„Pentru a fi în amintirea copilului tău de mâine, trebuie să fii în viața lui astăzi.” ~Anonim

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem dărui copiilor noștri este timpul nostru. A fi un părinte bun înseamnă a fi un părinte implicat, prezent în viața de zi cu zi a copilului tău.

Vrem să recunoaștem sau nu, când vine vorba de a petrece timp de calitate cu ai noștri copii, ne vine greu să facem acest lucru.

Deși suntem în preajma copiilor noștri ore, zile sau săptămâni, ne este totuși greu să petrecem cinci minute, timp de calitate cu ei.

De multe ori mai găsim ceva de făcut, mai avem de dat un telefon, mai este puțin de curățat prin casă, orice doar ca să amânăm acel moment.

De ce ne e greu să petrecem timp de calitate cu ai noștri copii?

1. Pentru că ne este foarte greu să stăm conectați cu alte persoane o anumită perioadă de timp

Odată cu apariția atâtor distracții electronice noi: telefoane mobile, tablete, mesaje, navigare pe internet, cântece apărute în ultimul minut, mintea noastră este mereu ocupată să facă ceva, într-un ritm mai alert.

Ne este tot mai greu să stăm liniștiți nefăcând nimic. Ne pierdem încet abilitatea de a ne conecta, de a ne concentra și de a relaționa cu cei din jurul nostru. Pe zi ce trece ne pierdem răbdarea să ma ascultăm. Suntem mereu grăbiți și avem mereu o grămadă de lucruri de făcut.

Și ce este cel mai grav, că în loc să mai rezolvăm situații ce odată am fi fost dispuși să le rezolvăm, acum le evităm pur și simplu.

Este normal să ne simțim temporar deconectați de copiii noștri. Este normal să avem zile când nu dorim să ne jucăm sau să discutămcu ei. Unele etape sunt mai grele decât altele. Nu trebuie să trăim într-o lume ideală unde toată lumea primește tot ce își dorește tot timpul.

Suntem oameni, este imposibil să fie totul perfect. Dar putem face ceva în acest sens. Se numește ordine în viața și gânduri.

2. Pentru că nu suntem conectați cu noi înșine

Un părinte fericit e un părinte care este conştient că scopul său în viţă nu e doar să își vadă copilul crescut, ci să facă drumul împreună cu el. Fiecare zi din viaţa copilului său conteză.

Fiecare clipă în care suntem capabili să-i zâmbim, să-i arătăm dragostea noastră, să ne jucăm şi să-i învățăm lucruri care le vor fi de folos în viață, pentru ei este importanță.

Ca să putem face acest lucru avem nevoie ca zilnic să ne acordăm  timp nouă. Timp în care să ne relaxăm, să ne odihnim, să citim, etc.

Este foarte important să le explicăm și copiilor noștri cât este de important pentru noi acest timp cu noi înșine. Așa vor învăța și ei la rândul lor să-și acorde pe viitor timp cu ei înșiși.

Atunci când noi suntem bine cu noi, suntem bine cu toți din jurul nostru.

3.Pentru că nu avem antrenament să facem acest lucru zilnic

Copiii nu au nevoie să petrecem cu ei perioade lungi de timp. Ei au nevoie să petrecem cu ei perioade scurte, dar să fim prezenți, să fim total implicați.

Ne vine greu să ne jucăm sau să petrecem timp de calitate împreună cu ai noștri copii deoarece creierul nostru nu este obișnuit să facă aceste lucruri zilnic.

Lipsa disciplinei și consecvenței

Pentru a putea reproduce anumite situații avem nevoie de exercițiu zilnic până când acel lucru să devină o rutină ușor de pus în practică.

La rândul nostru în propria copilărie am văzut acest model la ai noștri părinți. Am văzut că obosiți fiind de prea multă muncă și stresați de prea multe griji ne dădeau atenție tot mai rar și inconsecvent.

Acesta este motivul pentru care noi la rândul nostru facem acelaș lucru cu ai noștri copii.

Vestea bună este că prin exercițiu zilnic și cu multă voință, putem reuși să schimbăm acest model. Putem să petrecem zilnic câte 10 minute cu ai noștri copii fiind total conectați.

Importanța timpului de calitate petrecut cu copiii

A te implica și a  fi “prezent”, în viața copiilor tăi, necesită timp. A asculta răbdător un copil de 5 ani, a răspunde la zeci de întrebări care încep cu “de ce?”, a ajuta școlarul de 10 ani să-și facă temele și a consola adolescentul de 16 ani după prima lui suferință în iubire, necesită timp și energie.

Toate aceste lucruri pot fi obositoare. Dar prin toate aceste experiențe de zi cu zi copilul învață că este important, protejat și iubit. Învață că părintele său îi este alături orice s-ar întâmpla.

Timpul pe care-l petrecem cu ai noștri copii îi învață ce înseamnă o relație de iubire și cine este el ca persoană.

Petrecerea timpului împreună oferă sigurantă si stabilitatea emotională

Copilul trăieste sentimentul de siguranță prin intermediul familiei, a rutinei si activitătilor familiale. Timpul petrecut cu copilul regulat, indiferent în ce mod, îi oferă stabilitatea de care are nevoie.

Atunci când suntem ocupați, este ușor să uităm cât de important este să fim împreună cu copiii; nu doar să facem lucruri pentru ei.

A petrece timp cu copilul înseamnă mai mult decât a fi prezent fizic, a supraveghea copilul sau a-i oferi hrană, îmbrăcămăminte și adăpost.

Citește mai multe despre cum putem fi cât mai conectați cu copiii noștri și ce activități putem face zilnic împreună pentru a avea o relație minunată cu ei în cartea ”Copilul tău este un geniu!” scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag (”antrenorul de genii”):

De ce ne e greu să petrecem timp de calitate cu ai noștri copii? 1

Atunci când ne simțim bine împreună, îi ajutăm pe copii să-și formeze o imagine pozitivă despre sine. Copiii nu au nevoie să fim lângă ei non-stop, ci să fim prezenți cu adevărat în momentele de interacțiune.
Indiferent de vârsta lor, copiii au nevoie de timpul și de atenția noastră a părinților, pentru a  se dezvolta într-un mod armonios.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes