Toţi părinţii îşi doresc copii realizaţi. Copii curajoşi, care să preia iniţiativa, care să treacă peste orice obstacol şi să reuşească tot ce îşi propun.

Totuşi, în practică lucrurile nu stau chiar aşa. Şi nu pentru că nu e posibil, ci pentru că un astfel de proces necesită multă răbdare şi implicare din partea părinţilor, în primul rând.

Data viitoare când visezi să ai un copil împlinit, pe picioarele lui, nu mai investi în confortul sau material, ci în legătura voastră emoţională.

De ce să îţi înveţi copilul să fie leader

În primul rând, un leader nu este un şef.

În timp ce un şef dă ordine, cere, aşteaptă, critică şi îşi priveşte colaboratorii ca pe nişte supuşi, un leader se implică, se prezintă ca parte din proiect, munceşte în mod egal cu angajaţii sau colaboratorii săi, oferă înainte să ceară şi ştie să mulţumească şi să-i aprecieze pe cei care-i stau alături.

Educă-ţi copilul să fie un leader. Îţi dau câteva motive simple, dar extrem de puternice:

  • Va învăţa să lupte pentru ce îi place şi pentru ce îşi doreşte
  • Va învăţa ce înseamnă relaţiile sănătoase
  • Va înţelege empatia
  • Va şti să îi aprecieze pe ceilalţi, munca şi talentul lor
  • Va înţelege că un rezultat satisfăcător are în spate o muncă în echipă
  • Va face alegeri fără să recurgă la compromis

Cum îţi ajuţi copilul să devină un leader excelent

educatie pentru leadership

Psihologii susţin faptul că orice copil se naşte un potenţial lider, însă parcursul lor este dependent de educaţia primită.

Îţi propun 5 metode practice prin care să îţi îndrepţi copilul către leadership.

1. Susţine-i inteligenta emoţională

Inteligența emoțională este indicatorul reuşitei. Empatia este primul pas în înţelegerea şi rezolvarea problemelor, precum şi în crearea de relaţii sănătoase şi solide. Educă-i copilului tău inteligenta emoţională, învaţă-l empatia şi îl înveţi automat: implicarea, gândirea critică şi rezolvarea simplă a problemelor. Adică primii paşi ai leadershipului.

Poţi învăţa să îi educi inteligenta emoţională în câţiva paşi eficienţi şi la îndemâna oricui. Te sfătuiesc să accesezi ghidul suprem al inteligenţei emoţionale. Aruncă un ochi aici.

2. Petrece timp cu copilul tău

Potrivit psihologilor de la Universitatea din New Mexico, timpul petrecut împreună cu părinţii îl ajută pe copil să se conecteze emoţional la aceştia. Iar conexiunea emoţională înseamnă încredere, curaj, susţinere şi reuşita.

cum educi copilul sa fie un bun leader

Există numeroase studii care au arătat că succesul copiilor în viaţă este în strânsă legătură cu timpul petrecut de aceştia cu părinţii.

Poţi creşte un copil supus, care îşi va căuta cu debusolare locul, sau poţi creşte un învingător, un leader cu o viaţă împlinită.

Totul depinde de tine. Petrece mai mult timp cu copilul tău, renunţaţi la a fi pur şi simplu în aceeaşi încăpere şi începeţi să vă implicaţi în activităţi care vă ajută să vă conectaţi.

3. Cultivă-i răbdarea

Leaderii care ne inspiră sunt oameni care au ajuns acolo unde sunt…cu multă răbdare. Nu e uşor să îţi doreşti ceva şi să fii nevoit să aştepţi, să ai răbdare infinită şi să treci prin multe eşecuri. Cei mai mulţi oameni renunţă la ce îşi doresc şi împlinesc visele altora.

Ştii de ce? Pentru că le e mai simplu să aibă un rezultat imediat decât să lupte până obţin ceea ce vor. Iar succesul aparţine celor care nu renunţă – atunci când ceilalţi o fac.

Implică-l permanent în activităţi care necesită răbdare şi învaţă-l să lupte corect pentru ce îşi doreşte. Să aştepte, să aibă suficientă răbdare, să îşi dea timp şi să nu renunţe. Răbdarea ajută copilul să devină un bun ascultător şi un observator, atent la evoluţia fiecărei situaţii întâlnite.

Graba strica treaba, dar timpul repara multe. Cultivă-i copilului tău răbdarea.

4. Puterea exemplului

Un părinte care lupta pentru ce îşi doreşte, este un părinte care îi arăta copilului că se poate. Ştii cum se spune: ,,Nu educaţi copiii, este inutil, ei oricum vor semăna cu voi”. Aşadar, orice nu îţi place la copilul tău…deţii chiar tu. Eşti în toate alegerile şi comportamentele lui.

Iar dacă îţi doreşti să creşti un leader, nu e suficient să îi oferi cuvinte frumoase – în timp ce tu nu respecţi nimic din ce îi propui lui. Copilul nu va înţelege de ce îi spui una, dar faci alta. Aşa că îţi va urma exemplul. Dacă mama face, înseamnă că e bine. Aşa gândesc copiii.

calitatile unui leader bunDacă îţi înveţi copilul să fie un leader – şi să lupte pentru visele lui, în timp ce tu renunţi la ale tale şi îi arăţi ca viaţa e dificilă, el nu va fi un leader. Pentru că nu îţi va urma regulile, ci exemplul.

Puterea exemplului este cea mai puternică educaţie. Mai târziu, copilul tău îţi va urma tiparul şi alegerile. Fii un leader, iar el va fi un leader! Ai grijă ce îi arăţi copilului tău.

5. Nu-l lăsa să amâne de prea multe ori

Când îţi doreşti ceva cu adevărat – ai văzut ce se întâmplă? Eşti plin de energie, entuziast şi te pui imediat pe treabă. Când amâni, cât de puţin, fie pentru că te-a demoralizat cineva, fie pentru că intervine ceva, entuziasmul scade.

Începi să te implici în alte activităţi, cauţi ceva mai concret, cu rezultate imediate, şi planul tău începe să treacă pe plan secund. În orice activitate ar vrea să se implice prichindelul tău, urmăreşte-l îndeaproape şi asigură-te că nu amâna prea mult momentul. Lipsa curajului, a susţinerii, timpul şi alţi factori care intervin, îi pot diminua interesul.

Iar acesta poate fi începutul compromisului. Pentru a obţine lucruri mai comod şi mai rapid, copilul va renunţa la visul lui şi va creşte visul altora.

Chiar dacă se grăbeşte, uneori, şi chiar dacă poate greşi, lasă-l să facă ce îşi doreşte – la momentul potrivit. Mai bine să greşească….decât să se întrebe ,,cum ar fi fost dacă’’? Până la urmă, pierderile fac parte din viaţă.

Ce ar mai trebui să ştii

pasiunea te transforma in leader

Dacă vrei să îţi îndrumi copilul către leadership, poţi începe prin a realiza un program educativ în acest sens:

  • Faceţi planuri împreună
  • Implică-l în luarea deciziilor în familie
  • Susţine-i pasiunile
  • Urmăriţi mai întâi bucuria a ceea ce faceţi – şi abia apoi rezultatele
  • Explică-i ca eşecul e un un impuls care îl motivează să fie şi mai bun

Concluzie

Leaderii se formează în familie. Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tău, inspiră-i curaj, oferă-i aripi, crede în el, susţine-l şi ajută-l să înţeleagă importanta luptei pentru visul lui.

Cele mai multe eşecuri provin din lipsa încrederii în sine, nu din incapacitatea de a fi excelent. Asigură-te că îţi înveţi copilul să nu se lase demoralizat de opiniile celorlalţi.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes