În euforia și magia sărbătorilor și a peisajelor care caracterizează sezonul rece, își fac loc și…să le zicem lucruri pe care nu prea le aștepți cu sufletul la gură. Si poate că cel mai neplăcut dintre acestea e ca micuțul tău să se îmbolnăvească. Să se chinuie cu tusea, cu febra, să nu aibă nici energie, nici poftă de mâncare și să nu se poată concentra la învățat? Un coșmar!

Ce poți tu să faci pentru el?

Vestea bună e că poți să îi ajuți sistemul imunitar să facă față cu brio și acestei ierni prin câțiva pași simpli. Iată ce ai nevoie să știi despre cum să întărești imunitatea micuțului tău!

În primul rând, ce este sistemul imunitar?

copil la doctor e consultat într-un spital

Imunitatea cuprinde structurile și procesele prin care corpul nostru luptă cu agenții externi care provoacă boli (bacterii, virusuri, toxine, ciuperci, viermi), dar și cu propriile celule nedorite  (celule tumorale, celule moarte).

Sistemul imunitar fie va împiedica agenții dăunători să atace corpul, fie va detecta intrușii, îi va distruge și elimina.

Expunerea constantă la un mediu plin de virusuri, bacterii, paraziți, face ca un sistem imunitar puternic să fie absolut vital supraviețuirii.

De ce în sezonul rece suferim mai mult?

  • Din cauza lipsei unei varietăți de fructe și legume de sezon
  • Din cauza vremii și a faptului că întunericul se lasă mai repede, care înseamnă reducerea timpului alocat mișcării și sportului
  • Pentru că avem tendința de a mânca mai mult și mai gras, deoarece corpul are nevoie de mai multă energie pentru termoreglare, dar acest lucru ne afectează sănătatea
  • Din cauza lipsei soarelui, care înseamnă privarea de vitamina D (care intensifică acțiunea sistemului imunitar), dar, uneori, și de buna dispoziție
  • Din cauza aerului uscat și a interioarelor încălzite, care ne deshidratează

De ce este copilul cel mai afectat?

copil răcit învelit cu plapuma își suflă nasul și e trist

Micuții preiau anticorpii mamei, deci se nasc deja cu o imunitate moștenită. Apoi însă, trebuie să își crească rezistența organismului și să își dezvolte un alt sistem imunitar: sistemul dobândit.

Acest lucru se întâmplă în timp: copiii trebuie să intre în contact cu agenții dăunători, ca sistemul lor imunitar să își creeze anticorpi împotriva fiecărui tip de virus. În felul acesta, dacă același virus va mai ataca vreodată, corpul îl va recunoaște și își va folosi imediat anticorpii creați pentru a-l elimina.

Deci, cu cât sunt mai mici, copiii sunt mai sensibili la factorii de mediu și au o imunitate mai scăzută.

În plus, când sunt la joacă, la orele de sport, la grădiniță sau la școală, copiii nu știu să se păzească de factorii care i-ar putea afecta. Stau în compania persoanelor care tușesc sau strănută, pun mâna pe suprafețe și obiecte care pot fi purtătoare de virusuri și uită să se spele pe mâini, transpiră și rămân cu hainele ude pe ei, refuză fructele și preferă dulcurile etc.

Întărește imunitatea copilului tău ținând cont de acești 5 factori cheie

1. Nutriția clădește un organism puternic din interior

În primul rând, e bine de știut că de la mamă la copil se face un transfer de imunitate prin alăptare. Laptele matern oferă protecție împotriva a numerose infecții (inclusiv împotriva unora la care mama a fost expusă) și stimulează dezvoltarea propriului sistem imunitar al bebelușului.

În al doilea rând, bacteriile și virusurile își fac mai ușor loc într-un organism care are carențe de vitamine și minerale și,  în schimb, are surplus de zahăr și grăsimi. Există anumiți nutrienți cheie, cu roluri esențiale, precum: antioxidare, antiinflamator, stimularea creșterii și activității sistemului imunitar, împiedicarea sau reducerea extinderii și duratei infecțiilor și virozelor.

Iată care sunt cei mai importanți nutrienți de acest fel și unde îi găsești:

copil care alege fructe și legume, deci mâncare sănătoasă, în locul dulciurilor

  • Apa.  Iarna copiii se pot deshidrata ușor, din cauza aerului uscat atât din mediul exterior, cât și din cel interior și a faptului că nu mai există acea temperatură toridă care să le creeze senzația urgentă de sete. De aceea, apa, ceaiul, supele, sucurile neîndulcite și legumele și fructele, care au un conținut mare de apă, sunt esențiale iarna.
  • Vitamina A: cartof dulce, dovleac, morcovi, mango, piersici, caise, pește, ficat, ouă
  • Vitamina B9 (Acid folic): roșii, broccoli, spanac, fasole, ficat
  • Vitamina C: ardei roșii, pătrunjel, kiwi, citrice, mere, roșii, spanac, broccoli, conopidă, varză
  • Vitamina D: pește, ficat, ouă, lapte și iaurt, cereale integrale
  • Vitamina E: nuci și semințe, cereale integrale
  • Calciu: nuci și semințe, salată, broccoli, spanac
  • Magneziu: nuci și semințe, legume, orez brun, quinoa, linte, fasole, banane, ciocolată neagră
  • Zinc: semințe și nuci, carne, ouă, legume și leguminoase, cereale integrale, ciocolată neagră
  • Echinaceea pentru copii: tablete, ceai, sirop
  • Propolis, supranumit cel mai puternic remediu antiinfecțios: tinctură, tablete

Aveți în vedere că vitaminele și mineralele de mai sus pot fi luate și sub formă de suplimente, tablete sau praf.

2. Mișcarea e și sănătoasă și distractivă

copiii la săniuș fac sport de iarnă

Încearcă să contracarezi tendința de „hibernare”, starea sedentară pe care mulți o au o dată cu venirea frigului. Menține-ți copilul activ și plin de viață cu sporturi indoor, dar și sporturi de iarnă, pe care cei mici le adoră: patinaj, ski, săniuș, drumeții pe munte.

Vei găsi aici sporturile dintre care poți să alegi, în funcție de vârsta, abilitățile și personalitatea copilului tău.

3. Igiena. Între expunerea la factori de risc și prevenire

Ca părinte, cel mai probabil încerci să menții un mediu cât mai curat pentru cel mic. Ce trebuie să iei în considerare e faptul că expunerea la un mediu cu microbi determină formarea anticorpilor copilului și, în consecință, a sistemului imunitar.

Cea mai importantă în acest context este măsura. Bineînțeles că spălarea pe mâini după joacă, după folosirea toaletei sau după ce a atins un animăluț, este esențială. Dar dacă exagerezi în a-l proteja și încerci să îl ții într-o „bulă a curățeniei”, va fi foarte sensibil. Cel mai bine îl poți proteja dacă, atunci când e mic, îi lași să se expună agenților dăunători și, în același timp, îl înveți cum să se ferească de ei pe viitor.

4. Somnul regenerează și repară

mama își culcă copilul

Somnul este vital pentru regenerarea și repararea celulelor și pentru sănătatea noastră mentală, fizică și psihică. În schimb, lipsa somnului este asociată cu iritabilitate, tulburări de comportament, capacitate redusă de atenție, concentrare și memorare, mâncat în exces.

Cel mai sănătos e ca cel mic să își formeze o rutină a somnului: aproximativ aceeași oră la care se culcă, aproximativ același număr de ore dormite.

De obicei, bebelușii au nevoie de 12-17 ore de somn, micuții între 1 și 2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn, iar preșcolarii de 10-14 ore, cu mențiunea că pentru aceștia din urmă somnul de peste zi poate deveni opțional. Școlarii de până la 12 ani au nevoie de minim 9 ore de somn pe noapte, iar cei mai mari de 12 ani ar fi bine să se odihnească 8-10 ore, la fel ca adulții.

5. Starea sufletească influențează starea fizică

Nu mai este un secret că starea sufletească influențează starea fizică. Emoțiile pozitive, bucuria și pofta de viață, un mediu familial armonios, fără conflicte, se reflectă și în felul în care copilul face față bolilor și în întreaga lui dezvoltare.

Oferă-i timp, răbdare, comunică mereu cu el și respectă-i părerea și opțiunile. Încurajează-l și nu îl învinovăți excesiv când greșește, susține-l. Oferă-i iubire necondiționată. Confortul emoțional este cel mai frumos cadou pe care i-l poți oferi copilului tău.

Concluzie

Alimentația și suplimentele, mișcare, somn, igienă și bună dispoziție pentru întreaga familie…Și gata! Poți să te bucuri pe deplin de iarnă! Sărbători fericite!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes