Vine Crăciunul! Parcă simți mirosul de cozonaci proaspăt scoși din cuptor, vezi cu ochii minții ochișorii scânteind ca luminițele din brad ai copiilor la descoperirea cadourilor lăsate de Moșul, casa lucește de curățenie și de pretutindeni răsună colinde melodioase…

Stai! Cred că am greșit filmul, asta e o imagine de film idilic, american… realitatea sărbătorilor din familiile cu copii (dar și din alte familii) e puțin (de fapt, muuult) diferită.

Cu toții pictăm în minte acest tablou al sărbătorilor ideale, însă cumva, an de an, suntem dezamăgiți când el e stricat de vremea urâtă de afară, de copiii neastâmpărați, de rudele sau prietenii cu care am ales (sau care ne-au ales) să petrecem, de cozonacul care nu iese perfect, de soțul nervos ori de… câinele bolnav.

Mai ales când ai copii mici, ca mine, sărbătorile par un fiasco și mai mare, pe an ce trece… parcă cu cât te străduiești mai tare, cu atât rezultatele sunt mai dezastruoase! Așa că anul acesta am hotărât să adopt un plan al sărbătorilor, să „călăresc valul” mai degrabă decât să mă las purtată de el unde bate vântul mai puternic!

Care sunt așteptările tale de la această perioadă?

Acesta este primul pas: să vă luaţi puțin timp să vă gândiţi ce vă doriţi pentru aceste sărbători, ce e esențial pentru voi și familia voastră, care sunt valorile pe care vreţi să le onoraţi? Până la urmă, despre ce este sărbătoarea aceasta? Să fie despre casa perfect curată, masa îmbelșugată, toată familia frumos îmbrăcată, de la mic la mare, pătrunsă de importanța Sărbătorii și a tradițiilor?

La noi, vă spun cu mâna pe inimă că nu e așa, mai degrabă este despre timp petrecut împreună, de a ne revedea cu familia extinsă – părinți, frați, cumnați, nepoți – de a împărtăși amintiri, a crea unele noi, a zâmbi și râde mult… și dacă peste toate avem și niște salată boeuf (preferata mea), ceva bucate gustoase pe masă și un pahar de vin alături, cu atât mai bine.

Oricare ar fi așteptările voastre pentru aceste sărbători, aveți nevoie de niște trucuri care să vă ajute să supraviețuiți sărbătorilor cu copiii și, eventual, să găsiți și ceva bucurie în tot procesul, măcar puțină.

Ghid de supraviețuire – 10 sfaturi cheie ca să nu-ți pierzi mințile de Sărbători

Dacă ați observat, ca și mine, că lucrurile au tendința să se repete, aceeași alergătură și agitație (ca să nu zicem nervozitate) la cumpărături, curățenie generală, prea puțin timp pentru gătit, copiii parcă o iau razna, vă solicită atenția continuu, au uitat complet manierele la masă și scapă și vreun cuvânt cu P de față cu bunica, aveți nevoie de aceste simple instrumente (n-am zis ușoare!) pentru a nu o lua razna!

  1. Coborâți așteptările. Cu cât aveți așteptări mai mari – și avem această tendință, mai ales de sărbători – cu atât sunt mai multe șanse să fiți dezamăgiți. Aveți o casă plină de copii și adulți (cel puțin 3 generații), gălăgie, agitație, energii diferite, și voi vă așteptați ca toată lumea să se comporte exemplar?!?
    Din păcate, copiii nu au un program de comportament pentru sărbători pe care să-l accesați, ba dimpotrivă, se vor da în stambă și vor exploda tocmai pentru că toți ochii sunt pe ei și pentru că tiată lumea le spune că trebuie să fie „cuminți”!
  2. Comunicați așteptările voastre întregii familii! Odată ce v-ați setat (adică limitat) așteptările, nu vă așteptați ca soțul, copii sau soacra, să vă ghicească gândurile. Găsiți un moment de calm și relaxare și comunicați-le – sau consultați-vă cu ei despre – planurile voastre.
  3. Umpleți-le cupa de dragoste, de la prima oră! La trezire, alocați-le copiilor 20 de minute de pupături, îmbrățișări, gâdilituri și râsete sau alergături şi o bătaie cu perne, fiecare după preferinţe. Așa vă asigurați că se simt iubiți și prețuiți și le umpleţi cupa de atenție și dragoste, astfel că vor fi mult mai cooperanți și mai puțin mofturoși pe parcursul zilei.
  4. Cereți ajutor. Dacă vreți să faceți curățenie, cumpărături, mâncare și ….tot, în formulă completă (adică voi doi plus copiii), s-ar putea să se termine în crize de nervi și în friptură făcută scrum! Mai degrabă, împărțiți-vă atribuțiile, scoateți copiii din context, lăsați-i să se joace, scoateți-i afară, organizați o întâlnire cu unul-doi prieteni de-ai lor, apelați la bunici să iasă cu ei în parc ori să facă un joc de darts, Monopoly, sau EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale! Ei se vor distra de minune primind dragoste și atenție și de la altcineva decât dvs. în timp ce voi veți fi de 2 ori mai eficienți și rapizi în terminarea treburilor.
  5. Lăsați-o mai moale cu programul/rutina. Dacă tot e vacanță, e sărbătoare, putem să mai sărim peste ora fixă de culcare, mâncare sau băiță! Poate că într-o zi săriți și peste somnul de prânz că să faceți o plimbare pe-afara sau să se joace cu verișorul cu care se întâlnește doar de 3 ori pe an! Flexibilitatea este cheia!
  6. Împărtășiți amintiri. Copiii iubesc să asculte poveştile părinților sau bunicilor de când erau ei mici, ce făceau (cel mai mult le place să le spunem câte boacăne făceam), să se uite împreună pe albume de poze sau pe filmulețe cu părinții dar și cu ei când erau mai mici!
  7. Implicați copiii în treburile casei. Nu vreau să spun să-i învățați să facă cozonaci sau să spele geamurile (deși spălatul geamurilor a devenit o bucurie pentru copiii mei, trag de mine mereu să mai spălăm geamurile, chiar și iarna pentru că ne-am distrat copios o dată făcând asta) ci mă refer la lucruri mici, potrivite vârstei lor, prin care ei se pot simți utili. Cum ar fi: să-i aducă bunicii ochelarii, paharul sau un șervețel, să ajute la pusul și strânsul mesei, să ajute la pus vasele în mașina de spălat sau să se joace cu verișorul bebeluș, sunt toate modalități excelente prin care le antrenăm hărnicia, sentimentul de utilitate și îi ținem ocupaţi.
  8. Faceți o excepție. Nu mi-am închipuit niciodată cât de puternice sunt excepțiile pentru copii până nu mi-a spus-o băiatul meu! Când fac ceva neobișnuit, ceva interzis, ceva nou se simt puternici și simt că dețin controlul propriilor vieți. Aşa creaţi emoţii puternice şi, implicit, amintiri dragi.
  9. Alegeți ieșirile în natură! Natura este o sursă de liniște, de calm, de joacă și explorare pentru copii, beneficiile timpului petrecut în natură sunt numeroase. Dacă aveți de ales între a sta în casă – unde sunt mult mai mulți factori de stres, de la spaţiul strâmt, muzică, gălăgie până la diverse ecrane – și să ieșiți la o plimbare să simțiți puțim cum scârțâie zăpada sub tălpi în curte (cine are, sau măcar la bunici, în vizită), alegeți timpul petrecut în natură. Copiii se vor distra de minune, vor fi mult mai puţin agitaţi şi solicitanţi și nu va trebui să stați cu gura pe ei (măcar faceți eforturi să interveniţi cât mai puţin în jocul lor!).
  10. Fără comparații. Oricât de bine vă ies sărbătorile acestea, există mereu tendinţa de a ne uita peste gard, la vecinul care a organizat o petrecere super distractivă şi a adus şi un ponei pentru copii, sau la prietenul care e în Creta sau Honolulu şi n-are nici o grijă.
    Sfatul meu: intraţi mai rar pe reţelele de socializare, e evident că o să vedeţi pe Facebook şi Instagram doar imagini romanţate, soţi model, copii zâmbitori şi ascultători, cozonaci aburinzi şi salate boef sub formă de brad sau alte decorațiuni demne de reviste, iar asta nu e niciodată o bază bună de comparaţie!
Lucruile sunt într-un fel sau altul în funcție de unghiul din care care privești

Mai presus de toate, nu uitaţi să zâmbiţi, să faceţi haz de necaz – umorul ne poate salva din aproape orice situaţie, oricât de dramatică ar fi ea – şi să vedem lucrurile în perspectivă (the big picture, cum zice englezul)!

Iar dacă aveți nevoie de inspirație pentru cadourile de Crăciun, am pregătit un articol special pentru voi: 25 de cadouri de Crăciun pe care copilul tău le va iubi

În rest, Crăciun fericit!

PS: Sunt curioasă ce funcționează pentru voi! Îmi puteți scrie în comentarii dacă ați folosit ghidul de supraviețuire de mai sus sau ce alte „trucuri” s-au dovedit eficiente.

This Post Has One Comment

  1. Andreea Radu

    Ce fain e ghidul tău! Sunt complet de acord!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes