Deși camera copilului tău arată ca un mic magazin de jucării, îl auzi mereu că se plictisește. Acest lucru se întâmplă deoarece copilul le vede zilnic, chiar dacă nu se joacă cu toate, familiaritatea îl impinge la plictiseală.

Totodată  numarul mare de jucării îl împinge, să aibă mai putină grijă față de fiecare jucărie în parte, pentru că știe că dacă se strică sau se pierde vreuna “el mai are și altele”.

Fiecare jucărie are o viață a sa proprie, iar copilul trebuie să aibă timp să o descopere, să creeze o poveste în jurul ei, să îi găsească multiple utilizări, să se bucure de ea.

Din păcate foarte puțini copii mai pot să se bucure de acest lucru, pentru că părinții cedează la insistențele lor fără să realizeze că aceste jucării în exces nu sunt benefice pentru ei.

Știm cu toții că excesul dăunează întotdeauna fie corpului, minții sau sufletului, indiferent ce formă îmbracă.

De  ce vor copiii atât de multe jucării?

1. Copiii vor să compenseze lipsa părinților

Mulți părinți ajung să petreacă din ce în ce mai puțin timp cu copiii lor. Drept dovadă se simt vinovați din această cauză și tind să îi răsfețe în compensație. Li se pare dificil să îi frustreze pe cei mici punându-le limite când ei lipsesc din viața lor atât de mult timp.

Deseori, noi părinții ne aflăm într-o adevărată cursă pentru a ne mulțumi copiii. Din nefericire aceștia nu sunt niciodată multumiți și fericiți. „Sunt tot plângăcioși, prea dependenți, imperativi, agresivi, mofturoși și iraționali.

La baza acestui comportament irațional al fiecărui copil, stă sentimentul de deconectare, regret, frică, furie, frustrare, care îi împiedică pe copii să simtă dragostea părintelui sau atenția lui.

2. Presiunea exterioară de a cumpăra

Reclamele, desenele animate, jucăriile, toate sunt special concepute ca să îi atragă pe copii și să trezească în ei dorința de a avea cât mai multe lucruri.

Copiii sunt expusi în continuu la stimuli atrăgători, să cumpere să colecționeze cât mai mult. Atâta timp cât și adulții cad în această capcană, nu trebuie să fim surprinși de faptul că și copiii își doresc cu să țină pasul cu noutățile.

3. Copiii iau modelul din familie

Părinții copiilor care vor să cumpere tot mai multe jucării pun mare pret pe bunurile materiale. Pentru ei, a avea valoare înseamnă a avea lucruri cât mai multe si mai scumpe. Acest interes pentru obiectele materiale este transmis si copilului.

Așadar copiii cred că ceilalti copii îi apreciază doar dacă au jucarii cât mai multe si mai frumoase. Acesta fiind un motiv pentru care vor face tot ce pot ei pentru a se simti valorosi în grupul lor de prieteni.

4. Părinții își împlinesc propriile dorințe din copilărie

Parintii care au avut o copilarie cu lipsuri au tendința să le cumpere copiilor mai mult decât au nevoie, implinindu-si de fapt propriile lor dorinte.

Ei se simt incapabili să refuze orice cerere a copilului, întrucat suferința copilului le trezeste propria suferință de când erau copiii si nu primeau destul.

Această slăbiciune este observată si exploatată de copii. Aceștia plâng atunci când li se refuză ceva, în ideea că vor primi instantaneu orice își doresc.

În ciuda faptului că ei știu că nu este o atitudine sănătoasă, părintii trăiesc un mare disconfort când vine vorba de a spune “Nu” atunci când copiii le cer ceva.

Acest lucru se întâmplă din teama de a fi „parinti răi”, sau pentru că nu suportă sentimentul de frustrare al copiilor.

De fapt această situație nu îi ajută nici pe copii si nici pe părinți.

Efectele negative pe care le au jucăriile în exces asupra copiilor:

  • prea multe jucării îi împiedică pe copii să-şi dezvolte în totalitate darul imaginaţiei
  • capacităţile lui de atenţie au de suferit
  • copiii nu mai apreciază valoarea jucariilor si nici valoarea banilor
  • devin materialiști
  • se împrietenesc doar cu cei care le oferă mai mult
  • îi resping pe cei care nu le împlinesc orice dorință
  • nu apreciază eforturile părintilor, considerând ca aceasta trebuie să fie normalitatea
  • au o parere falsă despre ce înseamna lucrurile cu adevărat valoroase si relatiile de prietenie autentice
  • rezistă greu în fața frustrarilor devenind agresivi
  • sunt vesnic nemultumiti cu ce au, oricat de multe ar avea
  • îsi manipulează părintii pentru a obține ce doresc

Mulţi părinţi cred că mai multe jucării au ca rezultat mai puţine certuri pentru că există mai multe opţiuni. De fapt, este exact invers.

De fiecare dată când introducem o nouă jucărie în relaţia lor, le dăm încă un motiv pentru a-şi marca teritoriul în faţa celorlalţi.

Jucăriile nu sunt doar lucruri cu care copiii se joacă. Ele sunt pietre de temelie pentru viitorul copilului tău.

Mai puţine jucării o să le permită copiilor să iubească mai mult cărţile, muzica, coloratul şi pictura.

Dragostea pentru artă o să-i ajute în același timp să aprecieze mai mult frumuseţea, emoţia şi comunicarea în propria lor lume.

Cel mai important lucru atunci când dorim să le facem cadouri copiilor noștri este să alegem acele jucării care îi pot stimula dezvoltarea în funcţie de vârsta pe care o are.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes