Timpul de calitate

Se referă la acele activități în care toată familia sau doar o parte participă activ; oferindu-și suport unii altora și în care fiecare învață sau descoperă ceva nou.

Cei mai mulți dintre noi sunt prinși într-un vârtej de activități care încep lunea dimineața, se termină undeva duminică seara și apoi încep din nou.

Timpul se scurge în timp ce ne grăbim să îndeplinim sarcinile urgente la locurile de muncă, în gospodărie; ducând  copii și aducându-i din diverse locuri și multe alte angajamente pe care le mai avem.

Cu toate acestea, noi toți recunoaștem că petrecerea timpului de calitate împreună este cel mai bun mod de a ne arăta reciproc că ne pasă. Și că familiile noastre sunt importante și de a crea acea legătură esențială cu al nostru copil..

Vă propunem câteva activități pentru un timp de calitate în familie:

  • O discuție constructivă în familie – în care fiecare spune pentru ce este recunoscător în ziua respectivă; se pot aduce în discuție situații, experiențe sau emoții trăite în scopul de a găsi împreună soluții; de a ne cunoaște mai bine etc.
  • Un joc în care participă cel puțin două persoane. Poate fi un joc de societate sau pur și simplu un joc de hârjoneală sau bătaie cu perne. Este cel mai important, ca puterea să fie la copil și să fie lăsat să câștige cât mai mult să se simtă puternic în raport cu adultul. Puteți încerca jocul EQ Game – Alfabetul Intelingenței Emoționale realizat de colegul nostru Florin. Vă ajută pe toți să vă dezvoltați poate cea mai importantă calitate pentru obținerea succesului în viață: inteligența emoțională.

Timp de calitate în familie în doar 30 minute/zi 1

  • O activitate comună: ieșitul în parc, mersul la cumpărături, gătitul împreună etc.
  • Realizarea unei jucării noi – aici puteți construi diverse lucruri din plastic, lemn, lut, plastilină etc.
  • Înțelegerea naturii – e important ca al tău copil în fiecare zi să învețe un lucru nou despre lumea din jur; importanța naturii și despre protejarea ei.
  • Sesiuni de ascultare activă – ca părinte, ascultă cu interes ce are de spus copilul. În momentul când asculți activ el se simte important și va veni cu de fiecare dată la tine pentru că știe că tu ești acolo pentru el.
  • Permite-i, când se poate, să preia controlul – să se simtă puternic, să faci măcar în joacă exact ceea ce spune el.
  • Oferă-i oportunitatea să aleagă – oprește-te și lasă-l să spună ce are el nevoie. Uneori noi, ca părinți, voluntar sau involuntar, încercăm să ne impunem părerile în fața copiilor; fără să luăm în calcul ce își doresc ei cu adevărat.
  • Creează ritualuri de timp special cu el – un loc în care să mergeți împreună; un gest special când vă întâlniți; un mod special de a merge împreună la culcare – de citit, de drăgălit, de cuibărit.
  • O activitate sportivă – poate fi o plimbare cu bicicletele, înot la bazin, călărie sau orice altceva vă place.
  • Pentru că joaca este foarte importantă, nu uita să faci cât mai des jocuri de rol cu copilul. Încearcă o paleta largă de roluri, de la cele pozitive, la cele negative și arată-i cum să reacționeze. Invită și alți copii, construiți povești și folosiți-vă imaginația pentru a învăța ceva despre viață. La sfârșit, nu uita să subliniezi morala. Și, la fel de important, nu uita să îți păstrezi tot timpul umorul. Fă pe clovnul din când în când. Schimbă-ți vocea, privirea, postura corporală, râzi mult. Și bucură-te că ai parte de cel mai frumos cadou din lume – copilul tău, fericit alături de tine!

Acestea sunt doar câteva exemple, fiecare decide ce activitate alege în funcție de preferințele familiei sale. Important este ca acest timp împreună să fie alocat cât mai des; pe cât posibil zilnic și de către fiecare părinte.

Importanța timpului de calitate

Prin ceea ce faci sau nu faci zi de zi cu copilul, ai un impact direct și concret în viața lui. Nu e niciodată prea târziu pentru a schimba ceva și a face lucrurile altfel.

Experiența zilnică este cea care modelează funcționarea creierului. Atunci când experiența se schimbă, se va schimba și modul în care copilul reacționează și se comportă.

Așadar, dacă vrei să schimbi modul în care copilul se comportă, e nevoie sa schimbi modul în care te raportezi și interacționezi cu copilul tău.

Timpul de calitate în familie nu trebuie să coste mult. Copiii apreciază experiența petrecerii timpului împreună, iar cea mai simplă activitate poate rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții.

Renunțând la rutina ta și încercând ceva nou este una dintre cele mai bune modalități de a te angaja în activități distractive pe care vi le veți aminti mereu.

Alocă cel puțin 30 de minute zilnic doar pentru copilul tău și vei vedea rezultate o viață întreagă!

Drag părinte, îți doresc zile minunate, pline de inspirație și momente magice alături de minunea din viața ta, copilul tău!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes