Eh și acum să vedem cum facem ca rușinea să nu fie prezentă în procesul de educație.

Un copil va dori să îi mulțumească pe părinți și pe cei la care ține și, dacă va fi încurajat, va excela în tot ceea ce își propune.

Potențialul uman este imens și noi toți putem profita de această capacitate incredibilă care stă în noi toți, depinde doar de înțelegerea modului în care funcționăm.

Pentru a ne înțelege pe noi este necesar să eliminăm rușinea din tiparele noastre de educație și pe deasupra să înțelegem că rușinea nu ne ajută cu absolut nimic, ci ne oferă doar deservicii.

Iar acum să vedem cum eliminăm rușinea din procesul de educație.

1. Să ne concentrăm pe comportament.

A separa comportamentul de trăsăturile și caracteristicile copilului este mare pas înainte și îți spun asta datorită unui singur lucru care l-am și spus mai sus: noi suntem geniali din toate punctele de vedere.

Uneori comportamentul nostru nu se încadrează în niște norme social acceptate și atunci suntem acuzați noi și nicidecum comportamentul nostru. La fel este și în cazul copiilor. Uite să îți dau un exemplu:

Dacă fratele mai mare își lovește surioara, reacția ar fi de genul acesta:

Ești rău, nu mai vorbesc cu tine pentru că ești rău!

Cum să educăm fără a imprima rușine copiilor noștri - Partea 2 7

Ar fi indicat să spunem ceva de genul:

Comportamentul tău este unul nepotrivit!

2. Oferă cel mai bun exemplu

Copiii sunt copia părinților până la un anumit punct. Ei copiază totul de la noi, atât părțile bune, cât și părțile mai puțin bune. Cu alte cuvinte, devin ceea ce suntem noi și chiar ne depășesc.

Cel mai bun exemplu și model de urmat în viață întotdeauna vor fi părinții.

3. Tratează-i ca și când sunt deja persoanele care îți dorești tu să fie

Este cel mai simplu și la îndemână mod de a atinge un țel, un ideal, și în cazul acesta, funcționează de minune.

Dacă i-ai spune zi de zi copilului tău că este un geniu, va deveni unul într-adevăr. Este nevoie doar de consecvență din partea ta, în primul rând.

4. Nu mai eticheta

Pentru a nu mai pune etichetă pe oameni, comportamente și concepte, este necesar ca gradul de acceptare să crească și să accepți mai mult lucrurile așa cum sunt și asta presupune că vei accepta lucrurile în felul în care sunt.

Deseori se întâmplă ca părinții să îi compare pe copii cu alți copii cunoscuți și astfel cineva are de pierdut din toată această poveste. Așa că, cel mai bine, este să elimini de tot sistemul acesta de etichetare.

5. Rămâi deschis “prostioarelor” pe care le face

Asta poți să o faci doar dacă pleci de la premisa că acestea fac parte din procesul normal de creștere.

Până la urmă, noi învățăm prin experimentare, iar dacă noi oprim acest proces de încercare – experimentare – învățare, îi vom transmite că nu este îndeajuns de bun pentru a învăța și o să îi fie rușine că nu este îndeajuns de bun.

6. Vulnerabilitatea și curajul – antidotul pentru rușine

Explică-i ce presupune să fii vulnerabil și că  toți suntem uneori așa și că atunci învățăm pentru că toate simțurile noastre sunt deschise și în proces de învățare.

Dar pentru a deveni vulnerabili este esențial să avem curajul de a înfrunta frica  generată de emoția rușine.

Așa că aceste două calități, în tandem, vor face minuni pentru un copil.

7. Înțelege nevoia din spatele comportamentului

De ce copilului îi este rușine?

Ce anume are nevoie pentru a nu mai trăi astfel de emoții?

De obicei, o simplă laudă și o validare a acțiunilor lui vor face ca acel copilul să înfrunte rușinea și să vorbească despre ceea ce îl apasă.

Și astfel să înțelegi cauza pentru care îi este rușine. Odată ce ai aflat cauza, o să fie mult mai ușor să lucrezi direct asupra acesteia.

8. Dezvoltă inteligența emoțională

Desigur că inteligența emoțională, odată dezvoltată, va face ca rușinea să nu mai existe și asta pentru că te va ajuta să înțelegi de ce există acea emoție și ce se ascunde în spatele ei.

Inteligența emoțională are darul să ne ofere evoluție prin simplu fapt că, odată ce ne-am înțeles pe noi înșine, o să ne fie foarte ușor să ne autodepășim, să devenim o variantă mai bună a noastră zi de zi.

Inteligența emoțională oferă calitate vieții, iar eu personal când am înțeles acest lucru, nu am contenit să mi-o dezvolt mie în primul rând, știind că fiul meu o va prelua de la mine în mod direct și natural.

Apoi pentru a accelera acest proces de dezvoltare a inteligenței emoționale am creat jocul EQ Game-Alfabetul inteligenței emoționale, un instrument ideal pentru a învăța copiii această calitate esențială.

Cum să educăm fără a imprima rușine copiilor noștri - Partea 2 8

Am scris și o carte care ține de cadrul ideal necesar fiecărui copil: ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă împreună cu domnul profesor Florian Colceag.

În această carte tratez multe subiecte sensibile din societate, în general, și cum putem să oferim 5 calități esențiale copiilor prin jocuri și activități educative.

Cum să educăm fără a imprima rușine copiilor noștri - Partea 2 9

Dacă dezvolți inteligența emoțională nu vei avea cum să te folosești de rușine în procesul de educație, aceasta dispare pur și simplu.

Să încurajezi copilul să își exprime emoțiile indiferent de forma lor, este un mare pas înainte, un  pas care va determina viitorul oricărui copil.

Să ai o zi magică, drag părinte!

Cu drag,

Florin Alexandru

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes