Timpul de calitate cu copiii este cea mai la îndemână metodă de a ne conecta cu aceștia, de a le oferi dragoste si atentie într-un mod pe care ei să îl înțeleagă pe deplin.

Timpul de calitate nu înseamnă doar joacă, poate fi o masă în familie, o plimbare în parc, o baie mai aparte. Singurul lucru care contează este conectarea continuă cu copilul pe parcursul acelei activității.

Cum să petreci mai mult timp de calitate cu al tău copil?

1. Fii prezent în activitățile pe care le faci cu el

Atunci când ești copleșit/ă de responsabilități, intri foarte ușor pe pilot automat cu ai tăi copii. Atunci când mintea noastră este în altă parte, în timpul momentelor prețioase pe care le petrecem cu ai noștri copii, ei simt ca și cum nu am fi petrecut timpul cu ei deloc.

Ca să eviți ca acest lucru să se întâmple, poți folosi o mantră, care să te ajute să fii mai atent și mai conectat cu ai tăi copii.

„Copiii mei au nevoie să fie auziți și văzuți.”

2. Faceți plimbări de seară în pijama

Atunci când ai copii mici somnul de seară poate fi o provocare. Unii copii plâng că nu vor să doarmă, altora li se face foame instant, doar să mai amâne somnul cu 10 minute, unii vor jucăria lor preferată, pe urmă plâng că nu o mai vor pe aceea și vor alta, etc.

Metoda care te-ar putea ajuta să ai din când în când seri mai liniștite

Una dintre metodele care te-ar putea ajuta să ai din când în când seri mai liniștite, este o plimbare de seara în pijama. Da ai citit bine, plimbare de seară în pijama. Asta în cazul în care condițiile meteorologice îți permit.

Iei copilul în pijama, pregătit de somn, spălat pe dinți, etc, îl pui în cărucior și îi spui ca într-o povete că veți face o plimbare afară în cautarea somnului. Îl anunți dinainte că veți face două sau trei ture de cartier, sau câte dorești, după care vă veți întoarce acasă, direct în pat unde sub plapumă îl va aștepta jucăria lui preferată pregătită de somn.

„Vei fi intotdeuna jucaria preferată a copiilor tăi.” Vicky Lansky

Vei petrece timp cu al tău copil povestindu-i ca într-o poveste, despre copaci, despre cățelușii sau pisicile de pe stradă, despre păsărele care și ele se pregătesc de somn, obosite fiind după o zi întreagă de zburat după mâncare.

Această plimbare te va ajuta atât pe tine, cât și pe copilul tău să ieșiți din starea de agitație.

3. Luați o dată pe săptămână cina în oraș

Cina luată acasă cu întreaga familie este un moment special pentru toți copiii. Aceștia se bucură și mai mult, atunci când aceasta are și o tematică.

Spre exemplu puteți avea seara de pizza, sau seara de mâncare chinezească, etc, în funcție de preferințe.

Transformați bucătăria într-un sushi bar sau într-un bistro italian o dată pe săptămână

Atunci când copiii sunt încântați și se distrează, au dispoziție mai bună de a împărtăși noutățile lor la masă.

Serile cu cină tematică sunt, de asemenea, o ocazie unică de a crește implicarea copiilor în gătitul cu noi părinții. Atunci când există teme recurente pentru cină, aceștia își pot asuma un rol mai mare în a se implica și a te ajuta mai mult, deoarece își vor aminti rutina de la ultima cină.

4. Faceți reparații împreună

Atunci când repari ceva prin casă explică-i și copilului tău de ce au apărut acele defecțiuni, și în funcție de vârsta lui lasă-l și pe el să te ajute.

5. Faceți plimbări împreună

Minutele pe care „le salvăm”, ducându-ne copiii cu mașina în diferite locații, care sunt destul de aproape de locul în care locuim, sunt momente de neprețuit pe care le pierdem în numele comodității.

Data viitoare când trebuie să-ți duci copii undeva în apropiere, încearcă să mergi cu ei până acolo pe jos. Plimbarea cu copiii tăi este o modalitate foarte bună de a-ți încetini tu ritmul vieții tale și de a avea mai multe momente de conectare profundă cu ei.

Vorbiți despre locul în care vă aflați, despre gândurile pe care le aveți, despre ce vedeți pe drum și despre ce s-a întâmplat la școală în acea zi.

Oferă-ți timp și ție ca părinte

Atunci când îți duci copilul la un club de muzică, de  karate, de înnot, etc, profită de acel timp, o oră sau două. Oferă-ți acest timp pentru a te realxa într-o cafenea, sau sub un copac la umbră, citind o carte.

Acest lucru te va ajuta să rămâi sănătos și să înțelegi că a te conecta cu tine înainte de toate este cel mai important lucru.

6. Joacă-te cu el  jocurile lui preferate

Dacă la un moment dat decizi să-i cumperi jocuri video, încearcă să le descoperi împreună cu al tău copil.

De ce să faci asta? În primul rând, pentru că ai noștri copii au tendința de a prelua expresii din jocuri, sau chiar atitudini. Totodată pentru a vedea ce învață el din acele jocuri, cum se simte atunci când le joacă.

Atunci când noi ca părinți ne implicăm în aceste jocuri, le arătăm copiilor că suntem dispuși să-i înțelegm și să ne conectăm cu ei în orice situație.

7. Jucați-vă împreună jocuri de societate

Implicarea părintească în lumea jocului copilului nu este benefică numai pentru copil. Ci este extrem de benefică și pentru părinte și pentru relația dintre ei.

Jocul cu copiii stabilește și consolidează legăturile care vor dura pentru totdeauna. Jocul părinte-copil deschide porțile pentru partajarea valorilor; sporește comunicarea; permite o învățare rapidă și ajută la rezolvarea problemelor.

Vă propunem un joc creat special pentru a te conecta cu al tău copil și totodată un joc prin care îți ajuți  copilul să-și dezvolte inteligența emoțională: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.

Cum să petreci mai mult timp de calitate cu al tău copil? 1

Acest joc vă ajută să vă dezvoltați poate cea mai importantă calitate pentru obținerea succesului în viață: inteligența emoțională.

Timpul alocat jocului

Oferă oportunități pentru părinți și copii să se își rezolve diferențele individuale; precum și probleme legate de familie și probleme, în general. În cele din urmă, permite părintelui să vadă lumea din nou prin ochii unui copil.

Așadar, haide, drag părinte, să ne jucăm și să ne distrăm din nou, explorând lumea jocului împreună cu copiii noștri și conectându-ne cu ei zilnic fie și pentru 15 minute!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes