Într-una din cărțile sale, Catherine L’Ecuyer pledează pentru întoarcerea la observarea, liniștea și bucuria vieții ca nevoie fundamentală și înnăscută a fiecărui om. În plus, autoarea avertizează asupra efectelor școlii timpurii și ale „digitalizării” copilăriei.

De aceea, drag cititor, în cele ce urmează, îți propunem un mic popas în sufletul tău.

 

Te-ai întrebt vreodată ce este mirarea?

Grecii antici au definit mirarea ca „dorința de a învăța”. Uneori, uităm că această dorință este înnăscută la copii, că nu este nevoie să-i stimulăm sau să-i motivăm să înceapă să meargă sau să fie curioși față de lumea din jur. A fi uimit înseamnă a primi totul ca pe un dar, căci principalul beneficiu al mirării este, în mod firesc, recunoștința.

 

Cum să eviți ca puiul tău să-și piardă capacitatea de a se mira

Catherine L’Ecuyer consideră că ceea ce trebuie schimbat pentru a contracara pierderea mirării, a curiozității, nu este comportamentul copiilor, ci abordarea noastră față de educația lor. Părintele poate alege să nu mai impună un număr mare de activități, să nu mai încerce să facă puiul de om să performeze cu orice preț și să se bucure de el, pur și simplu, pentru ceea ce este. Căci copiii care și-au pierdut capacitatea de a se mira au nevoie de adulți atenți, sensibili care să-i ajute să-și recapete curiozitatea și entuziasmul natural.

 

Creează medii, la școală și acasă, care să fie uimitoare

În plus, crearea de medii favorabile mirării poate fi benefice și implică:

  • respectul pentru sensibilitatea copiilor, pentru gesturile lor spontane, pentru curiozitatea înnăscută care îi împinge să descopere, pentru ritmurile personale, pentru etapele creșterii lor;
  • perioade lungi de joc liber și descoperire;
  • contact frecvent cu natura;
  • ritualuri și rutine pentru o mai mare stabilitate;
  • pauză fără ecrane și timp pentru tăcere.

 

Copiii ar trebui, de asemenea, să fie înconjurați de frumusețe (de exemplu, prin introducerea de elemente naturale precum lemnul, lâna, verdeața, lumina naturală și jucăriile simple care nu pâlpâie și nu fac zgomot). Frumusețea se regăsește, de asemenea, în dragostea și confortul părinților, în zâmbetul unui frate sau în bunătatea unui prieten, în grădina de acasă, plină de culoare, fructe și legume variate.

 

Regândirea relațiilor de familie

Pe de altă parte, Catherine L’Ecuyer observă că, în loc să se concentreze pe furnizarea excesului de stimulare senzorială în primii ani de dezvoltare, părintele ar trebui să acorde mai multă atenție modului în care interacționează cu puiul de om.

Simplul fapt de a fi prezent și de a stabili o legătură de încredere cu copilul, de a avea grijă de el cu tandrețe, de a-l privi, de a-i vorbi încet, de a-i zâmbi, de a-l atinge, este esențial pentru a întări legăturile și pentru a-i oferi securitatea emoțională necesară unei dezvoltări armonioase.

Sau, după cum afirmă Daniel Siegel, “calitatea relațiilor interpersonale și nu stimularea senzorială excesivă este cheia unei bune dezvoltări”.

 

Consecințele supra-stimulării la copii

Setea de cunoaștere este cea care îi determină pe copii să învețe, nu dorința lor de a obține aprobarea adulților sau note bune. Supratimularea înlocuiește impulsul natural al copiilor și le degradează sentimentul de mirare, care stă la baza capacității lor de a dovedi curiozitate și de a învăța. Copiilor supra-stimulați nu le place să stea nemișcați și le este foame de senzații din ce în ce mai distractive și mai intense. Acești copii sunt saturați și setea lor înnăscută de învățare este înăbușită.

 

Concluzie

Prin urmare, să facem loc curiozității naturale a copiilor, ferindu-i de zgomote, de ecrane sau de ritmul frenetic al timpului nostru.

Succesul vine din curiozitate, concentrare, perseverență și autocritică”, după cum a spus Albert Einstein. Tu cum trezești curiozitatea copilului tău? Respectă-i copilăria, dovește răbdare, ai încredere în el și să încercă să nu-i grăbești pașii spre lumea adulților.

În acest sens, îți propunem să descoperi și ideile surprinse în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag.

Tu cum susții uimirea copilului tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse