Oare noi, adulții, mai știm să visăm? Oare ne mai oferim, din când în când, răgazul de a ne reaminti că fiecare realizare măreață pornește dintr-un vis?
Conectați prea mult la „realitatea” zilelor noastre și prea puțin la cea a sufletului, ni se întâmplă uneori să ne trezim trăgând de mânecuță până și copilul inocent ce visează cu ochii deschiși alături de noi.
Tu îi permiți copilului tău să viseze? Îl încurajezi și-l susții în împlinirea dorințelor sale?
Poate că, uneori, e necesar să ni se amintească: visurile au multe virtuți benefice – ne oferă acces la resurse nebănuite și ne permit să evadăm către speranță și bucurie întru împlinire.
De aceea, ne-am propus astăzi să surprindem câteva idei care să-ți fie de folos pentru a oferi copilului tău acest spațiu magic de libertate. Iată-le:
Învață-l să vizualizeze împlinirea dorințelor
Unii părinți vor să ofere copilului lor ceea ce ei înșiși nu au avut, vor să-l răsfețe; sunt conștienți de acest lucru și sunt fericiți să o facă. Limitele sunt însă necesare, căci, fără să-și dea seama, părinții pot priva copilul de dorință – locul unde visurile se nasc, cresc și înfloresc.
Cum să-l înveți pe copilul tău conștientizarea valorii? Ce ar fi dacă l-ai învăța să-și proiecteze dorințele?
Încetinește ritmul și alocă timp pentru visare: desenați împreună, zile în șir, bicicleta dorită; priviți imagini și realizați un colaj cu atmosfera Disneyland, spre exemplu, gândindu-vă și imaginându-vă cum va fi călătoria de vis! Sau pune-l să scrie într-un jurnal cât mai multe detalii despre dorința pe care o vrea împlinită.
Inventează ocazii speciale
Creează raritatea. Rezervă bomboane, ciocolată sau chipsuri pentru ocazii speciale – copilului îi va plăcea să le savureze alături de tine. Astfel, poți organiza o seară tematică. De exemplu, în fiecare seară de vineri, urmăriți un film în familie cu floricele și mici delicatese. Va fi, cu siguranță, un moment pe care copilul îl va aștepta cu nerăbdare!
Savurați clipele în așteptarea unui eveniment important
Anticipează un eveniment. Încercuiește o dată specială în calendar – cum ar fi, data nașterii fratelui nenăscut și numără zilele înainte de a-l vedea zâmbind!
Sau stabiliți că veți lua jucăria dorită de Paște, spre exemplu. Între timp, mergeți la magazin, doar pentru a vă plimba pe culoarele de jucării, fără să cumpărați nimic, doar pentru a visa!
Faceți lucruri hand-made!
Gândește-te la valoarea pe care o capătă un obiect, când se naște în mâinile tale! În felul acesta, îl vei învăța să se gândească la ceea ce vrea, să stabilească un plan pe care mai apoi să-l dezvolte. Recuperați, reciclați, refolosiți! Oferă-i cât mai mult posibil mijloacele de a se juca și de a se exprima cu lucruri de zi cu zi: haine folosite ca deghizări, vase de plastic pentru a construi lucruri frumoase, ramuri, pietre, frunze, scoarță de copac, scoici etc. Poți găsi atât de multe comori care să-i permită să creeze, să inventeze și să-i stimuleze creativitatea, încât să facă minuni.
Toate ideile de mai sus vin în ajutorul părintelui dornic de a cultiva bucuria, gândul bun și fericirea care să permită copilului îndrăzneala de a crede în împlinirea visurilor sale. Astfel, copilul va putea înțelege și trăi cu entuziasm intensitatea emoțiilor provocate de așteptare, de dorință și de vis.
Concluzie
A-l învăța pe copilul tău să creadă în visurile sale înseamnă a-l ajuta să creadă că orice este cu putință; să caute și să găsească fericirea în lucrurile mărunte din viața de zi cu zi (în cântecul unei păsări, în mișcarea valurilor, în recunoștință, într-o privire, într-o floare, în picătura de rouă sau în lumina soarelui). Va înțelege astfel că viața poate fi simplă, că nu trebuie complicată dorind mereu mai mult. A crede în visurile sale înseamnă a învăța să privească iar și iar spre lumină chiar și atunci când întâmpină obstacole.
Este un mod de a nu-și pierde niciodată speranța, de a învăța să privească dincolo de ceea ce poate vedea în acel moment, să proiecteze și să-și imagineze viața pe care și-o dorește. Paradoxal, e posibil ca tu însuți să redescoperi astfel bucuria de a visa amintindu-ți că visul este cel care dă direcție și sens vieții.
Tu când te-ai surprins ultima dată visând frumos alături de copilul tău?
Mai multe informații despre cum poți avea un copil fericit găsești și aici.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares