat până să te apuci să faci curățenie. Invitatul se va simți stânjenit și va pleca oarecum obligat de situație.

Ești invitat și vrei să faci totul mai ușor pentru gazdă?

25 de sfaturi esențiale pentru un Crăciun de poveste alături de familia ta (2018) 5

Poate că anul acesta Crăciunul nu va mai fi organizat la tine acasă, dar asta nu înseamnă că pregătirile vor fi uitate cu totul. Amintește-ți cât este de greu să găzduiești și să susții o petrecere de acest nivel.

Dacă vrei să afli cum poți ajuta gazda să se simtă mult mai bine și mai relaxat(ă), ține cont de următoarele sfaturi:

21. Acceptă sau refuză din timp invitația

În momentul în care primești invitația la masa de Crăciun, este foarte important să răspunzi cât mai curând gazdei pentru a știi aceasta din timp câte persoane va avea la masă. Nu este necesar să răspunzi invitației pe loc, dar a doua zi ar fi indicat să confirmi sau să infirmi participarea.

22. Nu întârzia!

Având în vedere că pregătirile sunt intense și necesită mult efort, este recomandat să nu întârzii la petrecere și nici să ajungi mai devreme, pentru că poți da planurile peste cap ale gazdei. Orice întârziere se poate trece cu vederea până la urmă, dar indicat ar fi să nu depășești timpul stabilit cu mai mult de 10 minute.

23. Folosește botoșei de plastic sau papuci

Ca să faci lucrurile mai ușoare pentru gazdă, este indicat să vii chiar tu cu botoși de plastic pe care să-i pui peste încălțăminte sau cu papucii tăi ca să nu pui în dificultate gazda la găsirea unei perechi potrivite pentru tine.

24. Ia un cadou pentru fiecare gazdă în parte

Este foarte frumos să îi surprinzi pe toți cu câte o mică atenție pentru fiecare membru al familei gazdă, astfel se vor simți toţi mai relaxați și mai bine după atâtea pregătiri.

25. Vorbește cu toată lumea, chiar dacă nu-i cunoști pe toți

De cele mai multe ori se întâmplă să nu socializăm prea mult tocmai pentru că nu-i cunoaștem pe toți, însă cum îi putem cunoaște dacă nu comunicăm?

Asta nu înseamnă că e necesar să abordezi fiecare invitat în parte și să-i adresezi o mie de întrebări, dar îi poți băga în seamă și să faci cunoștință cu fiecare.

BONUS! Încă 5 sfaturi în plus pentru un Crăciun de poveste

26. Nu te stresa!

Nu are rost să pui totul la suflet. Chiar dacă se iscă un conflict între invitaţi sau poate chiar tu ești implicat(ă) într-o ceartă, gândește-te că te afli acolo pentru a te distra şi tocmai de aceea încearcă să laşi de la tine măcar de data aceasta.

27. Apreciază mâncarea!

Chiar dacă pe masă sunt mai mult preparate din carne, iar tu ești vegetarian(ă), încearcă să găsești ceva şi pentru tine, o simplă salată de crudităţi sau câteva produse din lactate îţi pot potoli foamea.

28. Mănâncă politicos!

Sorbitul zgomotos, plescăitul sau înfulecatul îi pot deranja pe ceilalți invitați şi te poți simți chiar şi tu rău atunci când toți vor sta cu ochii aţintiţi spre tine.

Este în regulă să fi relaxat şi să te simți bine, dar e frumos să ţii cont şi de bunăstarea celorlalți.

29. Nu exagera cu programul TV sau cu preferințele muzicale

E adevărat că invitații primează, însă este politicos să nu fi mereu primul/prima care stă lângă DJ şi îi dictează ce să pună sau mută canalul TV pe ceea ce-i place. Până la urmă v-aţi întâlnit să socializaţi şi să vă distraţi, nu să continuaţi neapărat rutina zilnică cu care te-ai obişnuit acasă.

30. Nu impune gazdelor să desfacă darurile

Este important să nu insişti pe acest subiect. Ceilalţi invitaţi se pot simţi inconfortabil referitor la cadourile pe care le-au oferit gazdei. Este posibil să se creeze termen de comparaţie între ceea ce au cumpărat invitaţii, datorită reacţiilor gazdei la desfacerea cadourilor în văzul tuturor.

Ți-a plăcut ce ai citit?

Abonează-te la robotul de Messenger pentru a rămâne la curent cu mai multe articole și sfaturi de parenting pe care nu le vei găsi în altă parte.
>>> Robot Messenger Tikaboo

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse