Gestionarea banilor

Indiferent de vârstă, gestionarea banilor este o provocare pentru fiecare părinte. Nu este niciodată prea devreme să începi să-ți înveți copilul ce sunt banii.

Pe măsură ce copiii cresc, ei pot începe să ia unele decizii legate de bani. De exemplu, să decidă cum anume să-și cheltuie banii de buzunar; sau să te ajute în alocarea banilor ce urmează să fie cheltuiți pe diverse activități, în perioada vacanței.

Atunci când al tău copil îți cere ceva ce nu vrei să îi cumperi, explică-i că acel lucru nu intră în bugetul din acea săptămână. Sau spune-i că tu nu dorești să cheltui banii familiei pe acel lucru.

Banii oferiți copilului nu ar trebui să aibă legatură cu sarcinile din casă si nu ar trebui să fie conditionați de factori externi, cum ar fi școala.

Banii nu ar trebui să fie oferiți ca recompensă pentru un lucru făcut de copil; este dreptul copilului, ca membru al familiei, să aibă niste bani de buzunar si să dispună de ei după bunul plac. Aici intervenind însă rolul tău educativ ca părinte.

Cum îți ajuți copilul să învețe să gestioneze banii?

1.Jucați-vă împreună jocuri

Jocurile precum Monopoly îl pot ajuta pe copilul tău să învețe mai mult despre bani.

2. Oferă-i un bun exemplu

Ca părinte, trebuie să faci tot ceea ce îți doresti să învețe și copilul tău să facă. Nu poti avea pretenția ca el să aibă un anumit comportament, fără ca tu să i-l oferi exemplu.

3. Ia-ți copilul cu tine la cumpărături cât mai des

Spune-i copilului tău care este bugetul alocat cumparaturilor și inventați un joc, în care să cumpărați tot ceea ce aveți nevoie într-o sumă mai mică decât valoarea bugetului propus.

Alege-ti împreună magazinele unde se fac reduceri sau oferte speciale. Dacă al tău copil are 9-10 ani, poate lua cu el un calculator de buzunar si te poate ajuta, înregistrând sumele de bani cheltuite si calculând valoarea economiilor făcute.

4. Oferă-i bani de buzunar

Incepând cu vârsta școlară, copiii pot să înceapă să-și dezvolte abilitatea de a-si gestiona proprii bani.

Este recomandat ca de la vârsta de 4-5 ani să-i oferi săptămânal o sumă de bani pe care să-l ajuți să o gestioneze. Suma trebuie să fie una modestă, undeva la 10 lei pe săptămână sunt mai mult decât suficienți.

Deoarece nu mulți părinți fac acest lucru, copii nu au de unde să știe că banii sunt limitați sau ce eforturi presupun ca să-i câștigi.

Pentru a-i gestiona cât mai eficient încurajează-l ca 60% din acea sumă să îi pună la pușculiță, iar restul de 40 să îi cheltuie cum dorește.

Poate că al tău copil nu va înțelege la început de ce e nevoie să pună la pușculiță o parte din bani, dar se va clarifica atunci când îl vei ajuta să își completeze economiile pentru a-și cumpăra jucariile scumpe pe care și le dorește.

5. Incurajează-l să facă economii

Alegeți împreună 3 pușculițe, una pentru economii, una pentru cheltuieli iar alta pentru donatii sau acte de caritatede. Decideți împreună un loc în care copilul tău va urma să-si păstreze acești bani.

6. Redu timpul petrecut la televizor

Copiii pot fi influențați de numărul mare de reclame, într-un timp foarte scurt. Adultii au probleme în lupta împotriva acestor influente si atunci, e mai bine ca ei să nu fie expuși acestor situații pentru a nu fi refuzați atât de mult.

7. Faceți o lista de dorințe

Uneori, este greu pentru copii să își seteze prioritătile. Pentru a-i usura treaba, poti să îl ajuti să îsi dea seama care îi sunt dorintele si cum poate să îsi organizeze banii de buzunar pentru a le împlini. După ce ați terminat lista, discutați despre importanța fiecăreia, astfe încât să le puneti într-o ordine.

8. Învață-l să dăruiască

Poti să îți înveti copilul să dăruiască atunci când are posibilitatea, prin donarea unei sume în scopul actelor de caritate.

Reaminteste-i că nu conteaza cât de mult oferă, ci faptul că alege să împărtășescă din abundența lui și celor care nu se bucură de același noroc.

Daca reusesti să îl înveti pe copil tău importanța acestor lucruri, acesta va fi mult mai pregatit pentru a întâmpina diversele situații financiare care pot apărea. Și va lua decizii mult mai chibzuite decât dacâ nu ar fi avut aceste noțiuni.

Nu este ușor să încerci să-i insufli copilului valoarea corectă a lucrurilor. Și totuși să nu aluneci în extrema cealaltă, a cultului banului.

Trăim într-o societate a consumerismului în care banul determină de multe ori falsele valori. Este important ca al tău copil să învețe cum este să aibă o atitudine echilibrată și realistă. Acest lucru îl va ajuta să aprecieze corect costul și să facă diferența între necesități, capricii inutile și dorințe care merită să fie îndeplinite.

Îți doresc, drag părinte, mult succes în insuflarea acestor valori copilului tău.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes