8-12 ani

Relațiile și relaționarea cu cei din jur ne formează comportamentul pe tot parcursul vieții. Învățând  despre modurile fundamentale în care legăturile noastre cu ceilalți ne pot îmbogăți viața, prin sprijinul oferit pentru crearea unei minți sănătoase și prin potențialul de a facilita o stare de integrare cerebrală, suntem conduși spre crearea celor mai sănătoase relații, indiferent de vârsta pe care o avem.

Experiențele din primii 12 ani  de viață au un impact foarte puternic asupra persoanei care devenim.

Așadar este foarte important ca părinți să avem o comunicare eficientă. Și o relație cât mai deschisă cu copilul nostru încă de la cele mai mici vârste.

Este esențial ca al tău copil să afle despre schimbările care se produc în timpul pubertății înainte să le simtă pe pielea lui.

Multor fete încep să li se dezvolte sânii de pe la vârsta de 9 ani, altora mai târziu. Primul ciclu menstrual apare la aproximativ doi ani mai târziu.

Băieții încep să se dezvolte mai târziu din punct de vedere fizic.

Dacă le arăți că ești bine informat/a și oricând dispus/ă să le răspunzi la întrebări, îi poți liniști în privința schimbărilor prin care trec sau prin care vor trece.

Privește aceasta discuție ca pe una deschisă, amicală și nu ca pe ceva extrem de formal și serios.

Atât băieții, cât și fetele ar trebui să știe și prin ce schimbări trec semenii lor de sex opus la aceeași vârstă. La fel cum ar trebui să li se spună și ce se întâmplă cu corpul lor.

Pubertatea

Pubertatea cu toate schimbările fizice și emoționale poate fi o etapă confuză și chiar înfricoșătoare pentru fiul/fiica ta.

Faptul că fiecare organism este diferit și că fiecare om se dezvoltă în ritmul lui, îi sperie de multe ori pe copii și preadolescenți.

Copiii tăi vor avea nevoie să fie asigurați că totul este absolut normal. Și că ar trebui sa fie mândri de corpul lor.

Este foarte important să ții seama de temerile lor și să le vorbești. Dar este bine ca lucrurile care îi preocupă pe băieți și pe fete la pubertate să fie prezentate într-o lumină favorabilă.

În timpul pubertății, copilul tău s-ar putea să fie capricios sau încăpățânat; ori s-ar putea comporta într-un fel care nu îl caracterizează.

Este o etapă firească din cunoașterea propriei persoane și din procesul de maturizare.

În mod inevitabil, vor exista conflicte sau neînțelegeri.

Este posibil ca uneori să aibă o atitudine opozantă față de tine sau față de vechile preferințe și interese atunci când descoperă altele noi.

Sentimentele și prieteniile cu persoane de ambele sexe vor fi din ce în ce mai importante pentru el/ea.

”Interzis accesul”

Copilul tău ar putea crede că nu îl înțelegi, își va dori să petreacă cât mai mult timp singur și, prin urmare, îți va interzice accesul pe “teritoriul lui”.

Nu este cazul să te îngrijorezi, este o caracteristică normală a acestei perioade.

De obicei, fetițele, când se apropie de vârsta de 8-9 ani, încep să se dezvolte fizic. Și atunci devin mai curioase și pun mai multe întrebări.

Fii deschis ca părinte și explică-i câteva din schimbările prin care va trece. Poți începe cu apariția menstruației deoarece este schimbarea majoră pe care o suferă fetele în perioada pubertății.

Este important să o ajuți să înțeleagă că menstruația este semnul unui organism normal și sănătos, nu un motiv de îngrijorare.

Ai putea să o întrebi dacă i s-a vorbit la școală despre menstruație. Dacă a citit sau a auzit de la prietene despre ce e vorba. Astfel îți vei da seama dacă a fost informată corect.

Încurajeaz-o să pună întrebări atunci când simte nevoia. Astfel îi va fi mai ușor să asimileze informația pe care i-o dai puțin câte puțin, respectând nevoia ei de cunoaștere.

Dacă ai tăi copii îți pun întrebări la care nu știi răspunsul, nu te agita. Fii sincer și spune-le, pur și simplu, că nu știi răspunsu. Dar că puteți cauta împreună informațiile respective.

Subiectele legate de sex nu sunt lucruri izolate, interzise. Dar trebuie să îi explici că sexul implică responsabilitate pe care și-o asumă persoanele adulte.

12-14 ani

La vârsta de 12-14 ani copii încep să folosească tot mai mult expresia ”am prieten/ prietenă”. Este foarte important să îl ajuți pe copil să facă diferența între a ieși în oraș cu prietenul / prietena și a avea relații sexuale cu el/ ea.

La această vârstă, a avea un prieten înseamnă a petrece timp împreună cu o persoana de alt sex pe care o simpatizează.

Relațiile sexuale implică un grad mai mare de responsabilitate, pe care niciun copil nu îl are la această vârstă.

Relația sexuală poate deveni periculoasă dacă nu este controlată. Poate duce la conceperea unui copil, îi poate face pe oameni să se simtă folosiți, abandonați.

Poți discuta cu copilul tău despre perioadele prin care trec oamenii, până să ajungă să-și întemeieze o familie, cu bucurii și obligații: perioada copilariei se continuă cu adolescența.

În adolescență, va avea primii prieteni de sex opus, va petrece un timp mai îndelungat cu aceștia.

De asemenea, va trebui să facă față primelor momente în care va fi nevoit să spună ”Nu”.

Pentru a putea să spună ”Nu” atunci când e cazul, e nevoie să aibă încredere în propria lor persoană și judecată.

Educația sexuală pentru preadolescenți 1

Pentru unii, viața adultă începe cu viața studenției, pentru alții, cu primele slujbe.

Doar adultul are independența să realizeze cât mai multe lucruri, astfel încât să aibă o stabilitate materială și spirituală pentru a-și întemeia o familie și pentru a avea copii.

Relații sexuale

Mulți dintre adolescenți au relații sexuale; fie din curiozitate; fie pentru ca au o relație de cuplu stabilă și de durată; fie pentru că vor să fie ca ceilalți.

Este important să vorbești deschis cu copilul tău despre luarea unei decizii în acest sens. Și să îi explici că a face sex este o decizie personală. Atunci când te simti pregătit, cu persoana pe care o consideri potrivită, în condițiile protejării.

Atunci când fiul/fiica ta iese în oraș cu un partener de sex opus, observă schimbările care apar în comportamentul acesteia/acestuia. Vezi care sunt ce avantajele și dezavantajele ca urmare a acestei relații. Și arată-i-le, fără să devii extrem de insistent.

Fii perseverent, dacă tu crezi că această relație constituie un pericol pentru copilul tău.

De asemenea, este bine să ai în vedere și faptul că încercarea de a-i controla alegerile o/îl poate îndepărta. Și îl/o poate face să-și piardă încrederea în tine.

Pe de altă parte, siguranța copilului tău este cea mai importantă. Așadar, asigură-te că știi tot timpul unde iese în oraș, la ce oră se întoarce și cu cine merge.

Încearcă să îi cunoști prietenii mai bine, pentru a afla pe cont propriu dacă acele relații îi sunt dăunătoare sau benefice.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes