Tipuri de comunicare
Modul în care le vorbim copiilor noștri are un impact puternic asupra învățării și capacității lor de a ne asculta.
Felul în care le vorbim copiilor dar și celor din jurul nostru le arată cum vrem ca ei să ne vorbească la rândul lor.
În general există 3 moduri diferite în care părinții pot comunica cu ai lor copii:
Modul agresiv
Acești părinți țipă foarte mult sau își umilesc copiii folosind cuvinte atacatoare. Ca urmare copiii le răspund temători, strigând la râdnul lor sau ignorându-i atunci când ei le cer să facă anumite lucruri.
Modul pasiv
Acești părinți vorbesc pe un ton pasiv, prudent, dar, din păcate, sunt atât de pasivi încât, uneori, când le sunt puse la încercare limitele, își transformă brusc comunicarea într-un ton agresiv.
Modul asertiv
Cea mai eficientă modalitate de a comunica cu copiii la toate nivelurile este modul asertiv.
Acest mod este ferm, consistent, clar, pozitiv, cald și încrezător.
Comunicarea cu copiii într-un mod asertiv este o adevărată abilitate dar le arată copiilor că mama și tata știu ce li se întâmplă și știu să îi asculte.
La fel ca și copiii, părinții au și ei nevoile lor. Trebuie să-și trăiască propria viață și au dreptul să se bucure de ea.
Mulți dintre părinți le îngăduie copiilor să ocupe o poziție privilegiată în familie. Acești copii cer să li se satisfacă nevoile, dar nu le pasă de nevoile părinților.
O mare parte a disciplinei este să înveți cum să vorbești cu copiii, astfel încât ei să asculte. Modul în care vorbești cu copilul tău îl învață cum să vorbească și cu ceilalți.
Atunci când le cresc copiii, mulți părinți descoperă că aceștia se poartă cu ei de parcă părinții lor nu ar avea nevoi.
Când părinții permit acest lucru, copiii lor trec prin viață de parcă ar fi o stradă cu sens unic, un drum în care li se satisfac mereu nevoile.
Acești părinți ajung să aibă resentimente puternice față de copiii lor pe care îi consideră „nerecunoscători ”și „egoiști”.
Copiii spre deosebire de adulți nu știu cum îi afectează pe ceilalți comportamentul lor. Adesea nu au habar de impactul comportării lor când vor să obțină ceva.
Odată ce au înțeles consecințele comportamentului lor asupra celorlalți, nepăsarea lor se transformă în grijă față de ceilalți.
Iată câteva idei despre cum să vorbești în așa fel încât copiii să te asculte:
1. Conectează-te cu copilul tău înainte de a-i da directive
Înainte de a-i da instrucțiuni copilului tău, coboară-te la nivelul lui și privește-l direct în ochi pentru a-i atrage atenția.
Învață-l cum să se concentreze: „Maria, vreau să îți văd ochii ” „Luca, ești atent?” Oferă aceelași limbaj al trupului atunci când îți asculți copilul.
Asigură-te că acest contact vizual să nu fie foarte intens încât copilul să-l perceapă ca fiind mai degrabă control decât de conectare.
2. Adresează-te copilului cu „te rog”
De fiecare dată când îi ceri copilului tău să facă un anumit lucru, adresează-te cu „te rog”.
3. Fii scurt în explicații și exprimare
Copiii nu au răbdare să asculte explicații lungi, dar au și dificultăți în a urma prea multe instrucțiuni deodată.
E ca și atunci când cerem cuiva instrucțiuni pentru a ajunge la o destinație și suntem bombardați cu instrucțiuni pe care le uităm ulterior.
Așadar asigură-te că atunci când îi explici ceva important sau îi ceri să facă anumite lucruri esti scurt și la obiect.
4. Folosește un limbaj pozitiv
Spune-i copilului tău concret ce să facă, nu ce să nu facă.
Cuvintele pozitive și frumoase îl ajută pe copilul tău să aibă mai multă încredere, îl fac să se simtă mai fericit, îl ajută să se comporte mai bine, îl încurajează să încerce din greu și să atingă succesul.
Ei învață să te imite și să ofere același respect și apreciere altora.
Iată câteva exemple de cuvinte pozitive:
”Îmi place că ți-ai amintit să îți aduni jucăriile”
„Mulțumesc că m-ai ajutat să fac ordine „
„Faptul că te-ai străduit să-ți împărți lucrurile cu sora ta, m-a făcut să mă simt într-adevăr fericit”
5. Oferă-i opțiuni și alternative
Atunci când îți dorești ca ai tăi copii să coopereze cu tine, explică-le motivul sau benficiile pentru care trebuie să facă acel lucru.
Prin folosirea unor cuvinte precum „când” și „care” copilul simte ca are de ales, chiar dacă nu există loc de negociere.
Acest lucru funcționează mult mai bine decât utilizarea cuvintelor „dacă”. De asemenea, încearcă să-ți implici copilul în a te ajuta să rezolvi o problemă.
De exemplu, în loc să-i spui „Nu-ți lăsa camioanele de jucărie acolo”, încearcă să-i spui: „George, gândește-te unde vei pune camioanele de jucărie astfel încât să fie într-un loc sigur, vino și spune-mi când ai decis unde o sa le pui „.
Încearcă să-i oferi alternative, mai degrabă decât să-l refuzi cu un ” nu ” ferm sau cu ” nu face asta „.
De exemplu, „Nu se poate să pictezi chiar acum, dar poți desena cu creioanele în schimb”.
6. Bunele maniere sunt importante și acasă, dar și în societate
Bunele maniere nu sunt opționale, indiferent de locul în care vă aflați.
Copiii trebuie să știe aceste elementele de bază cum ar fi „te rog” și „mulțumesc” încă dinainte de a începe să vorbească.
Copiii merită curtoazia obișnuită a manierelor pe care adulții o folosesc între ei. Ei vor imita adesea discursul și comportamentul părinților sau îngrijitorilor lor.
Spune mereu „te rog”, „mulțumesc” și „cu plăcere” copilului tău, așa cum i-ai spune oricui altcuiva.
7. Fii blând, dar ferm
Dacă ai luat o decizie în legătură cu ceva, respect-o. Asigură-te că tu și partenerul tău sunteți de acord asupra problemei și rămâneți uniți asupra deciziei voastre.
Este posibil ca decizia voastră să nu fie pe placul copilului în acel moment, dar el va ști că sunteți fermi și nu va insista cu nici unul dintre voi .
Solicitarea făcută pe un ton insipid dă copiilor impresia că nu ești îngrijorat dacă îți respectă cererea sau nu.
8. Pune întrebări deschise
Dacă vrei să-i faci pe copii să gândească mai mult și să-și deschidă mintea, trebuie să le pui întrebări deschise.
Aceste întrebari sunt întrebări care necesită mai mult de un răspuns simplu de „da” sau „nu”. În acest fel copii sunt invitați să spună mai multe și să împărtășească ideile și sentimentele lor.
De exemplu, în loc să îi întrebi: „Ți-a plăcut azi la petrecerea lui Petru?”, Ai putea să îl întrebi: „Care a fost cel mai distractive lucru la petrecerea lui Petru azi?”
Atunci câd copilul tău îți vorbește despre ideile lui pentru a-i arăta că ești interesat de ceea ce are de spus și că este important pentru tine poți folosi următoarele expresii: „Într-adevăr?”, „Înțeleg.” „Ce zici de …” „Asta e interesant”.
9. Asigură-te ca al tău copil a înțeles ce i-ai cerut
Dacă al tău copil nu răspunde la solicitările tale înseamnă că este confuz în ceea ce privește instrucțiunile pe care i le-ai dat, înainte de a trece la următorul subiect asigură-te că îl ajuți să înțeleagă cerințele.
Cere-i să repete ceea ce i-ai spus. Dacă nu poate, înseamnă că este prea complicat pentru el să înțeleagă. Încearcă să reformulezi în propoziții mai scurte și mai simple.
10. Nu-l întrerupe
Încearcă să nu îl întrerupi atunci când îți povestește ceva. Copiii își vor pierde interesul de a-și împărtăși sentimentele cu tine dacă îi întrerupi și te îndepărtezi de povestea lor.
De exemplu: Robert a venit acasă foarte entuziasmat de la prietenul lui Dragoș și a început să-i spună mamei sale despre cât de minunat a fost timpul petrecut cu Dragoș la baraj. Mama lui l-a întrerupt și a început să-i explice pe un ton răspicat despre cât este de periculos să te joci în apă. Robert nu și-a terminat povestea iar data următoare nu și-a mai împărtășit experiențele cu mama sa.
Mama lui Robert ar fi trebui să-i reamintească regulile de a se juca lângă apă și de a se asigura că există un adult în preajmă, după ce acesta și-a terminat povestea.
11. Faceți din conversația cu copiii voștri o prioritate
Comunicarea deschisă și confortabilă cu copiii tăi dezvoltă încrederea, respectul de sine, relațiile bune cu ceilalți, cooperarea și o relație caldă cu tine ca părinte.
Acordă timpul și efortul necesar pentru a-ți dezvolta relația și abilitățile de comunicare, vorbind cu copiii tăi cât de des poți.
Amintește-ți că discuția cu copiii tăi este o stradă cu două sensuri. Discută cu ei și apoi ascultă-i ce au de spus. Ascultarea este la fel de importantă ca vorbitul.
Dacă îți dorești ca ai tăi copii să te asculte și să facă ceea ce le ceri, nu îi forța să facă ceva.
Ideea este să îi ajuți să accepte acea idee sau responsabilitatea și să facă ceea ce ar trebui să facă din proprie voință.
Folosește și soluțiile oferite de colegul nostru, Florin, în cartea ”Copilul tău este un geniu”:
Așadar, dragă părinte, îți doresc mult succes în comunicarea cu ai tăi copii.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 592 shares