Despre rasă și rasism

Ai vorbit vreodată cu copiii tăi despre rasă și rasism?

Poate crezi că sunt încă prea mici sau că acest gen de conversație nu este cu adevărat necesară.

Copiii nu sunt niciodată prea tineri, iar un dialog permanent despre rasă și rasism este o idee foarte bună.

Totuși nu este chiar ușor să explici rasismul unui copil. S-ar putea să-ți fie teamă că vei folosi cuvintele greșite sau că îți vei încurca copilul.

1.Fii sincer și deschis, începând de la o vârstă fragedă

Acest lucru îl va ajuta pe copilul tău în dezvoltarea sa ca persoană, va ști cum să gestioneze situațiile în care alți copii sau adulți vor avea comportamente rasiste cu un alt copil sau adult.

Cu toate acestea, dacă nu ei știu ce este rasismul și sunt la un moment dat martori ai unor comportamente rasiste, pot la rândul lor să le imite și să provoace neplăceri altora.

2. Nu-ți fie teamă de întrebări

Consideră-le momente de învățat. Dacă al tău copil întreabă despre rasă, spune ceva rasist sau întreabă ceva despre rasism, lucruri pe care le-a auzit, aceasta este o oportunitate de a învăța despre acest lucru.

Dacă nu știi răspunsul la unele întrebări este bine să spui „Nu sunt sigur” sau „Lasă-mi puțin timp să mă gândesc la asta”.

3. Încurajează-l să fie critic în ceea ce privește mass-media și stereotipurile sale

Copilul tău va vedea stereotipuri rasiale în mass-media. Îl poți ajuta să învețe să nu le creadă prin faptul că îl înveți să gândească critic și să pună la îndoială mesajele pe care le aude.

4. Folosește-te de povestiri pentru a explica rasismul

Le poți povesti copiilor tăi despre rasism prin povestiri despre oameni care au luptat împotriva lor, cum ar fi Rosa Parks, Malcolm X, Cesar Chavez și mulți alții.

Aceste povestiri îl pot ajuta pe copilul tău să înțeleagă mai mult despre rasism și cum s-au schimbat vremurile pentru că oamenii au luptat pentru lucrurile în care credeau.

Acest lucru îl poate ajuta pe copilul tău să învețe cum să aibă empatie, o abilitate importantă pentru dezvoltarea copiilor. Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale tocmai asta face dezvoltă inteligența emoțională a copiilor.

Cum vorbim despre rasism cu copilul nostru? 1

5. Învață-ți copilul că există diferite tipuri de rasism

Copiii confundă de obicei, rasismul și cred că este vorba doar despre culoarea pielii, cu toate acestea le putem explica faptul că rasismul poate fi și despre rasă, culoare părului, forma nasului, textura părului etc.

Explică-i diferențele într-o manieră acceptabilă. Acest lucru arată copilului tău că diversitatea nu este ceva de care să îi fie frică.

Vorbește calm despre faptul că fiecare poate să fie diferit și acest lucru nu îl face să fie ciudat sau rău, înseamnă că fiecare este unic.

Explică-i faptul că oamenii pot fi diferiți în multe feluri (limbă, tradiții etc.) și similari în altele (familii iubitoare, vise despre viitor etc.) și că acesta este un lucru pozitiv.

Asigură-te că al tău copil înțelege că rasismul este negativ indiferent despre ce este vorba.

6. Găsiți un videoclip pe YouTube despre rasism

Dacă îți faci probleme că vei folosi cuvinte nepotrivite atunci când îi explici copilului tău despre rasism atunci vizionarea unui videoclip nu numai că vă va fi de folos, ci și îl va ajuta pe copilul tău să experimenteze vizual ce este rasismul.

Vizualizarea unui lucru îl va ajuta pe copilul tău să afle când cineva este rasist și acest lucru îi va permite copilului tău să evalueze situația și să oprească acel comportament.

7. Învață-l pe copilul tău să se opună rasismului

Asigură-te că al tău copil știe că orice tip de discriminare este dureros și greșit, chiar dacă a fost considerat o „glumă”.

Învață-l pe al tău copil să ia apărarea victimelor comentariilor rasiste și ajută-l să înțeleagă care comportament este acceptabil și care nu.

8. Fii un model de urmat pentru el

Copiii copiază ceea ce văd la ceilalți, așa că fii un exemplu de persoană umilă, care îi acceptă pe ceilalți.

Fii conștient de limbajul pe care îl utilizezi în preajma copilului tău. Asigură-te că nu faci comentarii sau glume rasiste în fața acestuia. Deoarece acest lucru l-ar putea încuraja pe copilul tău să folosească și el comportamentul rasist.

Dacă cineva îți face observație că ai fost rasist din greșeală, ascultă-l cu atenție și cere-i scuze.

Dacă observi că cineva este victimă a comportamentului rasist, ține-i partea victimei, deoarece copilul tău va imita comportamentul tău dacă se va afla vreodată într-o situație similară.

Acționează în această manieră chiar și atunci când copilul tău nu se uită.

Acest lucru face parte din a fi o persoană bună și veți fi un model pentru alte persoane (copii și alte persoane) care văd.

9. Discutați strategii concrete pentru modul în care copilul tău poate reacționa atunci când vede comportamente rasiste

Pot interveni folosind propriile lor cuvinte?

Când ar trebui să primească ajutor de la un adult (și ce fac ei dacă adultul ignoră problema)?

Puteți chiar face jocuri de rol dacă e interesat.

Discutarea strategiilor clare îl va ajuta pe copilul tău să știe ce să facă atunci când apare o situație de acest gen.

Atunci când are o reacție de într-ajutorare, spune-i cât de mândru ești de acțiunea lui.

Părinții care trăiesc vieți multiculturale, conectându-se cu oameni diferiți de ei înșiși, au mai multe șanse de a avea copii care dezvoltă acele abilități importante de viață de la o vârstă fragedă.

Așadar, dacă îi arăți copilului tău că egalitatea este importantă pentru tine, el va merge pe urmele tale.

Să aveți discuții rodnice, dragi părinți!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes