Daniel Goleman susţine faptul că, în cel mai bun caz, IQ-ul reprezintă doar 20% dintre factorii care determină succesul copiilor în viaţă, în timp ce EQ-ul, temperamentul, nivelul de educație al familiei și, surprinzător, chiar şi norocul pur… reprezintă esenţialul de 80% .

Prin urmare, abilitățile cognitive – memoria, raționamentul și viteza de procesare – vor ajuta la nivel academic, dar vor ajuta doar la obţinerea unei zone de confort a viitorului adult. Pentru a-şi atinge potenţialul maxim şi a trăi o viaţă cu adevărat împlinită, IQ-ul ar trebui să fie echilibrat de abilități socio-emoționale precum: motivația, perseverența, gestionarea emoţiilor, curajul, dezvoltarea abilităţii de a comunica asertiv.

EQ vs IQ. De ce inteligenţa emoţională îi va ajuta mai mult pe copii

După ce Daniel Goleman a lansat celebra sa carte Inteligenţa emoţională, numeroase studii s-au concentrat pe importanţa EQ şi beneficiile acesteia. Prin urmare, inteligența emoțională:

  • Este baza relaţiilor de succes, armonioase
  • Ajuta la creşterea calităţii vieţii
  • Este esenţială în educaţia copiilor: aceştia obţin note mai bune la şcoală, fac alegeri sănătoase, înţeleg eşecul ca pe o parte firească a vieţii, transformându-l într-o motivaţie şi mai puternică, ştiu să îşi gestioneze emoţiile şi să facă alegeri sănătoase.
  • Reduce manifestările agresive ale copiilor
Empatia – abilitatea de a ne armoniza cu ceilalţi

Mai mult decât atât, inteligența emoțională este un factor mult mai important al succesului profesional decât IQ-ul ridicat, ceea ce înseamnă că nu doar calităţile intelectuale vor fi apreciate în viitor, ci şi capacitatea de a lucra în echipă, de a se adapta cu uşurinţă, de a învăţa rapid şi, cel mai important, de a empatiza cu ceilalţi – pentru a putea lucra cât mai eficient şi armonios. Joburile viitorului vor fi cele în care angajatul ideal este educat şi din punct de vedere emoţional.

EQ in educatieÎnsă EQ – inteligenta emoţională este mai mult decât empatie şi relaţii armonioase. Copilul inteligent din punct de vedere emoțional este, de asemenea, cel care poate să-și definească propriile emoții, să le gestioneze și să îşi controleze reacţiile în situaţii de criză.

Inteligenţa emoţională – capacitatea de a depăşi orice obstacol care stă în calea unei vieţii împlinite

Omul de succes este acela care îşi poate controla furia şi dezamăgirea – şi care poate găsi cele mai bune modalităţi de a transmite mesajele sale, fără a-i pune pe ceilalţi în conjuncturi neplăcute, fără a-i jigni, fără a le comunica problema agresiv şi cu ton critic.

Un copil inteligent emoţional va deveni un adult care va preţui mai mult esenţa decât forma, care va reuşi să îşi construiască prietenii solide, de durată, bazate pe sentimente autentice. Totodată, inteligenţa emoţională îl va ajuta să iasă cu succes din situaţiile limită, să găsească soluţii constructive, să depăşească orice barieră şi să se descurce mai uşor în momente tensionate.

IQ şi EQ – educarea omului complet

Educarea IQ –ului: informaţia, pregătirea intelectuală susţinută, nu sunt suficiente pentru a ne atinge scopurile şi a trăi viaţa pe care ne-o dorim. Inteligenţa emoţională, EQ, este obligatorie pentru a echilibra şi definitiva omul de succes – din toate punctele de vedere: profesional, personal, relațional.

Pe măsură ce copilul crește, devine adolescent și adult, inteligenţa emoţională devine un factor esenţial în realizarea sa ca persoană. Fiind strâns legată de motivaţie şi introspecţie, inteligenţa emoţională îl ajuta pe viitorul adult să facă mai uşor faţă stresului, să îşi cântărească atent alegerile şi să rezolve cu calm problemele – pentru a-şi atinge obiectivele.

Altfel spus, inteligenţa emoţională ar putea fi rezumată, pe scurt, ca fiind abilitatea de a trăi o viaţă conştientă, sănătoasă, echilibrată şi împlinită.

inteligenta emotionalaIar pentru aceasta…pregătirea şcolară nu este suficientă. Inteligenţa emoţională trebuie antrenată permanent, prin lucruri simple, plăcute şi eficiente.

În acest sens, Marilyn Chapman, profesor emerit la Universitatea British Columbia, a actualizat programul de învățământ şi a introdus ore speciale de predare şi exersare a empatiei, precum şi de educare a inteligenţei emoţionale prin joc, în special în programa claselor primare.

Atelierele propuse de Chapman includ: jocul de rol, lectura de grup, dezbaterile, discuţiile pe baza cărţilor ilustrate, crearea de scenarii pentru anumite situaţii întâlnite în timpul jocului.

Prin cărţi, copiii învață să înțeleagă lumea socială, învaţă să se raporteze la o situație și să gestioneze situaţiile neprevăzute și emoțiile, spune Chapman. Este o modalitate puternică de a-i învăța să analizeze situațiile.

În cazul copiilor foarte mici, atelierele sunt construite pe predarea lecţiei cunoaşterii propriilor emoţii, exprimarea sănătoasă a acestora, empatizarea şi crearea de legături armonioase în colectivitate.
Pe măsură ce copiii cresc, orele de inteligenţă emoţională se concentrează pe dezvoltarea abilităților sociale și asumarea responsabilităţii acţiunilor, pe respectarea efortului şi ideilor celorlalţi, pe aprecierea lor şi pe lucrul în echipă – ca mijloc de a realiza împreună lucruri extraordinare, eliminând relaţia de şef-subordonat, concentrându-se doar pe sudarea unui grup de leadership, în care toţi cei implicaţi în proiect colaborează în vederea obţinerii celor mai bune rezultate.

Angajatul ideal – angajatul inteligent emoţional

Angajatorii de astăzi caută persoane cu un EQ înalt, spune Steven Stein, CEO al Multi-Health Systems, companie care a venit cu EQi, unul dintre primele teste de inteligență emoțională. Testarea inteligenței emoționale a potențialilor angajați – de obicei ca parte a interviului final – este legală, atât timp cât se referă la postul solicitat, spune el.

Pentru că fiecare părinte îşi doreşte un copil reuşit şi fericit, IQ şi EQ trebuie să fie educate concomitent. Dacă ai 30 de minute libere pe zi, poţi creşte un copil echilibrat emoţional. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, ghidul perfect şi la îndemâna oricui îşi doreşte să investească în educarea inteligenţei emoţionale a copilului, dar nu numai. Succesul începe în copilărie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes