Rușinea se instalează pe nevăzute, nici măcar nu observăm când și cum apare. Nu reușim să o înțelegem dar, de cele mai multe ori, observăm efectele ei la copilul nostru.

Și, de obicei, este mult prea târziu atunci când o observăm și nu știm cum să o eliminăm.

Ea apare în toate familiile, fără nici o excepție, fie că e vorba de un comentariu la adresa copilului, fie că e vorba de o comparație între doi copii, în care i se evidențiază calitățile celuilalt mai mult, practic apare din nimic și în cele mai felurite feluri cu putință.

Care sunt problemele pe care le generează rușinea:

1. Nu îi ajută pe copii să înțeleagă valoarea unei învățături.

Practic, procesul de învățare se oprește în momentul în care simt rușine și nu se mai pot concentra la altceva decât la rușine.

2. Le reduce capacitatea de empatie

Deseori vedem adulți care nu pot empatiza cu ceilalți. Motivul îl regăsim în copilărie, acolo unde modul în care a fost educat era doar din perspectiva rușinii.

“Trebuie să înveți, altfel ne faci de rușine.

Nu îți este rușine? Trebuie să îți faci temele numaidecât!”

3. Rușinea creează complexele de inferioritate

În momentul în care simți rușinea, consideri că tu nu ești îndeajuns de bun și nicidecum nu te raportezi la comportamentul tău.

În esență, noi suntem geniali, corpul nostru fizic este genial și suntem 4,5 miliarde de ani de evoluție și de perfecționare. În concluzie, noi suntem perfecți așa cum suntem, comportamentul nostru necesită schimbare.

4. Rușinea creează victime

Rușinea le cauzează copiilor sentimentul că sunt mici, neimportanți și fără nici o putere. Și astfel ei vor cauta alte persoane care sunt mai mici și mai slabe pentru a putea să își exprime puterea care se află în fiecare dintre noi.

Și astfel, o victimă va genera o altă victimă și lanțul se oprește acolo unde cel mai mic nu reușește să găsească pe altcineva mai mic decât el.

5. Se creează un model negativ de educație

Oamenii înțeleg că este normal să fii criticat, să fii depreciat ca om și să ai emoții “negative” și astfel se creează un model în viață.

Un model de victimă, care nu știe cum ar arăta viață fără astfel de comportamente nocive la adresa lui.

Societatea românească nu arată foarte bine pentru că marea majoritate a populației a trăit cu rușine și a fost educată cu rușine.

6. Încurajează minciunile și secretele

Pare a fi totul în regulă să mințim și să avem secrete. Dar nu este deloc așa și să ne gândim la o adolescentă de doar 14 ani care a fost educată cu rușine. Crezi că i-ar spune ceva mamei în momentul în care are primul contact sexual?

Sau al unui băiat de 14 ani care a făcut o prostie. Și a stricat o bicicletă scumpă a unui prieten din cartier. Și nu știe cum se va descurca fără să fie judecat și umilit șamd.

Secretele și minciunile ne fac să nu vorbim cu ceilalți și să ascundem tot, nu doar de părinți, ci și de noi înșine. Începem să nu ne mai uităm la evenimentele de care ne este rușine, le ascundem inclusiv de noi.

7. Încurajează negarea

Încurajează negarea a ceea ce suntem noi ca indivizi. Și negarea emoțiilor și a acțiunilor noastre, tot ceea ce generează rușine se șterge, pur și simplu, din condica evenimentelor de zi cu zi.

Rușinea ne inițiază în taina traiului în minciună, acea senzație în care zi de zi ne mințim. Și ne mințim până într-o zi în care ne spunem că e timpul să ne trăim viața.

O soluţie la îndemâna oricui este să dezvoltăm inteligenţa emoţională. Lucru pe care l-am făcut eu cu fiul meu şi am dezvoltat un joc care face exact acest lucru, îl găseşti aici:

Cum să educăm fără a imprima rușine copiilor noștri - Partea 1: Efectele ruşinii 1

Vezi in partea a doua a acestui articol ce avem de făcut ca să eliminăm rușinea din educația copiilor noștri.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes