„-Îl urăsc pe tata!

-De ce zici asta?

-Pentru că nu mă înțelege. Tot timpul îmi zice că nu mă duce capul, că îi e rușine cu mine, că el spăla vasele și dădea cu aspiratorul încă de când avea 7 ani.”

Am surprins discuția aceasta între doi băieți care ieșeau de la școală. Aparent, părea lipsită de importanță. Dar motivele pentru care copilul a zis că își urăște tatăl, mi-au atras atenția. Astfel de mesaje din partea părinților primeam și eu în copilărie.

Am crescut cu o frică teribilă de eșec. Îmi era teamă să vorbesc acasă despre notele mele mici, pentru că știam că aveam să primesc reproșuri greu de suportat.

  • „Tu chiar nu ești în stare de nimic! Treci în camera ta și vei mai ieși la joacă doar când o să-ți dau eu voie!”

Chiar ajungeam să cred că nu eram în stare de nimic. Unde mai pui că doamna învățătoare le zicea alor mei că nu pot ține pasul cu restul copiilor din clasă,  atribuindu-mi astfel o etichetă pe care aveam să o duc mulți ani în spate.

Câtă putere au și cuvintele astea asupra oamenilor! Cei lăudați de cadrele didactice erau bine văzuți și de ceilalți copii, cei desconsiderați erau, în schimb, batjocoriți sau ignorați.

Cu toate acestea, eu obțineam destule premii la concursurile extrașcolare, rezultate de care părinții mei erau mândri. Din păcate, ei nu credeau că acele diplome îmi vor fi de folos în construirea unei cariere în viață.

  • „Crezi că vei face ceva cu teatrul? Îți place, știu, dar nu vezi câți actori mor de foame în țara asta? Învață bine și vei găsi ceva mai bun decât actoria.”

Ei bine, chiar am ajuns să am destule realizări în acest domeniu, de care, din păcate, nu mă bucuram împreună cu părinții mei. Asta pentru că îmi dădeau mereu senzația că nu sunt de acord cu ceea ce fac și că nu au încredere în mine. Iar acesta era un sentiment de-a dreptul frustrant.

Tocmai din acest motiv, înțeleg acum vorbele băiatului care mi-a ieșit în cale. Mai mult, înțeleg că nu ură este ceea ce el simțea față de tatăl său. Este vorba despre acel sentiment de răzvrătire, care te încearcă atunci când știi că poți, dar nimeni nu crede în tine. Este mai mult frustrare, furie, pentru că te aștepți ca familia ta să te susțină, orice-ar fi.

Neîncrederea cu care unii părinți au crescut este transmisă, din păcate, inconștient copiilor.

Programarea către eșec este cauzată de adresări de genul: „nu ești în stare de nimic”, „copil ratat”, „ești bătut în cap”, „mă faci de rușine”…

Creierul copilului, până la vârsta de 3 ani, înregistrează orice informație asemeni unui calculator. El doar înmagazinează cunoștințe, tot ceea ce primește de la părinți, educatori, neavând capacitatea de a le filtra încă.

Dacă părinții oferă educație copilului țipând sau lovind, fără a-i explica de ce nu este adecvat un anumit comportament, care sunt riscurile cărora se supune cel mic, jucându-se la priză, spre exemplu, orice formă de comunicare va fi blocată.

Pe de altă parte, atunci când cel mic se manifestă agresiv, când urlă cât îl țin corzile vocale, aruncându-și furios obiectele, este nevoie din nou de o explicație din partea părinților, care să-l convingă pe acesta că nu se comportă adecvat. Indiferența sau amuzamentul părinților atunci când se confruntă cu un astfel de comportament va transmite copilului mesajul că el procedează corect.

Din acest motiv, o comunicare eficientă începe întotdeauna cu o programare eficientă. Oricât ne-am dori să credem că nu îi influențăm pe copii prea mult, ei sunt, de fapt, oglindirea noastră. Mai ales în primii ani de viață, când copilul învață numai prin imitare.

În cartea „Copilul tău este un geniu”, scrisă de prof. Dr. Florian Colceag și Florin Alexandru, vei afla cum poți stabili cu al tău copil, în doar 30 de minute de joacă pe zi, o relație bazată pe iubire și respect. 

Află sfaturi utile despre:

✅ dezvoltarea pe grupe de vârste (2-4 ani, 4- 6 ani, 6-8 ani, 8-10 ani)
✅ rezolvarea conflictelor
✅ depășirea emoțiilor negative
✅ rezultatele școlare
✅ dezvoltarea celor 5 calități de necontestat (apartenența socială, gândirea pozitivă, încrederea în forțele proprii, gândirea „Out of the Box”, inteligența emoțională) și multe altele.

Află mai multe despre „Copilul tău este un geniu” aici

Un copil fericit are alături un părinte fericit.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes