Ai observat că atunci când te afli într-o încurcătură nu te poate salva nimic decât creativitatea? Mai ales când întârzii la birou, ai uitat să iei un cadou persoanei iubite sau te-ai rătăcit cu mașina și nu mai ai baterie la telefon? Ce faci în toate aceste situații?

Nici măcar GPS-ul nu îți poate arăta cea mai bună rută către rezolvarea problemelor. Asta pentru că este un dispozitiv conceput pentru drumuri naționale, nu emoționale. Foarte util, ce-i drept, însă nu pe teritoriul dezvoltării personale.

Chiar dacă ne aflăm în epoca dispozitivelor Smart, cele mai creative și inteligente făpturi suntem tot noi – oamenii.

Din acest motiv creativitatea joacă un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Ne ajută să evoluăm, să fim mai încrezători în forțele proprii și mai adaptabili. Ne ajută să ne jucăm… serios.

Pentru că, să fim sinceri, și la vârsta adultă ne jucăm, doar că am schimbat jucăriile: responsabilități, stres, eliberare, fericire, iar descoperirea de sine și a lumii din jur ajunge la înțelepciune. Cum facem față? Cu încredere și creativitate. Ajungem noi într-un fel la rezultatele dorite. Din acest motiv este bine să știi că și jucăriile au rolul lor în sporirea creativității copiilor, dar despre asta vom vorbi puțin mai târziu.

Din fericire, micuții se nasc cu un nivel ridicat al creativității și se bucură de perioada descoperirilor mărețe la maximum. Copiii încep să-și demonstreze creativitatea cel puțin de la vârsta de un an prin explorarea obiectelor. În jurul vârstei de doi ani, ei pot inventa modalități de a folosi obiectele, iar de la opt ani își pot inventa propriile jucării.

Practic toți copiii sunt creativi, face parte din natura lor.

Dar această resursă nemăsurabilă de creativitate se poate termina la un moment dat? Ori poate trece prin blocaje repetate?

Da și… da. Din păcate, creativitatea se risipește încetul cu încetul, odată cu înaintarea în vârstă, datorită sistemului educațional, educației primite acasă, tehnologiei, influenței celorlalți etc. Blocajele, de asemenea se întâmplă atunci când stările emoționale ale omului sunt fluctuante ori mult prea solicitante.

Pe baza celor mai recente cercetări, se pare că există 5 modalități prin care să deblochezi odată pentru totdeauna creativitatea copilului și să o dezvolți la cote maxime:

Cum să deblochezi creativitatea copilului în 5 pași simpli (chiar dacă nu ești un adult creativ)

  1. Îndrăznește să devii creativ!
    Un studiu recent a constatat că părinții foarte creativi au copii cu vârsta cuprinsă între 1 – 2 ani. Studiile anterioare au descoperit că această relație există chiar și atunci când copiii ajung la adolescență. S-ar putea să te întrebi dacă aceste relații sunt datorate geneticii – genele specifice creativității, însă nu este așa. Genetica reprezintă doar o mică parte din creativitatea oamenilor, deci este mult mai probabil ca cei mici să învețe să fie creativi de la părinții lor.

    Într-adevăr, studiile experimentale au descoperit că atunci când copiii îi urmăresc cu atenție pe adulții care fac lucruri creative, și ei la rândul lor vor deveni mai creativi. Astfel, dacă vrei ca cel mic să fie creativ, este o idee bună să-i împărtășești din creativitatea ta. Nu ești deloc creativ? Nicio problemă.

    Iată ce poți face. O modalitate simplă este de a-i arăta copilului mai multe moduri în care poate întrebuința un obiect. De exemplu, arată-i telefonul tău mobil. În afara faptului că îl folosești pentru a comunica sau a te juca, acesta mai poate ajuta la trasarea unor linii pe caiet, pentru a te vedea ca în oglindă sau utilizarea blițului ca lanternă.
  2. Folosește-te de magie Nu, nu este vorba să înveți trucuri cu cărți sau cum să levitezi, deși ar fi un lucru fantastic pentru copii. Puteți să urmăriți împreună filme pentru copii cu și despre magie. Un experiment a constatat că micuții care vizionează un film din seria Harry Potter, câteva zile mai târziu au înregistrat rezultate sporite în aria creativității. Astfel că, și cărțile pot avea același efect asupra copiilor dacă au conținut creativ.
  3. Dansați împreună 
    Cum să deblochezi creativitatea copilului în 5 pași simpli (chiar dacă nu ești un adult creativ)Găsiți o piesă favorită și începeți să dansați. Într-un experiment recent, un grup de copii au încercat să danseze pe niște melodii pop, ajutați de un coregraf. Un alt grup de copii a fost instruit să-și improvizeze dansul, gândindu-se la toate modurile diferite în care își puteau mișca brațele. Copiii care au făcut improvizația de dans au venit cu mai multe idei originale, au înregistrat ulterior la testele de creativitate rezultate mult mai bune decât copiii care au învățat rutinele de dans.
  4. Oferă-i libertate Nu-i mai spune copilului ce să facă. Studiile multiple au constatat că, atunci când părinții au un nivel ridicat de cerințe pentru copiii lor și, în același timp, nu reușesc să răspundă ideilor celor mici, copiii ajung la un nivel mai scăzut de creativitate. Dar, dimpotrivă, dacă părinții sunt mai puțin exigenți, dar mai receptivi la copiii lor, creativitatea copiilor crește.
  5. Utilizați tehnologia în avantajul copiilor Strictețea părinților în ceea ce privește limitarea accesului copiilor la televizor și la calculator pornește de la ideea că aceste dispozitive limitează creativitatea. Dar cercetările sugerează că acest lucru nu este neapărat așa. Într-adevăr, între 1 – 7 ani, este recomandat ca cei mici să nu depășească timpul alocat acestor dispozitive (2ore/zi), și să utilizeze aplicații ori programe tv care-l vor ajuta să-și dezvolte limbajul și alte capacități.

Un nou studiu care a analizat copiii la școală sau acasă când utilizau calculatorul sau telefonul a demonstrat oarecum contrariul. Folosind metodele observaționale, cercetătorii au descoperit că aplicațiile care le permit copiilor să scrie, să picteze, să grupeze, să facă muzică, să danseze, să aranjeze, încurajează creativitatea copiilor. Acest lucru nu s-a întâmplat numai când cei mici utilizau aplicațiile, ci în tot restul timpului. Totuși, este foarte important să se țină cont de timpul petrecut pe dispozitivele digitale, deoarece simțul vederii poate fi mult prea solicitat de la vârste fragede.

După cum am spus anterior, creativitatea copiilor se dezvoltă eficient și armonios prin intermediul activității lor favoritejoaca. A te juca reprezintă de la sine modul în care creativitatea prinde aripi și te ajută să vezi mai departe, dincolo de zidurile existente.

Problema este ce faci mai târziu, la maturitate? Te joci înainte de ședință un MineCraft sau un Solitare ca să te simți relaxat și inventiv? Prea puțin probabil să se întâmple așa, timpul tău e limitat, iar gândurile tale nu se îndreaptă către acea direcție.

De aceea, este bine ca cei mici să fie pregătiți încă din copilărie. Să se înarmeze cu răbdare și străduință pentru a reuși să iasă din impas. Să fie încrezători și echilibrați. Să-și camufleze fricile și lipsurile în creativitate și dorință.

Creativitatea îţi permite să priveşti dincolo de aparenţele prezente, şi anume către cine sau ce poţi deveni. Din acest motiv, noi, cei de la Tikaboo România, ne-am gândit să creăm jocul

Cum să deblochezi creativitatea copilului în 5 pași simpli (chiar dacă nu ești un adult creativ) 3

„Orășelul Stinghiuță”, special pentru a dezvolta creativitatea copiilor. Este un joc de construcție cu posibilități nelimitate, de care copilul tău se va îndrăgosti iremediabil. Și are și de ce… Are o multitudine de beneficii:  

– Îmbunătățește mișcarea și rezistența fizică
– Îmbunătățește gradul de conștientizare spațială
– Încurajează gândirea și raționamentul
– Sporește focalizarea și răbdarea
– Dezvoltă creativitatea
– Dezvoltă încrederea în forțele proprii
– Ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor
– Încurajează copiii să-și folosească mintea în loc să se bazeze pe tehnologie
– Încurajează joaca în echipă

Conține 120 de piese din lemn, o bilă și un set de instrucțiuni care îi ajută pe toți participanții să construiască clădiri faimoase precum: Ateneul Român, Casa Presei Libere, Panteonul, Castelul de apă etc. Este un joc pentru copiii de toate vârstele, pentru că acționează în funcție de gradul de dezvoltare al copilului, dezvoltându-i astfel abilități noi.

Plictiseală? Nici pomeneală! Este un joc educativ, util și ușor de asamblat. Dacă jocurile pe calculator sau pe telefon au un număr finit de nivele, acest joc nu se va termina niciodată și tocmai de aceea copiii nu au cum să se plictisească.

Orășelul Stinghiuță” este educativ, interactiv și diferit de restul jucăriilor pentru că face ca orice vis care-l așterne copilul pe o foaie prin desen, poate fi construit cu ajutorul pieselor din acest joc. 

Însă, farmecul constă în puterea creativă a fiecăruia de a construi ceea ce simte și-și dorește.

Descoperă magia acestui joc și vei vedea cum copilul tău își va spori pe zi ce trece puterea creatoare. Poți găsi jocul aici: „Orășelul Stinghiuță.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes