Salutare, drag părinte,
Gândirea pozitivă este o calitate indispensabilă și copiii o au din plin datorită formei în care ei gândesc, intuitiv.
Raționalul încă nu are un cuvânt de spus.
Deseori ei sunt cei care ne învață pe noi părinții cum să fim pozitivi și fericiți mai tot timpul și asta pentru că gândirea pozitivă ne oferă fericirea de a trăi simplu și de a vedea partea plină a paharului.
Dar cum îi învățăm pe ei să rămână pozitivi, așa cum sunt în copilărie?
Prin puterea exemplului, ei vor copia întocmai părintele și îl va alege pe cel care are cele mai multe calități și de la care poate învăța mai mult.
Oamenii cu gândirea pozitivă nu se lasă influențați de vreme, de astenia de primăvară sau negativismul celorlalți.
Sunt, pur și simplu, fericiți cu aceleași lucruri pe care le au majoritatea, doar că înțeleg altfel viața și văd altfel evenimentele din viața lor.
Știu toate aceste lucruri pentru că și eu am o gândire pozitivă și uite ce recomand:
1. Concentrează-te pe ce îți dorești
Deseori ni se întâmplă să ne luăm cu valul vieții și uităm ce este important și reușim cumva să ne stricăm buna dispoziție de la un mic incident în trafic.
Apoi, cumva, mai apare ceva nepotrivit și parcă se leagă evenimentele mai puțin plăcute în acea zi.
Există o vorbă în popor, ceva de genul:
“Necazul nu vine niciodată singur!”
Funcționează legea atracției în această situație și cam așa se întâmplă. Ai observat că, în momentul în care ești supărat, parcă persoanele cu care ai ceva de împărțit îți apar în fața ochilor sau chiar te sună să îți dea o veste mai puțin potrivită.
Dacă te concentrezi pe ce e important și dacă ești pasionat de planul tău, vei atrage toți factorii potriviți în viața ta și atunci nu o să mai conteze traficul, o veste mai puțin potrivită sau răutățile unora.
Ele vor dispărea la un moment dat, dar la început parcp se vor încăpățâna să rămână acolo.
O singură condiție mică: planul tău să nu creeze un disconfort altei persoane, ci din contră, să fie în echilibru cu toți și toate, de preferat, este să îi ajute pe ceilalți.
2. Din probleme învățăm
Ai observat că problemele noastre se tot repetă?
Cumva ele tot revin în actualitate și noi, în loc să le acordăm întreaga atenție, fugim de ele sau le rezolvăm pe grabă și asta pentru că nu ne plac.
Ele vin la pachet cu emoții mai puțin plăcute și noi, în esență, fugim de emoțiile care generează problemele și nu de problema în sine.
Dar, de fapt, orice problemă reprezintă o oportunitate să învățăm despre noi înșine.
Iar noi înșine suntem cel mai important proiect al vieții noastre, până la urmă, nu?
Să ne gândim puțin. Dacă tu ești fericit, desigur că și copilul tău este fericit. Dacă tu ești supărat, foarte probabil că el te va evita și tu vei suferi pentru că nu ești iubit(ă).
3. Să nu crezi tot ce gândești
Oarecum noi credem despre noi că deținem adevărul absolut și suntem capabili să purtăm războaie pentru ceea ce credem.
Dar oare chiar deținem adevărul absolut?
Desigur că nu îl deținem și cel mai simplu exemplu este atunci când ne uităm la o pictură și ni se cere să spunem ceva despre acea pictură și apoi, toți cei care spun ceva vom constata că atâtea păreri sunt, câți oameni au privit acea pictură.
Acest lucru este absolut normal, pentru că noi înțelegem lumea exterioară în funcție de experiența noastră interioară și tot ce vedem în exterior, traducem pe “înțelesul nostru”.
Astfel se produc diferențele de gândire pe ceva ce pare a fi simplu și universal valabil.
Tot timpul este loc de a îmbunătăți experiența noastră de viață și simplul fapt că suntem deschiși să învățăm ne determină să ne punem întrebarea:
Oare am ceva de învățat?
Iar în momentul în care ne punem această întrebare suntem ochișsi urechi și acceptăm că nu avem o gândire impecabilă.
Să nu crezi tot ce gândești!
4. Fii recunoscător
Recunoștința ne determină să ne uităm la lucrurile pe care le avem și la bagajul de cunoștințe pe care le deținem.
Ne concentrăm pe partea care contează și nu pe lipsuri cum întreaga societate este manipulată, prin reclame, informații sau mesaje menite să ne determine să cumpărăm ceva.
Ești recunoscător și asta te face să vezi ce ești. Cu alte cuvinte, suntem onești cu noi.
Simplu, nu?
5. Nimic nu e întâmplător
Întreg Universul funcționează pe legea cauză și efect.
Această lege creează totul în jurul nostru așa cum îl știm noi și asta presupune că și comportamentul nostru funcționează după același principiu.
Să îți dau un exemplu, dacă în fiecare zi se lua cina în familia ta când erai copil la ora 19:00, vei dori să reproduci același tipar în familia ta ca adult.
Acesta este un exemplu evident și totul din comportamentul nostru se datorează unor căușe care provin din copilărie sau din trecutul recent. Cert este că vom reacționa în funcție de cauza existentă de fiecare dată.
Doar că noi ne concentrăm pe efecte și uităm cum am ajuns să avem un comportament care ne nemulțumește.
Dacă reușim să înțelegem cauza, o să fie extrem de simplu ca un obicei mai puțin plăcut să îl transformăm în ceva plăcut și cu care să te mândrești.
6. Perfect
Un copil mi-a spus zilele trecute că un leu este perfect și mă uit la el așa și îl întreb:
Oamenii cum sunt?
Îmi zâmbește așa, mai zăpăcit, și pleacă.
Cât de simplu?
Soarele este perfect așa cum este, un leu este perfect, un copac este și el perfect, cumva noi oamenii nu suntem perfecți.
De ce?
Da, așa am înțeles că eu sunt perfect exact așa acum sunt și pentru asta te invit și pe tine.
Sunt convins că nu este nici o diferență între noi doi sau între tine și orice alt om din acest Univers, avem cu toții același potențial.
7. Dă drumul
Învață să pierzi și doar atunci vei învăța să câștigi!
Am auzit această sintagmă de la bunicul meu de atâtea ori, încât a trebuit să treacă vreo 30 de ani să înțeleg ce voia să spună. Avea o înțelepciune ce pleca din suflet și îl simțeam că era onest și acolo pentru ziua în care eu eram pregătit să învăț.
Și așa a fost, el este și acum aici, când sunt pregătit să înțeleg.
Să dăm drumul, să nu mai fim înverșunați, să reușim să nu ne mai atașăm de lucruri, de oameni.
Când învățăm această lecție valoroasă vom începe să trăim fericiți și să ne bucurăm de tot și toate, fără să ne mai influențeze nimic.
Gândirea pozitivă se învață pas cu pas și când simți că ești pozitiv(ă), presupune un singur lucru, vei trăi fericit(ă) până la adânci bătrâneți.
Spor la fericire, drag părinte!
Cu drag,
Florin Alexandru
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 533 shares
This Post Has 2 Comments
Imi place
Imi place