A critica este ușor atunci când vine vorba de educație. Poate te-ai confruntat și tu cu anumite comentarii despre copilul tău sau despre educația lui. Unele remarci pot fi măgulitoare și plăcute, altele, însă, pot fi de-a dreptul deranjante și chiar dureroase.

Un lucru este sigur, niciun părinte nu poate scăpa de astfel de comentarii.  Iar criticile celorlalți devin adesea săgeți plantate în ego-ul nostru, ne scutură încrederea și stima de sine și ajung să ne pună la îndoială personalitatea și alegerile.

Cert este că toți părinții vor să se descurce cât mai bine, iar comentariile negative ridică semne de întrebare și, nu de puține ori, sunt văzute ca o recunoaștere a eșecului sau ca o acuzație.

În acest sens, putem vorbi despre două lucruri cu care se confruntă părintele pus într-o astfel de situație: pe de o parte, impactul negativ pe care remarca îl poate avea asupra copilului, iar pe de altă parte, sentimentul că educația oferită este pusă sub semnul întrebării.

Cum să reacționezi la comentarii?

Ce-i drept, nu toate remarcile sunt ușor de auzit, dar nici nu sunt toate rău intenționate. Deși comentariile negative sunt greu de digerat, este totuși important să nu le respingi în totalitate. Chiar dacă nu este ușor, uneori, trebuie să–ți acorzi puțin timp și să faci un pas înapoi pentru a te gândi obiectiv la ceea ce ți se spune. Iar dacă aceste afirmații te afectează și te provoacă, e bine să știi că îndoiala arată, dincolo de toate, că te străduiești constant să evoluezi și că rolul tău de părinte este unul asumat.

Dreptul la propria opinie

Comentariile pot proveni de la un prieten, de la familie sau chiar de la un străin. Bunăoară, nu este neobișnuit să vezi un străin simpatizând comportamentul unui copil într-un magazin sau, dimpotrivă, dezaprobându-l puternic, neezitând să-și manifeste public revolta.

Însă, în timp ce străinii își păstrează uneori părerile pentru sine, cei apropiați nouă consideră adesea că este de datoria lor să atragă atenția părinților asupra unui anumit aspect.

Greutatea cuvintelor

Legitimă sau nu, justificată sau nu, o remarcă negativă ne deranjează de cele mai multe ori. Pronunțate cu virulență, cu umor sau chiar și cu bunăvoință, afirmațiile celor dragi nu sunt mai puțin dureroase, ba uneori sunt și mai greu de acceptat. Ar trebui totuși reținut că a împărtăși cu bune intenții propriile credințe ne poate îmbogăți deopotrivă, în timp ce a critica fără încetare poate deveni o practică dăunătoare și distructivă care nu aduce nimic bun nimănui.

Înțelegerea criticilor

Însă, când vine vorba despre educarea copiilor, toată lumea are o părere și opiniile sunt abundente. Am primit o educație diferită și avem fiecare un fundal care ne face să fim cine suntem și care ne modelează alegerile educaționale. Unii își exprimă punctul de vedere pentru a discuta sau pentru a veni în ajutorul tău, alții dezaprobă nevoia de a fi susținuți în propriile alegeri și nu înțeleg că uneori, o altă opțiune,  poate fi luată în considerare.

Prin urmare, există un număr nesfârșit de opinii, la fel cum există un număr nesfârșit de situații diferite. Aceeași scenă cu protagoniști diferiți poate necesita soluții diferite.

Pe de altă parte, dacă tu ca și părinte te confrunți cu remarci răutăcioase, tendențioase și nu bine intenționate, poți avea în vedere și următoarele abordări:

  • Ai încredere în educația pe care o oferi și nu permite celorlalți să te rănească – nu există părinte perfect, cu toții învățăm, ne dezvoltăm și creștem alături de copiii noștri.
  • Protejează copilul care nu știe să se apere.
  • Învață-l să se apere singur ( discută astfel de episoade cu copilul tău, ajută-l să se detașeze de cuvintele sau de reacțiile celorlalți; în fața acuzațiilor, ajută-l să-și exprime emoțiile ).
  • Acordă-ți timpul necesar pentru a discuta calm și pentru a-ți prezenta punctul de vedere persoanei care v-a criticat.
  • Pe cât posibil, evită compania oamenilor toxici.

 

Concluzie

Prin urmare, poți percepe critica drept o formă de comunicare ce reflectă doar credințele persoanei care o folosește. Astfel de oameni, pot fi întâmpinați cu mintea sau cu inima. De câte ori vei încerca să observi cu empatie ce se ascunde în spatele unei afirmații, vei avea șansa de a evita un consum inutil de energie și vei putea descoperi noi perspective sau noi căi de comunicare.

Îți poți aminti, în astfel de momente, că adevărata puterea a unui om este iubirea sub toate formele ei – de la acceptare, la înțelegere, la apreciere etc.

În acest sens, pentru a descoperi strategii de rezolvare a conflictelor, pentru a-l învăța pe copilul tău cum să se elibereze de părerile celorlalți, cum să-și exprime emoțiile și cum să reacționeze atunci când este nedreptățit, îți propunem să descoperi și ideile surprinse în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag.

Tu cum reacționezi la comentariile malițioase ale celor din jur cu privire la educația pe care o oferi puiului tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse