Umorul

Este acel ceva care face o situaţie sau o întâmplare să fie haioasă, iar simţul umorului este acea capacitate de a recunoaşte situaţia sau întâmplarea în cauză.

Umorul este un coagulant social. El funcționează precum o cale de comunicare între oameni. Prin intermediul său se realizează coeziunea socială, oamenii se apropie, se manifestă si trăiesc împreună anumite idei și dispoziții.

Simțul umorului nu se referă doar la a-i înveseli pe alții, el ne ajută să mutăm centrul aten­ției de pe partea serioasă, riguroasă a vieții de zi cu zi.

Fiecare copil dispune de înclinația înnăscută către umor într-o măsură diferită, lucru valabil și în cazul altor abilități ce caracterizează inteligența emoțională.

Ca adulţi, tindem să ne gândim la simţul umorului ca la o caracteristică genetică, cum ar fi culoarea părului, moştenită de la părinţi sau de la bunici.

Simţul umorului, însă, este o calitate care se dobândeşte cu timpul. Este o deprindere care vine odată cu vârsta, care poate fi cultivată şi despre care în niciun caz nu putem spune că ori o ai, ori nu.

Râsul împreună cu copilul tău este o modalitate de a comunica și un simț al umorului dezvoltat îi poate determina pe copii să devină mai inteligenți, mai sănătoși și mult mai capabili de a înfrunta provocările.

O persoana cu un simt al umorului bine dezvoltat are abilitatea de a recunoaște ce este amuzant la altii si ceea ce îi poate amuza si pe ei.

Un simt al umorului bine dezvoltat reprezintă un punct forte pe care copiii se pot baza în viață.

Cum știi că al tău copil are simțul umorului bine dezvoltat?

  • vede lucrurile din mai multe perspective, altele decat cele obisnuite
  • este spontan
  • propune idei neconventionale sau moduri de gândire
  • vede dincolo de lucruri
  • se bucură si participă la aspectele vesele ale vietii
  • nu se ia prea în serios

Copiii cu un simt al umorului bine dezvoltat sunt mai fericiti si mai optimisti, au mai mult respect de sine si pot face față cu bine schimbărilor.

Copiii care pot aprecia si împărtăși umorul sunt mult mai plăcuti de colegi si mult mai capabili de a face față adversităților din copilărie, de la mutarea într-un alt oras, până la tachinările unor copii cu care se joacă.

Un simt al umorului dezvoltat nu ajută copiii doar din punct de vedere emotional sau social. Cercetările au arătat că oamenii care râd mai mult sunt mai sănătoși. Este putin probabil ca acestia să fie deprimati si pot avea chiar o rezistentă crescută la maladii sau probleme fizice.

Beneficiile si importanța umorului în viața copilului tău:

  • le oferă copiilor nenumărate moduri în care pot face față stresului și anxietății
  • îi poate ajuta să nu se facă de rușine într-o confruntare jenantă
  • îi poate ajuta să-și gestioneze furia
  • îi ajută să spună lucruri care altfel ar fi dificil de exprimat
  • copiii cu simțul umorului dezvoltat sunt mai putin stresati, au mai putine probleme cu inima, cu pulsul si tensiunea arteriala si au o digestie mai bună
  • râsul îi poate ajuta pe oameni să suporte durerea, iar studiile au arătat că râsul ne îmbunătățește funcția sistemului imunitar
  • copii care au simțul umorului dezvoltat sunt mai fericiţi, mai optimişti, au o stimă de sine ridicată şi pot face faţă diverselor situaţii dificile din viaţă
  • îl ajută pe copilul tău să-și facă prieteni mai ușor
  • este un instrument foarte bun mai ales pentru acei copii mai timizi, de a se apara si de a se face acceptati

Copiii își pot dezvolta simțul umorului încă de la o vârstă foarte mică. Insă ceea ce este amuzant pentru un bebelus, nu este amuzant si pentru un adolescent. Pentru a-ți ajuta copilul în fiecare etapă de dezvoltare, este important de știut ceea ce îl amuză.

Simtul umorului la copii se dezvoltă atâta timp cât sunt inconjurati de adulti toleranti, pregătiti să râdă la glumele lor; când au prieteni de aceeași vârstă cu ei; când atmosfera zilnică în care trăiesc este relaxată si destinsă; când mami si tati glumesc deseori.

Ca orice comportament, si simtul umorului este copiat de la adulti. Atunci când un adult spune o glumă obtine un feedback pozitiv de la cei din jur: zâmbete, poate chiar hohote de râs. Iar copilul încearcă să obtină, la randul lui, o reacție similară.

Iată câteva modalităti prin care să îti ajuți copilul să isi dezvolte un simt al umorului de calitate:

  • fii un exemplu pentru el
  • asigura-i un mediu în care să crească linitit si confortabil; (simțul umorului nu va aparea la un copil crescut într-un mediu tensionat sau traumatic)
  • fiți o familie amuzantă
  • râzi mereu împreună cu el dacă situatiile o cer; în acest fel își va da seama care sunt circumstanțele potrivite în care trebuie să apară râsul
  • joacă-te cât mai des cu el
  • ajută-l să-si dezvolte încrederea în propriile forțe
  • folosiți adesea bancuri în momentele petrecute în familie
  • dezvoltă-i simțul umorului folosindu-te de cărti, filme, desene animate, dansuri, teatru; pentru a-si însuși un cadru conceptual potrivit în care apare de regulă simtul umorului de calitate si nu glumele de cartier ale colegilor etc.
  • urmăriți comedii sau seriale amuzante, cititi povesti haioase si benzi desenate în familie

Este recomandat să-l încurajezi să meargă la petreceri ale prietenilor, la spectacole de vârsta lui, la activităti si jocuri în grup.

De exemplu, la un spectacol pentru copii, el va învăta să aprecieze o situatie comică si o va reține pentru viitor: o banană care vorbeste, un adult îmbracat în bebelus, un cătel care miaună.

De cele mai multe ori, prezenta publicului stimulează inventiile verbale si bufoneriile. Iar copilul trebuie să aibă si el logica pentru a face aceste legături, pentru a întelege comicul situatiilor în care este pus.

Odată cu simtul umorului, copilul ar trebui să învete si despre empatie. Să se imagineze în pielea altora, să anticipeze reactiile celor din jur si să-si creeze singur limite pentru glumele sale. Astfel încât să nu jignească pe nimeni. Dacă cei de lângă el nu râd, atunci nu mai este umor, ci răutate sau doar o glumă neinspirată.

Empatia se poate dezvolta prin Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Jucarea lui presupune cunoașterea și recunoașterea emoțiilor celorlalți și pe cele proprii. Această abilitate asigură succesul viitorului adult.

Cum îți poți ajuta copilul să utilizeze umorul ca pe o abilitate socială? 1

„O zi în care nu ai râs este o zi pierdută”, spunea Charlie Chaplin. Așadar, nu uitați să râdeți în fiecare zi împreună cu ai voștri copii.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes