Plânsete frecvente, reacții disproporționate, sensibilitate extremă la zgomote, la materiale sau mirosuri, dificultăți de adaptare, toleranță scăzută la frustrare – ce-i drept, reacțiile unui copil hipersensibil nu sunt întotdeauna ușor de gestionat.

În plus, această ultrasensibilitate poate fi destul de neliniștitoare pentru părinții care nu știu cum să-și ajute copilul, care simt adesea că merg pe coji de ouă și care-și dedică toată energia și răbdarea pentru a înțelege trăirile puiului de om.

Specialiștii susțin însă, că o educație atentă, la baza căreia așezăm calmul și empatia, se poate dovedi pe deplin eficientă și în cazul copiilor hipersensibili

Dar să vedem în continuare care sunt caracteristicile care ne pot duce cu gândul spre hipersensibilitatea copilului.

De unde știu dacă puiul meu este hipersensibil?

 Hipersensibilitatea are ca rezultat următoarele caracteristici pe care copilul tău le poate dovedi:

  • are o viață interioară complexă și o imaginație bogată;
  • poate fi profund mișcat de arte (o pictură, o melodie etc.);
  • poate deveni stângaci atunci când este observat;
  • poate fi ușor copleșit de emoții, de schimbări, de stimuli excesivi (lumină, sunete, mulțime etc.);
  • poate avea dificultăți în multitasking sau în a  face o alegere;
  • are o mare capacitate de a-i asculta pe ceilalți, de a înțelege subtilitățile unei situații sau ale unei persoane.

Cu alte cuvinte, copilul hipersensibil acordă multă atenție la ceea ce se întâmplă în jurul său, la ceea ce trăiesc și simt ceilalți. Din acest motiv, el este adesea copleșit de emoții și reacționează foarte puternic la diverse situații.

Cum ajut un copil hipersensibil?

Este bine să dovedești răbdare atunci când vine vorba despre reacțiile extreme ale copilului hipersensibil, pentru că acesta are nevoie de multă înțelegere și liniște. 

Iată câteva idei pentru a-l ajuta:

– Acceptă-i emoțiile fără să te amuzi pe seama lui. Învață-l să le recunoască și să le exprime în cuvinte.

– Pregătește-l pentru schimbări. Dacă este posibil, evită să-l iei prin surprindere. Vorbește-i înainte despre mutarea într-o casă nouă sau despre bunicul care va rămâne câteva zile la voi etc. 

– Oferă-i momente de calm. Un copil hipersensibil este deranjat de agitație. De exemplu, poate simți nevoia să se joace singur când vine acasă de la grădiniță sau școală. În plus, învață să recunoști semnele când copilul tău începe să devină agitat. Astfel, îl poți duce într-un loc mai liniștit înainte de apariția unei crize.

– Încurajează-l să încerce o nouă activitate sau să se alăture unui grup, dar nu forțându-l sau grăbindu-l. Copilul tău poate avea nevoie de timp să observe și să se gândească înainte de a face lucruri noi. Pe de altă parte, evită să-l supraprotejezi, împiedicându-l să treacă prin situații noi.

– Ajută-l ca, încet- încet, să-și observe emoțiile, să le descopere cauza, să le accepte și să le înțeleagă.

Influența temperamentului și a mediului

Specialiștii susțin că hipersensibilitatea este legată de temperament. Temperamentul determină modul în care copilul tău se comportă, reacționează, se adaptează la situații și își gestionează emoțiile. Și, deoarece temperamentul este prezent încă de la naștere, acesta este parțial ereditar.

Cu toate acestea, temperamentul se află în strânsă legătură și cu mediul în care trăiește copilul. Astfel, îngrijirea pe care o primește un copil, sănătatea emoțională a părinților săi, interacțiunile pe care le are cu cei din jur și chiar experiențele mamei în timpul sarcinii sunt toate elemente care îl pot influența.

Concluzie

Prin urmare, rolul tău ca părinte este foarte important în a-ți ajuta copilul. Copiii sunt precum niște bureți mici, iar copiii hipersensibili, cu atât mai mult. Creșterea într-un mediu sănătos, în care se simt înțeleși, le oferă, prin urmare, multe beneficii.

Căci, mai mult decât alții, copiii hipersensibili trebuie să se simtă în siguranță, înțeleși și iubiți. Micuții hipersensibili au nevoie de ajutor pentru a-și pune emoțiile în cuvinte, pentru a le recunoaște, a le accepta și a le îmblânzi. 

Pe măsură ce încerci să-ți argumentezi punctele de vedere, riști să-i inhibi sentimentele, să-l tulburi și cu atât va tinde să reacționeze excesiv. 

De aceea, amintește-ți, măcar din când în când, că hipersensibilitatea lui este înnăscută, iubește-l așa cum este, încearcă să te pui în locul lui, să-l privești cu bunătate și să reacționezi cu empatie.

Mai multe informații despre importanța iubirii necondiționate în evoluția copilului tău poți găsi și în acest articol.

Tu cum percepi sensibilitatea copilului tău?

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes