💚💜🧡❤ – Studiul care demonstrează cât este de ușor să-i înveți pe copii despre emoții
 
Oamenii de știință spun că Inuiții (poporul autohton stabilit în Siberia, America de Nord și Groenlanda) au cel puțin 50 de cuvinte pentru a interpreta starea vremii, de exemplu. Copiii inuiți învață aceste cuvinte și le potrivesc în funcție de varietățile de temperatură, prin simplul fapt că urmăresc contextul în care au fost folosite.
Când vine vorba despre emoții, copiii învață după același model (al potrivirii) de la părinții lor. Ajung să își înțeleagă propriile emoții și pe cele ale altor persoane urmărind variațiile de context.
 

Înțelegerea și acceptarea emoțiilor reprezintă primul pas în procesul de învățare al acestora.

 
➖ Există mai mult decât furie, calmitate, iubire și ură? Cu siguranță.
 
Dr. Gloria Willcox a inventat o roată a 50 de emoții diferite (după cum poți vedea și în imagine) care ilustrează colorat bogăția de emoții pe care le avem la dispoziție. Emoțiile de bază sunt:
 
➖ Fericirea – include dragoste, bucurie și pace. Aceasta este starea noastră naturală, atunci când suntem relaxați.
 
➖ Frica – este o reacție la amenințare și include teroare, anxietate (teama de o amenințare nespecificată), îngrijorare (teama de o amenințare specificată) și sentimentul de a fi neputincios sau lipsit de apărare.
 
➖ Tristețea – este o reacție care intervine în urma unei pierderi și a dezamăgirii și include durerea ,depresia și singurătatea.
 
➖ Mânia – este o reacție la amenințarea din interior sau exterior și include iritarea, frustrarea și furia.
 
Cum îți poți învăța copilul despre emoții? Simpla observare a ceea ce simte copilul tău și a ceea ce simt alte persoane îi face pe copii să acorde atenție emoțiilor din jurul lor. Întrebările adecvate și adresate sub aspect pozitiv îi determină pe copii să perceapă emoțiile exact așa cum sunt ele în mod normal.
 
➖ „Înțeleg. Te simți mai sigur atunci când știi exact ce se va întâmpla. Și eu.”
➖ „Te aud! Chiar nu-ți place spanacul și vrei să nu mai vezi niciodată! „
➖ „Ești foarte încântat de noua ta jucărie. Zâmbești de 30 de minute în continuu”.
 
Dacă tu și copilul tău observați un alt copil plângând, îi poți pune întrebări precum:
 
➖ „Copilul acela arată atât de nefericit. Mă întreb de ce e supărat?”
➖ „Ce crezi că vrea / are nevoie?”
➖ „Putem face ceva pentru a-l ajuta?”
 
Întrebări ca acestea contribuie la dezvoltarea empatiei. De exemplu, atunci când îl întrebi cu voce tare pe copilul tău ce gândește, ce simte și ce își dorește fratele său sau un prieten, copilul dezvoltă mai multă empatie față de acea persoană și relația dintre cei doi va fi mai pozitivă.
 
Când părinții le vorbesc copiilor despre stările emoționale ale lor sau ale altor persoane în moduri pozitive, chiar și copiii mici pot învăța să recunoască și să articuleze o gamă largă de emoții.
 
Problema este că cei mai mulți dintre părinți își ascund emoțiile față de proprii copii. Se gândesc că îi pot face să sufere sau să închidă în ei. De fapt, tocmai ascunderea emoțiilor face acest lucru. Copilul va crede că este ceva în neregulă cu părinții săi și se va învinovăți pentru acea stare.
Acum, nici părinții nu sunt de condamnat pentru ascunderea emoțiilor. După modelul primit în copilărie, majoritatea dintre noi reacționăm conform spuselor:
 
„ – Ești băiat mare! Nu mai plânge! Băieții nu trebuie să plângă!” sau
„ – Cum ai putut să greșești? Doar am repetat acasă!”
 
Toate acestea au făcut ca noi, adulții de astăzi, să ne ascundem emoțiile față de proprii copii. Dar acum putem schimba acest lucru prin prezentarea într-un mod pozitiv a emoțiilor noastre, așa cum ai văzut în exemplele de mai sus.
 
De asemenea, pentru a reuși să integrezi emoțiile în educația copilului tău și să-l înveți să le gestioneze, în cel mai distractiv mod posibil, poți apela cu încredere la jocul „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”.
 
Prin intermediul acestui joc care se ocupă cu (cunoașterea și a conștientizarea emoțiilor), copilul va putea să stingă conflictele interioare, să învețe să se cunoască pe sine, să fie conștient de valorile sale și să găsească soluții de a ieși din impas pentru a fi mereu pozitiv, echilibrat și responsabil.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse