Cea mai importantă relație din lume este cea cu propria persoană. Și asta datorită modului în care noi ne raportăm la noi înșine.

Să ne gândim că avem un dialog interior constructiv în care ne încurajăm și ne susținem indiferent de acțiunile noastre. În momentul în care interacționăm cu ceilalți vom avea aceeași atitudine de încurajare și susținere.

Desigur că o astfel de atitudine ne oferă relații sănătoase cu ceilalți. Și ne  împlinește din perspectivă socială.

Eh, dacă avem, în schimb, o atitudine în care ne acuzăm și ne mustrăm mai tot timpul, vom genera desigur un astfel de comportament și în exterior.

Evident că relațiile pe care le vom avea cu ceilalți vor fi și ele în același ton. Iar apoi apare o întrebare de genul:

Eu de ce nu am prieteni?

Consider că tot ceea ce avem nevoie pentru o viață fericită se află în noi. Și una dintre condițiile de bază este relația cu propria persoană.

1. Petrece timp cu tine încercând să te cunoști cât mai bine.

Asta presupune să îți acorzi timp de gândire când e vorba de acțiunile tale. Și să îți înțelegi comportamentul.

Este foarte simplu. În esență, partea pe care nu reușim să o îndeplinim întocmai este cea în care ne judecăm pe noi înșine. Și uităm că noi suntem așa datorită unui comportament trecut, pe care îl tot lăsăm să se perpetueze fără să fim atenți la el.

Îl ignorăm, pur și simplu. Și asta se întâmplă datorită modului în care noi gândim. Și felului în care funcționează creierul nostru. Pentru că pare la îndemână și simplu și, de cele mai multe ori, pe aceste sarcini, care sunt tot timpul la îndemâna noastră, le lăsăm ultimele.

Și construim un obicei din a le tot amâna și așa ajungem să nu le mai acordăm timp. Și acum să ne gândim că ești fi la muncă și superiorul tău direct îți cere să realizezi anumite sarcini de serviciu, printre care și acestea care par a fi la îndemână.

Sunt convins că atitudinea nu este de a le amâna la nesfârșit. Din contră, vor fi primele care vor fi realizate, pentru că noi proiectăm prioritățile altora înaintea priorităților noastre. Și asta datorită faptului că, de cele mai multe ori, noi nu ne setăm obiectivele. Și astfel nu suntem atenți la ceea ce ne dorim noi.

Evident că în astfel de situații, cei care îți setează ție obiective vor avea prioritate.

2. Gândește-te la ce fel de relații ai cu ceilalți.

Ceilalți sunt propria noastră oglindă și asta reiese deseori din ceea ce observăm la ceilalți.

De exemplu, prietena ta cea mai bună, are calități și defect. Iar pe tine te supără la ea mai mult anumite defecte. Acele defecte te supără pentru că le ai și tu și asta te irită.

Ai senzația că nu scapi de aceste defecte, apar peste tot. Și tu, de fapt, nu mai vrei să le vezi.

Iar noi avem o nevoie care se află tocmai pe treapta a treia a piramidei lui Maslow. Cea care reprezintă atât de bine nevoile umane și presupune nevoia noastră de validare socială.

Oarecum este ceva în noi care ne îndeamnă să avem relații constructive cu ceilalți; să avem o viață socială împlinită și să ne fie validate acțiunile de către majoritatea celor cu care interacționăm.

Asta presupune desigur o relație mai bună cu propria persoană.

3. Setează-ți obiective personale săptămână de săptămână

Modul sigur și cert de a ne construi viața la care visăm este prin practica zilnică; care reprezintă suma obiceiurilor noastre.

Noi avem această practică zi de zi. Doar că, de cele mai multe ori, nu avem obiceiuri constructive care să ne ajute în evoluția noastră.

Sunt obiceiuri raționale care se construiesc în funcție de emoțiile predominante în creierul nostru.

Dacă adunăm suma tuturor obiceiurilor noastre, o să rezulte comportamentul nostru exact așa cum este acesta. Cert este că, dacă ne dorim un comportament îmbunătățit, este necesar să începem cu a ne schimba obiceiurile, de fapt, a le îmbunătăți.

De exemplu, dacă zi de zi te trezești la ora 9:00, propune-ți să te trezești la 8:30 săptămâna aceasta. Și cu cele 30 de minute câștigate fă ceva util sau, pur și simplu, pierde vremea pe internet. Dar nu uita să te feliciți pentru progresul de a te trezi cu 30 de minute mai devreme.

Sau, un alt exemplu ar fi, ca seara înainte de somn să citești 5 pagini dintr-o carte în locul clasicului televizor.

Exemple sunt nenumărate, cert este că, odată ce îți setezi aceste obiceiuri, ele se vor îmbunătăți săptămână de săptămână.

Dă-ți timp și vei vedea schimbări semnificative în timp și astfel îți vei îmbunătăți relația cu propria persoană.

4. Ieși din zona de confort cât mai des cu putință

Dacă trăim cu frica de nu ieși din zona de confort, ne vom construi obiceiuri care să nu ne scoată din această zonă.

Asta presupune o viață comodă și relaxată, fără prea multe riscuri și fără asumarea unui destin “cutezător”.

Atunci când ieșim din zona de confort, reușim să învățăm accelerat, să ne gândim că plecăm din țară și oarecum suntem obligați, pentru o perioadă de timp, să ne adaptăm în altă țară.

Suntem deschiși procesului de învățare, suntem atenți la micile detalii, suntem pregătiți să observăm tot în jurul nostru și, astfel, întreg corpul nostru este pregătit pentru învățare accelerată pentru că, exact asta se întâmplă când ieșim din zona de confort.

Evoluția este la un nivel accelerat și tocmai acesta este motivul pentru care, o parte dintre noi, ne provocăm, ieșind din zona de confort, pentru că am înțeles unde putem accelera evoluția noastră ca indivizi.

5. Fă lucruri care te pasionează.

Cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama când ne întâlnim cu pasiunea. Pur și simplu, menționăm că ne plac anumite lucruri, dar nu știm cum am putea să  le practicăm zi de zi și, pe deasupra, să generăm și o sursă de venit din pasiune.

În mod normal, noi avem un super aliat în a ne descoperi pe noi și, de fapt, eu consider că el ne oferă prietenia lui necondiționată. Este vorba de corpul nostru, desigur.

Când l-ai întrebat ultima dată ce îi place lui să facă?

Eh, de aici începe construcția celei mai minunate echipe din lume. Pentru că el este cu tine gata, gata să te ajute, dar trebuie să îi acorzi încredere și să îl întrebi ce e cu el și ce își dorește.

De fapt, el își dorește ceea ce și tu îți dorești, doar că între tine și el stă raționalul, care, orice decizie ar lua, se bazează pe fricile sau îngrijorările pe care le are.

Cu alte cuvinte, el este un foarte bun executant, dar îmi e teamă să îl las să ia vreo decizie, pentru că ea nu reflectă ceea ce îmi doresc eu cu adevărat, ci el decide în funcție de programele din copilărie, încărcate cu tot felul de frici și îngrijorări.

În schimb, corpul meu știe exact ce îmi doresc  eu, pentru că el reprezintă legătura mea cu intuiția.

Ce îţi propun eu aici este să îți acorzi ție încredere, uitând de rațional!

6. Ieși în natură doar tu singur.

Cel mai bun exercițiu pentru a sta tu cu tine!

Eu, personal, sunt fericit de câte ori am ocazia să stau cu mine și să mă bucur de timpul cu cea mai importantă persoană din viața mea: eu însumi.

Pentru că, de-a lungul vieții, vei petrece cel mai mult timp cu tine însuți și asta presupune că ar trebui să construiești o relație bună în care să te bucuri de tine însuți.

De fapt, chiar mai mult de atât, atunci când tu ești fericit și bucuros de compania ta, vei fi la fel cu ceilalți.

Ieșitul în natură te deconectează de cotidian și, vrei nu vrei, vei fi atent la frumusețile naturii și, astfel, vei putea să te conectezi cu tine, pur și simplu.

Natura are darul să îți ia grijile și să ți le risipească, ca și când nu ar fi fost.

La mare, de exemplu, devii, dintr-o dată, plin de pace și de trăiri pozitive, în care nu te mai gândești. Reușești cumva să îți oprești gândurile și astfel să stai într-o stare meditativă.

Iar acest mod de a trăit te va ajuta, cu siguranță, în călătoria ta prin viață și în relația cu tine însuți.

7. Oferă-ți recompense de câte ori ai un mic succes.

Pentru a construi această relație specială este nevoie să ai parte și de recompense.

Noi așa funcționăm, dacă realizăm orice acțiune, undeva la finalizarea acelei acțiuni ne dorim să ne luăm și recompensa, altfel de ce să mai depunem vreun efort în a realiza orice acțiune.

Esențial este  să nu uităm să ne oferim această mică recompensă, care să ne ofere motivația să continuăm mai departe în a construi această superbă relație.

Cum să îți fii cel mai bun prieten 1

În concluzie, efortul de a construi această minunată relație îți va fi răsplătit cu vârf și îndesat și asta te va ajuta să te descoperi pe tine însuți și să construiești o superbă relație nu doar cu tine, cât și cu ceilalți, pentru că exact asta se va întâmpla: relațiile cu ceilalți vor deveni excepționale la propriu dacă și relația ta cu tine va fi una excepțională.

Spor în a construi cea mai importantă relație din viața ta!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes