Dacă eşti mamă, ştii deja că întrebările nu contenesc, iar curiozităţile copiilor nu au limite. Uneori găseşti răspunsurile potrivite, alteori îţi ia mai mult timp să fii sigură ce ar trebui să îi spui. Iar în unele cazuri, răspunsurile se dovedesc cu adevărat dificile.

Ca atunci când vine vorba despre bani. Cum îi vorbeşti copilului despre bani, cum îi explici care e diferenţa între oamenii bogaţi şi oameni săraci. Cum lămureşti un copil care te întreabă ce înseamnă bogăţia şi dacă el e bogat sau sărac.

La prima vedere pare simplu. Părinţii care au fost puşi în această situaţie însă, ştiu foarte bine cât de greu au descurcat-o. Sau în ce încurcătură s-au aflat.

Cum îi explici copilului tău ce înseamnă să fii bogat

Când le explicăm copiilor ce înseamnă bogăţia şi oamenii bogaţi, pe lângă bani…ar trebui să le explicăm şi o mulţime de alte valenţe şi valori care definesc bogăţia.

Deşi nu pare o realitate comună, psihologii susţin că subiectul bogăţie este unul dintre cele mai comune şi mai dificile subiecte abordate de copii, cărora părinţii trebuie să le ofere răspunsuri cât mai potrivite.

Sharon Saline, specialist în psihologia infantilă, susţine că discuţiile despre bani sunt mereu greu de gestionat, iar asta impune o educaţie complexă şi o serie de explicaţii care să nu limiteze bogăţia la valoarea banilor.

cum explici copilului ca bogatia nu consta doar in bani

Înainte de toate, tu eşti cea care trebuie să îşi analizeze credinţele despre bani.

Ce consideri tu că înseamnă bogăţia, unde începe aceasta, ce îi face pe unii oameni bogaţi, ce te face pe tine bogată, care este utilitatea banilor şi cât ne definesc aceştia.

În momentul în care tu eşti lămurită şi sinceră cu tine, îi poţi răspunde şi copilului tău.

Sharon Saline, specialist în psihologia infantilă, recomandă părinţilor să le explice copiilor ce înseamnă bogăţia, ţinând cont de câteva aspecte realiste, esenţiale şi concrete.

Iată 3 lucruri pe care să le incluzi în explicaţia oferită copilului tău.

1. Unii oameni au exact ce au nevoie, iar alţii au mai mult decât au nevoie.

Nu înseamnă că unii sunt mai bogaţi, iar alţii mai săraci. Fiecare om are nevoi diferite.

În momentul în care îi explici copilului tău acest lucru el va înţelege că fiecare om are nevoi şi dorinţe diferite. Astfel, conexiunile pe care le va face nu vor mai fi limitate la bani, nici la termenii sărac şi bogat, ci la diferit.
Când copilul înţelege acest lucru, ţi-ai făcut ţie un mare serviciu pe viitor.

2. Există şi oameni care, din păcate, nu au tot ce au nevoie, ci mai puţin

Totuşi, acest lucru nu îi face neapărat mai săraci, pentru că bogăţia nu se rezumă la bani.

copiii si banii

Când copilul vede anumite lucruri la ceilalţi şi observă că el nu le are, va începe inevitabila comparaţie. Colegul meu e bogat, eu sunt săracă (sau invers).

Ai grijă să nu rezumi bogăţia la bani. Cunoaştem cu toţii oameni bogaţi şi singuri, profund nefericiţi, pentru care banii, iată, nu au reuşit să cumpere bucuria.

Rămâi realistă, explică-i că unii oameni nu au tot ce au nevoie. Explică-i şi de ce, pentru că, deşi muncesc mult nu sunt plătiţi, poate, conform muncii depuse.

Sau poate că nu muncesc suficient încă. Sau poate le lipseşte informaţia necesară, care să îi ajute să descopere îmbunătăţirea situaţiei financiare.

3. Situaţia financiară nu este definitorie atunci când vine vorba de bogăţie

Şi copilul tău trebuie să ştie asta. Iar tu trebuie să i-o explici în aşa fel încât să fie pe înţelesul său.

Trebuie să ştie că, deşi poate el are mai mult decât colegul, asta nu îl face pe coleg mai sărac, iar micile diferenţe financiare îi sunt compensate cu iubire şi o familie frumoasă.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul vostru.

Dacă eşti pusă în situaţia în care copilul îţi vorbeşte despre ce au ceilalţi şi prin comparaţie, constată că au mai mult decât el, considerându-se „mai sărac”, explică-i cum bogăţia nu constă în lucruri, ci în oamenii cu care să le poţi împărţi, în familie, în iubirea pe care o împărtăşiţi în familie.

Nu sunt lucruri foarte uşor de înţeles de un copil. Nici lucruri foarte drepte, însă realitatea aceasta este, iar copilul trebuie să ştie adevărul. Indiferent de vârstă. Micile minciuni nevinovate se vor transforma, mai târziu, în mari minciuni complicate.

Tocmai de aceea, psihologii concluzionează că nu e deloc sănătos să le explicăm copiilor lucruri fără sens. Este perfect în regulă ca ei să afle adevărul, părerea ta sinceră despre bogăţie şi să înveţe să definească singur bogăţia, prin prisma a ceea ce are şi ce ar putea avea pe viitor, îmbunătăţindu-şi situaţia.

Iar lecţia iubirii şi a familiei e obligatorie în procesul explicării bogăţiei.

Ce ar mai trebui să știi

Din păcate, 63% dintre tinerii între 17 şi 22 de ani se bazează pe veniturile părinţilor. Considerând bogăţia un dat firesc.

familie fericita

Acest procent este, adesea, direct proporţional cu acela al tinerilor care nu fac nimic în viaţă, ca adulţi, pentru a-şi câştiga singuri banii.

În plus, tinerii între 15 şi 20 de ani sunt de părere că nu trebuie să muncească pentru a-şi câştiga banii. Consideră că se vor putea întreţine din veniturile părinţilor, averile bunicilor sau micile afaceri ale prietenilor buni.

Iată aici scopuri surprinzător de nerealiste. Deci încă un motiv de a-i explica adevărul despre bogăţie, copilului tău, bazându-te pe statistici reale şi fapte sociale realiste.

Cele trei puncte de mai sus te vor ajuta să găseşti explicaţia corectă, complexă, care să îi ofere copilului exact informaţia pe care el să o poată procesa pentru a-şi forma propria opinie despre ce crede, ce simte în legătură cu bogăţia şi ce este aceasta…de fapt.

O percepţie destul de subiectivă asupra nevoilor, dorinţelor şi realizărilor.

Concluzie

Când îi vorbeşti copilului despre bogăţie, rămâi cu picioarele pe pământ. Copilul va creşte şi va înţelege exact circuitul financiar. Nu ai de ce să îi inventezi poveşti pe măsură vârstei. Poţi să îl educi bazându-te pe fapte şi pe ceea ce consideri tu că e important ca el să ştie despre bogăţie.

Transmite-i faptul că valoarea banilor este strâns legată de valoarea umană. Asta îi face pe unii oameni, deşi cu venituri mai mici, mult mai bogaţi decât pe cei care au mai mult decât au, cu adevărat, nevoie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes