Este foarte important ca părinte să-ți pregătești copiii pentru a fi încrezători. Încrederea este calea spre succes. Încrederea este o credința în capacitatea de a-ți stăpâni corpul, comportamentul și provocările pe care le întâlnești în lume.

Dacă copilul tău crede în el însuși își va asuma mai multe riscuri în viață, își va atinge obiectivele și va realiza lucruri minunate. Partea bună este că încrederea poate fi dezvoltată, indiferent de situația sau sentimentele copilului.

Tu ca părinte poți contribui la îmbunătățirea încrederii în sine a copilului tău, oferindu-i numeroase oportunități de a-și practica și de a-și stăpâni abilitățile.

Lasă-l să facă greșeli și fii acolo pentru a-l încuraja să continue să încerce, chiar dacă uneori eșuează. Părinții sunt sursa principală a sentimentului de auto-valoare a copilului.

Dacă nu știi de unde să începi, aici vei găsi câteva modalități eficiente de a-ți ajuta copilul să devină fericit, sigur de sine și de succes.

1. Arătați dragostea și afecțiunea față de copilul tău

Toate relațiile noastre cu copiii noștri, începând de la început, ar trebui să se facă cu multă afecțiune și iubire. Un copil care a fost tratat cu dragoste și afecțiune va avea un sentiment subconștient că el/ea este demn și suficient de important pentru a fi iubit.

2. Complimentează-ți copilul.

Fă-i complimente copilului tău cât mai des posibil, ori de câte ori face ceva corect. Spune-i: „Sunt foarte mândru de tine, ești foarte special, îmi place cum ai făcut acest lucru”.

3. Stabilește obiective pentru copilul tău

Obiectivul ar trebui să fie ceva ușor de realizat – să se îmbrace singur, să obțină un anumit punct pentru următorul său test.

Stabiliți obiective potrivite pentru vârsta și capacitățile copilului (stabilirea unui obiectiv care nu poate fi atins va avea un efect negativ). În timp ce copilul lucrează la obiectivul său, îndrumă-l și încurajează-l cu fiecare pas pe care îl face pe parcurs. Odată ce copilul atinge țelul, complimentează-i realizarea, acest lucru îi întărește imaginea de sine ca fiind un posibil realizator.

4. Critică acțiunea, nu persoana

Când copilul face ceva negativ, spune-i: „Ești un copil atât de bun și special, nu ar trebui să te împlici într-o astfel de activitate”, în loc să îi spui: „ești un copil rău”.

5. Ajută-l să-și îmbunătățească imaginea de sine prin îmbunătățirea limbajului corpului

Imaginea de sine se poate controla dacă acționăm în consecință. În cele din urmă, imaginea pe care o cauți devine realitate.

Încearcă acest lucru: Stai cu umerii drepți, și fă mișcări față, spate uitându-te spre cer. Vei vedea că ai mai multă încredere într-o clipă. Încurajează-ți copilul să facă aceste exerciții. Copilul tău trebuie să creadă despre sine că poate face lucrurile să se întâmple și că este vrednic de iubire.

6. Lasă-ți copilul să facă alegeri singur

Când copiii fac propriile alegeri adecvate vârstei, se simt mai puternici și, prin urmare, mai încrezători.

7. Prea multă laudă nu îl ajută să muncească mai mult sau să facă mai bine.

De fapt, dacă îi spui copilului că e extrem de inteligent și talentat, el va fi ușor descurajat când va întâlni situații prea dificile pentru el. Dacă nu îl lauzi prea mult va fi mai motivat să lucreze mai mult atunci când se va confrunta cu provocări. În plus, este mai bine să lauzi efortul și nu rezultatele finale.

8. Învață-l bunele maniere

S-ar putea să pară un sfat ciudat, dar să ști cum să te adresezi în mod corespunzător unei persoane, să strângi mâna sau chiar să te așezi la o masă, îi poate oferi copilului tău un bun început în construirea încrederii în sine.

9. Învăță-ți copilul să-și rezolve problemele singur

Ajută-l să găsească soluția în loc să îi rezolvi tu problema. În calitate de părinte, trebuie îți îndrumi copilul în eforturile lui de rezolvare a problemelor, dar să n u faci acest lucru în locul lui.

Uneori, atunci când se confruntă cu frustrări, poate fi o ocazie excelentă pentru ei să îți dezvolte sentimente de încredere, competență și stăpânire. Ar trebui să-l încurajezi, dar nu-l lăsa să depindă de tine. Lasă-l pe el să fie cel care găsește soluția. Susține-l și fii alături.

10. Nu râde niciodată de ideile lui, indiferent cât de ciudate sunt

La fel ca adulții, copiii vor să fie luați în serios. Când înțeleg că sunt luați în râs, instinctul lor este să se înfurie, să se închidă și să nu împărtășească mai multe idei de teamă să fie tratați în același mod.

La urma urmei, copiii văd în mod natural lumea printr-un obiectiv diferit decât noi. S-ar putea să fii surprins de ceea ce vei auzi odată ce îi vei arăta copilului că îl ascultați și că îi iei în serios ideile.

11. Pune-l în situații sociale nefamiliare

Singura modalitate de a stabili un nivel de confort este să experimentezi disconfortul.

12. Încurajează-l să vorbească despre problemele lui

Asigură-l că ești acolo și îl vei asculta de fiecare data, acest lucru îi va oferi stabilitate și încredere.

13. Spune-i copilului tău în mod regulat că îl iubești și că îl vei iubi necondiționat

Atunci când nu reușește sau face ceva greșit, spune-i: „Ești special pentru mine, te voi iubi mereu, indiferent ce se va întâmpla!”

Încrederea nu este ceva cu care ne-am născut în mod natural. Este ceva ce dezvoltăm în fiecare zi. Este o provocare pe tot parcursul vieții și aproape toți oamenii se luptă pentru ea la un moment dat. Adesea, cei care se par a fi încrezători sau arogați sunt de fapt nesiguri pe ei. Încrederea adevărată este subtilă. Aceasta înseamnă să crezi în abilitățile tale și un să ai un puternic simț al identității de sine.

În cartea ”Copilul tău este un geniu!” vei găsi jocuri si activități de familie care dezvoltă această atât de importantă calitate cum este încrederea de sine. Cartea este scrisă împreună cu Profesorul Florian Colceag. O găsești mai jos.

Cum îi crești încrederea copilului tău în 13 pași 1

Când șovăi pe cale ca părinte, nu uita să ai încredere și să nu-ți fie frică, solicită îndrumare și ajutor. Ca părinte poate fi o provocare, dar ai încredere că vei găsi soluțiile cele mai potrivite!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes