Calitatea vieții tale este dată în cea mai mare măsură de inteligența ta.  IQ-ul (de la Intelligence Quotinent, care înseamnă coeficient de inteligență) este o formă de a măsura inteligența, adică abilitatea de a înțelege mediul înconjurător și de a rezolva probleme. Testele IQ sunt foarte utile, pentru că oferă o predicție și o explicație a viitoarei performanțe profesionale.

De pildă, o persoană cu un punctaj de peste 130 de puncte, va putea fi un extraordinar cercetător, artist, manager, inventator. Pe de altă parte, cei cu un un IQ mai mic de 100 riscă să lucreze în managementul inferior sau pot avea profesii manuale.

Primele teste de inteligență au fost destinate, de fapt, copiilor.  IQ-ul se poate măsura începând cu vârsta de 3 ani, dar o evaluare mai complexă poate fi făcută după 6 ani.

Trebuie să știi că abilitățile intelectuale sunt preponderent genetice, dar există factori care le influențează. Astăzi o să îți vorbesc despre ce anume poate îmbunătăți IQ-ul și ce factori îi poate dăuna.

Cei 2 factori care influențează dezvoltarea inteligenței

1. Mediul propice

Privește creierul ca pe un mușchi: dacă îl antrenezi și îl stimulezi constant, își îmbunătățește performanțele.

joc de sah in care ești învingător ai succesÎn continuare îți voi prezenta 4 metode prin care să-ți antrenezi creierul:

  1. Printr-o educație organizată și constantă. Nu te opri niciodată din învățat. Rămâi curios și deschis spre învățare și găsește-ți mereu pasiuni în care să te angajezi: domenii profesionale, tehnică, religie, cultură, gastronomie, limbi străine etc. S-a dovedit că până și întreruperea studiilor și chiar vacanțele duc la scăderea inteligenței.
  2. Nu rămăne blocat în rutină, cere-i creierului să rămână mereu alert, mereu în priză. Încearcă jocuri care să te provoace, puzzle-uri, activități fizice noi, exerciții de memorie, lucruri de care îți e frică. Și da, probabil că asta va însemna de multe ori să ieși din zona de confort.
  3. Încearcă alte viziuni, ia contact cu un univers întreg care gândește altfel decât tine: călătorește, socializează, citește, mergi la teatru, la operă, uită-te la documentare și filme.
  4. Discută și dezbate problemele care te preocupă cu persoane ale căror opinii sunt bine formulate și argumentate. Alege să faci parte dintr-un mediu în care oamenii au un sistem de valori just construit. Învață de la persoane avizate. Cât despre copilul tău, alege-i cu grijă profesorii. Aceștia trebuie să îi mențină trează curiozitatea și să îl inspire spre performanță.

2. Nutriția

Creierul tău, cu rețeaua sa de neuroni, este format din ceea ce mănânci. Nutriția optimă îți asigură o gândire rapidă, capacitate de a face asocieri multiple, concentrare de lungă durată, memorie bună, atenție distributivă.

Numeroasele teste făcute de-a lungul anilor au avut în comun următoarele 3 rezultate:

mix de fructe și nuci amestec sănătos plin de vitamine pentru mic dejun sau gustare

1. Multivitaminele și mineralele, provenite atât din alimentație, cât și din suplimente, pot crește considerabil IQ-ul (cu până la 20 de puncte)

Datorită acestui lucru, de exemplu, băiatul de la spălătoria auto ar putea ajunge doctor sau judecător. Sau, într-un alt exemplu, ar putea crește șansele ca un copil cu probleme mentale să scape de acestea.

Pe lângă fructe și legume, o tabletă de multivitamine în fiecare zi e capabilă de minuni. Aceasta ar trebui să conțină: vitaminele B2, B6, B12, C, acid folic, zinc și TMG.

2. Consumul de grăsimi esențiale (omega-3 și omega-6, numite și grăsimi inteligente) determină sănătatea și funcționarea cât mai bună a creierului.  Au rolul de a accelera procesul gândirii și scad șansa de a avea probleme mentale, fizice sau comportamentale.

Este esențial ca aceste grăsimi să existe în alimentația mamei care alăptează, pentru că ele reprezintă constructorul creierului bebelușului.  În plus, omega-3 și omega-6 sunt cheia problemelor de comportament și de învățare. Nu va trebui să te mai temi că micuțul tău poate dezvolta ADHD, dislexie și alte dificultăți de învățare, anxietate, depresie etc.

Unde găsești omega-3 și omega-6 din belșug?

3. Glicemia ridicată afectează nivelul de inteligență

Nivelul crescut de zahăr în sânge duce la o circulație sangvină slabă la nivelul creierului și la slaba funcționare a memoriei și concentrării, la deteriorare cognitivă și la comportamente agresive. Ce poți face în cazul ăsta?

  • În primul rând, să reduci consumul de carbohidrați cu eliberare rapidă. Mă refer la dulciuri, la unele fructe cu un conținut mare de fructoză (struguri, ananas, smochine, curmale, mango), la pâine albă, orez alb, paste, cartofi, porumb și alte mâncăruri procesate.
  • Să nu mănânci pe nerăsuflate. Mestecă lent, nu infuleca! În felul ăsta, corpul tău îi va trimite mult mai repede creierului informația că te-ai săturat.
  • Să faci mișcare zilnic! Mișcarea stimulează asimilarea glucidelor și digestia, în general. Pentru cel mic, găsești aici o gamă largă de activități fizice în care îl poți implica. Beneficiile sunt multiple!

Concluzie

2 metode la îndemână prin care să crești IQ-ul tău și al copiilor tăi 1

Datorită inteligenței, oferi însemnătate evenimentelor și persoanelor care fac parte din viața ta.

Poți să profesezi și chiar să performezi în domeniile care ne plac, alăturandu-te oamenilor cu aceleași pasiuni și valori. Poți să cunoști mai mult și mai bine lumea care te înconjoară. Evoluând constant, ai parte de apreciere și beneficii financiare.

Acești doi factori esențiali – găsirea mediului care să asigure o stimulare a activității cerebrale și nutriția optimă – te vor ajuta să îți atingi adevăratul potențial și să ai o viață fără regrete. Iar asta îți va aduce cu siguranță împlinirea.

Distribuie acest articol și ajută și alți oameni să-și crească IQ-ul!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes