Timpul trece și, uneori, pentru a hrăni amintirile sau pentru a menține o legătură solidă între generații, tradițiile devin piatra de hotar la care copiii noștri de azi, adulții de mâine, se vor întoarce adesea cu plăcere.

Pe măsură ce cresc, au tot mai multe preocupări ale lor: au prieteni de văzut, locuri de vizitat, lucruri de făcut, iar timpul petrecut cu noi, părinții, devine tot mai puțin. E, până la urmă, un dat al firii în care stabilirea unor tradiții poate face diferența.

Importanța timpului petrecut împreună

De aceea, este necesar să petrecem cât mai mult timp de calitate împreună cu copiii noștri astfel încât trecerea timpului și experiențele vieții să nu șteargă drumul spre seninătatea și liniștea casei părintești.

Spre exemplu, există familii care au obiceiul de a mânca împreună cu bunicii duminica; petrecerea de Crăciun, zilele de naștere, vânătoarea ouălor de Paște sunt tradiții care sunt cu atât mai valoroase, cu cât oferă familiei repere și povești.

De ce sunt importante tradițiile familiale și cum le creăm? 5

Cel mai adesea, tradițiile au un caracter sacru și generează un sentiment de încredere și de stabilitate celor mici, arată că părinții sunt statornici, că se țin de cuvânt și că vor fi mereu acolo pentru copiii lor. Respectarea unei tradiții sau a unui obicei al familiei este un moment special, care ilustrează bine importanța pe care fiecare membru al familiei o acordă celorlalți și care întărește sentimentul de apartenență – acela că ne vom fi alături, unii celorlalți, indiferent de circumstanțe.

Unele moștenite, altele create, tradițiile familiale sunt mici comori care ajută la consolidarea familiilor, animă întâlnirile și dau un sentiment de continuitate și de apropiere.  Și pentru că există o mare varietate de tradiții care se pot transmite și care pot perpetua valori în cadrul familiei, ne-am am gândit să ne oprim atenția asupra câtorva aspecte utile în crearea propriilor tradiții familiale.

Iată-le:

–  la datorie – vorbim aici despre acele activități semnificative pentru a ajuta alți oameni, cum ar fi îngrijirea grădinii vecinului, restaurarea mobilierului bunicii sau voluntariatul de orice fel; prin ajutorul oferit, copilul tău va descoperi ce înseamnă interconectarea, respectul față de ființa umană și puterea pe care fiecare dintre noi o poate manifesta în societate;

– artistice – puteți participa la concerte împreună, puteți face parte dintr-un cor sau, pur și simplu, puteți stabili o zi pe săptămână în care să ascultați muzică sau să faceți karaoke;

-fizice – acestea sunt activități pe care le puteți face împreună, deopotrivă adulți și copii; puteți să schiați, să vă plimbați, să pescuiți, să ieșiți cu rolele, cu biciletele, să alergați sau chiar să dansați;

-sociale – printre aceste activități regăsim jocurile de societate – doar voi sau împreună cu prietenii, vă puteți distra de minune. În plus, puteți lua în considerare și zilele de mers la țară sau la plajă, la filme, la întâlnirile unui cenaclu de lectură, la o petrecere etc.

-în natură – pentru a vă bucura de natură, puteți face plimbări, indiferent de anotimp; ce poate fi mai frumos decât să vă faceți un obicei din a merge să vedeți stelele la căderea nopții sau să campați într-un colț liniștit de lume, la căldura focului de tabără.

Toate activitățile de mai sus, repetate cu regularitate, cu suflet și sfințenie, odată adoptate de familie, devin obiceiuri sau comportamente care le vor permite membrilor familiei să se distingă de ceilalți.

Importanța tradițiilor familiale

După cum putem observa, tradițiile joacă un rol fundamental în dezvoltarea psihologică a copiilor. O mare parte din învățăturile pe care le primesc provin din aceste tradiții. Ele evocă povești, obiective și valori transmise din generație în generație, rezultând o identitate familială pe care toți membrii o pot împărtăși. Oferă, de asemenea, securitate – atunci când un copil știe ce urmează să se întâmple, se simte mai liniștit, mai încrezător și mai fericit.

De ce sunt importante tradițiile familiale și cum le creăm? 6

În plus, tradițiile sunt strâns legate de stabilitate, de sănătate și de dezvoltarea personalității. Ele nu definesc doar identitatea familiei: definesc identitatea fiecărui membru al acesteia. Cu alte cuvinte, tradițiile, valorile transmise din generație în generație promovează dezvoltarea stimei de sine.

Prin urmare, cultivați cu grijă, cu încredere și cu bucurie valorile familiei voastre căci acestea întăresc legăturile de dragoste și de unitate. Puneți în practică aceste câteva sfaturi pentru a vă construi propriile tradiții sau pentru a le păstra pe cele pe care le aveți deja; priviți-le acum cu alți ochi, conștienți de valoarea pe care o au. Transmiteți-le mai departe copiilor voștri, astfel încât valorile de suflet să nu dispară niciodată.

Mai multe informații despre importanță legăturilor familiale poți găsi și aici

Care sunt tradițiile tale preferate în cadrul familiei?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse