➖ Copilul insistă mereu că are dreptate și că toată lumea greșește?

➖ Indiferent dacă știe sau nu despre ce vorbește, adoră să se contrazică?

➖ Țipă și aruncă lucruri prin casă atunci când nu e de acord cu tine?

În mod evident, acest comportament poate fi foarte enervant și frustrant atât pentru părinți, cât și pentru ceilalți oameni din jur.

Când aveți musafiri la voi acasă și pregătirile au fost intense, bucuria revederii cu toți membrii familiei este extraordinară. Vă strângeți toți la masă, depănați amintiri și savurați bucatele special pregătite.

Dintr-odată, cineva îl întreabă pe copilul tău în vârstă de patru ani și jumătate dacă îi place cadoul pe care l-a primit. Tu zâmbești și parcă îi transmiți cu privirea să fie amabil.

Copilul spune răspicat: „- NU! E urât.”

Toată lumea râde, iar copilul insistă.

„- E cel mai urât cadou pe care îl puteam primi. Mie nu îmi plac jocurile lego.”

-„ – Ok, mami, dar ar fi politicos să mulțumești pentru cadou, indiferent dacă îți place sau nu.”

  • Ba nu!
  • Ba da…
  • Ba nu!
  • Ba da!
  • Ba nu! Pentru că tu m-ai învățat să fiu sincer. Poftim!

Cum procedezi în acel moment? Toată veselia de la masă a fost întreruptă, iar tu chiar nu știi cum să reacționezi.

În diferite perioade de dezvoltare, copiii trec printr-un proces numit separare și individualizare. Uneori, acest proces se poate produce foarte intens. Ceea ce declanșează reacțiile defensive ale copilului este chiar această etapă prin care el trece și în care el își formează propriile opinii și principii.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, atunci când copilul încearcă să-ți transmită un mesaj, este să îl asculți, pentru că uneori ar putea fi vorba despre ceva important.

S-ar putea ca profesorul de la clasă să acționeze în mod necorespunzător, ar putea fi vorba despre un lucru periculos pe care șoferul autobuzului îl face sau despre un comportament riscant din partea prietenilor săi.

În cazul de față, nu este vorba despre vreun semnal de alarmă, ci de o simplă contrazicere, născută din dorința de a i se acorda mai multă atenție celui mic.

Când copilul nu știe cum să facă față propriilor emoții, se poate manifesta chiar într-un mod agresiv.

✅ Astfel că, ascultarea este primul pas pe care îl poți face pentru a regla comportamentul nepotrivit, dar este insuficient.

✅ După ce asculți, empatizează cu copilul și, ce este cel mai important, nu pune paie pe foc, nu apela la agresivitate, fie ea doar verbală.

Ca părinți, simțim adesea că trebuie să avem ultimul cuvânt pentru a fi în control. Uităm astfel că cei mici au nevoie doar să discutăm cu ei pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine cum stau lucrurile.

Deși uneori nu ești de acord cu copilul tău, este bine să-i arăți că-i accepți părerea, iar mai apoi să-i prezinți și altă perspectivă, cu blândețe. Nu uita, el este imatur emoțional și va încerca să îți explice părerea lui în toate modurile posibile, fără a ține uneori cont de argumentele tale.

✅ Dar, așa este! îți spune copilul, bătând din picior.

Dacă cel mic continuă a-și susține părerea într-un mod agresiv, află că o face pentru a se simți mai puternic și în control.

Nu uita: copiii au puterea pe care le-o oferi. Încrederea pe care tu le-o oferi este foarte importantă; îi ajută să-și dezvolte viața personală și socială.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre a discuta regulile casei sau consecințele faptelor sale, după ce asculți și opinia celui mic, poți spune: Înțeleg, dar acestea sunt regulile.Copiii au nevoie de reguli pentru a se putea adapta societății.

Pentru a reuși să îți înveți copilul cum să își înțeleagă emoțiile și să le gestioneze înțelept, poți apela cu încredere la jocul „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”.

Cum să îi vorbești unui copil care adoră să contrazică 3

Este un joc care are nenumărate beneficii, printre care amintim:

➡ dezvoltă încrederea în forțele proprii
➡ creează un dialog intern constructiv
➡ definește personalitatea
➡ ajută la integrarea în grup
➡ dezvoltă capacitatea de adaptare
➡ dezvoltă calităţi de lider
➡ crește capacitatea de concentrare
➡ dezvoltă capacitatea de cooperare
➡ impulsioneză creativitatea

Află mai multe despre jocul EQ Game de aici!

Conflictul de opinii se va transforma într-un joc de replici cât ai clipi!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse