Organizarea timpului

Timpul este una din cele mai prețioase resurse de care dispunem astăzi și, totodată, una din cele mai frecvente probleme cu care ne luptăm.

O bună organizare a timpului duce implicit și la creșterea productivității și la rezolvarea unui număr mare de probleme.

De multe ori, amânăm sau nu terminăm la timp ce avem de făcut pentru că nu avem energia necesară pentru acest lucru.

Scopul pentru care e nevoie ca un copil să învețe să se organizeze este acela de a reuși să îndeplinească o sarcină cât mai bine și într-un timp cât mai scurt.

Copii au nevoie de tine ca părinte să îi ajuți să învețe să-și gestionarea propria energie.

Un mod de a obține echilibrul este să-ți înveți copilul anumite tehnici de gestionare a timpului pe care să le utilizeze zilnic.

Copiii deprind abilitățile de a-și gestiona timpul chiar înainte de a ști să spună cât e ceasul, dacă îi ajuți să înțeleagă trecerea timpului.

Spre exemplu: Atunci când îi spui că la ora 21:00 trebuie să fie în pat pregătit de somn, va trebui să te asiguri că face acest lucru, altfel va învăța că poate trage de timp și că te poate manipula să mai stea doar câteva minute, și de aici va înțelege că limitele exterioare ale timpului nu sunt importante, iar propriile sale nevoi pot influența programul casei.

La vârsta de 6 ani le pot fi prezentate copiilor noțiuni elementare de gestionare a timpului prin intermediul unei agende zilnice în care împreună veți completa activitățile pe care el vrea să le facă.

Această agendă îi va ajuta pe copii să înțeleagă importanța stabilirii priorităților, estimării timpului necesar pentru realizarea unei sarcini, a finalizării acesteia și a evaluării rezultatului final.

Așadar gestionarea timpului este o abilitate care trebuie învățată încă de mici.

Cum îți înveți copilul să fie eficient și organizat?

  • Vorbește cu el si explică-i de ce trebuie să fie organizat

De câte ori faceți curat în camera lui și aranjati cărtile sau stabiliți un program pentru diverse activități, profită de ocazie pentru a-i explica de ce trebuie să faceți acele lucruri.

  • Fii un exemplu de organizare

Atâta timp cât ai o viată organizatăsi bine pusă la punct, al tău copil te va imita. El va prelua stilul de viată pe care îl adopți tu. Așadar, comportă-te așa cum dorești să se poarte copilul tău.

  • Învață-l să facă liste și să își organizeze singur programul

Listele cu toate activitatile de peste zi sunt cel mai eficient mod de organizare atunci când ai multe pe cap.

Obisnuieste-te să faci liste și învată-l și pe copil să facă la fel. La sfârșitul zilei, atunci când copilul observa că a reușit să facă tot ce și-a propus într-o zi are un sentiment de satisfactie.

La început îi vei face tu programul. Este bine ca acesta să devină o rutina și copilul să știe exact la ce ore se ia masa, când trebuie să facă teme, când e ora de joacă, de dormit si să se obisnuiască singur cu ea.

  • Stabilește un program al casei

Respectă în fiecare zi aceleași ore de cină sau de culcare. Acest lucru îl va ajuta pe al tău copil să intre într-o rutină.

Copiii care respectă o anumita oră de culcare merg la școală mai bine odihniți. Incearcă să limitezi timpul în fața televizorului sau a calculatorului la o anumită perioadă din zi.

  • Stabiliti o zi destinată curățeniei

Incurajează-ți copilul să își facă curat în cameră, printre caiete, să arunce foile care nu îi mai sunt necesare și să aseze testele sau alte documente într-un dosar separat.

  • Aranjați împreună rechizitele și ajută-l să și le organizeze

Ajută-l pe al tău copil să țină evidența caietelor, cărților, documentelor sale într-un loc special destinat acestui lucru. Astfel va găsi totul mult mai ușor și își va termina temele mai repede.

  • Lasă-i un spatiu în care să se poată desfasura

Nu este bine să-i impui în totalitate criteriile tale de organizare. Lasă-i un spatiu în care sa se poata desfăsura, în care să domnească propriile lui criterii.Chiar dacă la prima vedere ele par să nu existe, în mintea lui cu siguranță sunt.

Lasă-l să-și organizeze propria lui cameră așa cum crede. Chiar dacă pentru tine va parea că este un haos total, lasă-i această libertate.

Dacă vei trece peste rigiditatea gândirii tale, vei putea vedea că, de fapt, își va organiza camera într-un stil propriu, care-i exprimă modul de gandire.

  • Nu exagera

Un program strict, în care copilul știe de dimineată până seara ce și cum are de facut, nu va face decât să-i „ucida” imaginația.

Riscul apare mai ales în cazul părinților care au diferite obsesii, cum ar fi cea de curatenie. Ei vor ca și copilul lor să fie la fel, să pună întotdeauna la loc fiecare obiect pe care-l folosește.

Dar dacă ei nu suportă să vadă o carte lasată pe birou sau un pahar pe masuța din sufragerie, nu înseamnă că și copilul simte la fel.

Pentru el pot să nu aibă absolut nici o importantă aceste amănunte. El poate să fie preocupat de cu totul alte aspecte. Poate că mintea lui este organizata dupa alte criterii, în care aranjatul lucrurilor în casă nu contează.

  • Cere-i ajutorul

Fă-l pe copilul tău să se simtă important cerându-i ajutorul atunci când faceți lista de cumpărături.

Căutați împreună ruta celui mai rapid traseu de ajuns acasă din oraș pentru a vă asigura că alimentele congelate nu se topesc.

  • Învață-l să doneze lucrurile care nu-i mai sunt de folos

Copii trebuie să știe că depozitarea lucrurilor este finită, iar când deja începe să fie prea puțin spațiu de depozitare este nevoie ca unele lucruri să fie donate.

Învață-i că atunci când donezi ajuți oamenii, dar și planeta.

  • Învată-l să ofere fiecărei jucării o „casă”

Pentru a menține ordine la jucării, explică-i faptul că fiecare jucărie are nevoie de un loc al său, iar acel loc este casa acelei jucării, și fiecare jucărie merită să aibă casa ei.

Competențele organizaționale sunt importante pentru copii – nu numai din motive de bază, cum ar fi păstrarea unei camere ordonate, dar și pentru a naviga într-un program aglomerat de activități extra-curriculare, teme și timp pentru familie și prieteni.

În mod ideal, copiii ar trebui să înceapă să învețe abilitățile de organizare și de studiu în clasele primare. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a-ți ajuta copilul să dezvolte aceste abilități.

Fiecare familie este diferită și cunoașterea lucrurilor importante în propria familie te va ajuta să prioritizezi aceste instrumente organizaționale și să alegi împreună cu al tău copil lucrurile care ar putea fi cele mai eficiente în casa ta. Gândește-te cum vrei să vadă al tău copil căminul vostru și împreună faceți aceste lucruri pentru a fi în armonie zilnic.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes