A avea un copil nu înseamnă doar a-l educa în fiecare zi, astfel încât să devină un adult responsabil; a avea un copil presupune, mai presus de orice, a-i oferi iubirea necesară pentru a avea încredere în sine și-n viață.

În acest sens, în cartea lor „Limbajul iubirii la copii”, Gary Chapman și Ross Campbell ne invită să reflectăm la o serie de cuvinte, gesturi și atitudini care înseamnă „te iubesc” pentru copiii noștri. „Fiecare copil are un rezervor emoțional, un centru care îi oferă energia emoțională de care are nevoie pentru a trece fără probleme prin anii dificili ai copilăriei și ai adolescenței”; de aceea,  acest „depozit” trebuie să fie plin de dovezi ale iubirii necondiționate a părinților. 

Așadar, iată 6 modalități prin care poți să spui „te iubesc” copilului tău:

1. Ascultă-l

Este esențial să-ți asculți copilul, astfel încât acesta să știe că ești interesat de ceea ce are de spus. Această ascultare te va ajuta să-l cunoști mai bine, te va conecta cu lumea lui interioară și va determina o interacțiune plăcută, prin care, atât tu ca părinte, cât și copilul tău vă veți simți apreciați. Astfel, a-l asculta pe copilul tău cu atenție va da roade minunate pe termen lung.

2. Respectă-l

Deși este important să oferim o educație bună, nu trebuie să uităm că un copil este o persoană completă, cu propriile dorințe, nevoi și alegeri. A-ți iubi copilul  înseamnă și a-i permite să facă propriile alegeri. Rolul tău ca părinte nu este acela de a-l împiedica pe copil să greșească, ci de a-l lăsa să-și croiască un drum, de a-l sprijini, de a-l îndruma și de a-l ajuta să se ridice atunci când întâmpină dificultăți.

3. Petrece timp de calitate cu el

Serviciul, treburile casnice și activitățile sociale reduc adesea timpul petrecut cu familia. Cu toate acestea, copiii au nevoie să petreacă timp de calitate cu părinții lor, să împărtășească momente speciale de afecțiune și intimitate. Aceste momente petrecute în compania părinților sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Când părintele și copilul petrec timp frumos împreună, creierele lor secretă oxitocină, ceea ce îi face să se simtă bine. În plus, pe lângă consolidarea legăturii de dintre ei, astfel de momente stimulează o zonă a creierului care ajută copiii să devină mai creativi, mai motivați, mai curioși și să dezvolte un sentiment de bucurie față de viață.

4. Apreciează-i eforturile

   Pentru a crește bine, un copil trebuie să aibă încredere în sine. Nu ezita să-l apreciezi pentru tot ce încearcă. Fie că reușește sau nu în ceea ce își propune, poți valorifica faptul că a încercat. Arată-i că-l apreciezi pentru rezultate bune obținute la școală, pentru încercarea de a-și lega șireturile, pentru că a învățat să meargă pe bicicletă, pentru că a făcut curat în camera lui etc… Se va simți puternic și capabil de orice și, mai presus de toate, nu se va teme să încerce totul, iar a încerca este un prim pas spre reusită.

5. Îmbrățișează-l

Îmbrățișările sunt o modalitate puternică și la îndemână de a oferi dragoste. A-ți acorda timpul necesar pentru a-ți mângâia copilul indiferent de vârsta lui (foarte mic sau foarte mare), pentru a-l îmbrățișa, pentru a-i oferi afecțiune, aduce plăcere și bunăstare atât copilului, cât și tie ca părinte.   

În plus, contactul fizic dintre două ființe umane determină secreția mai multor hormoni, inclusiv oxitocină, dopamină și endorfine. Secreția acestor hormoni în organism determină o scădere a stresului, o creștere a încrederii și o întărire a atașamentului.

6. Asumă-ți autoritatea și pune limite clare

Este important să fim conștienți că un copil căruia nu i se stabilesc limite clare va avea adesea un sentiment semnificativ de nesiguranță. A-ți iubi copilul presupune, prin urmare, și a stabili limite care să vorbească despre valorile familiei, astfel încât copilul să se simtă ghidat și în siguranță.

Concluzie

Prin urmare, a-i oferi afecțiune și a petrece timp de calitate cu copilul tău este esențial pentru dezvoltarea lui. Ceea ce contează cel mai mult atunci când petreceți timp împreună nu este durata momentului, ci mai degrabă prezența ta mentală deplină. Căci a-ți exprima afecțiunea față de copilul tău îl va ajuta să se simtă încrezător, îl va face să se simtă iubit și apreciat. Sau, după cum retoric întreabă Catherine Gueguen „și dacă a crește copiii cu blândețe, cu afecțiune, cu empatie i-ar face pe oameni mai pașnici și mai iubitori și ar transforma lumea?”. Așadar, cu înțelegere și cu iubire, putem încerca să conturăm o lume mai bună prin noi înșine și prin copiii noștri. 

Mai multe informații despre cum poți crește un copil fericit poți găsi și aici.

Tu cum îți arăți iubirea față de copilul tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes