Foarte mulţi părinţi se întreabă cum să crească un copil cu caracter frumos şi valori sănătoase, în contextul unei culturi care pare să recompenseze contrariul.

Cel mai bun răspuns care te-ar putea ajuta este acela că, un copil urmează modelul de acasă şi învaţă ceea ce trăieşte, aşa că… dacă părintele crede în valorile sănătoase şi le practică, automat va face acelaşi lucru şi copilul.

Iată ce simplu e. Ajungem – din nou – la puterea exemplului. Valorile noastre îi ajută pe copii să le dezvolte şi ei, fiind mai puternice decât cele învăţate în anturaj.

Cum educi un copil cu caracter frumos

Odată rezolvată puterea exemplului, există o mulţime de metode prin care să îţi ghidezi copilul să realizeze lucruri frumoase şi să empatizeze cu semenii lui.

Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta în modelarea caracterului frumos al copilului.

1. Valori spirituale

Cum educi un copil cu caracter frumos - plan în 7 paşi

Există câteva lecţii spirituale pe care orice copil ar trebui să le înveţe.

Dragostea pentru cei din jur, încrederea în oameni, recunoştinţă, dragostea pentru animale şi grija pentru natură sunt cele 5 valori principale pe care Dr Laura Markham sugerează că orice părinte ar trebui să i le predea copilului său.

Aceste 5 valori sunt baza de la care porneşte modelarea oricărui caracter frumos, iar întreţinerea lor este obligatorie – până la maturitate.

2. Fii bun cu cei mai slabi decât tine

Există o lege nescrisă care spune aşa: Dacă tremuri în faţa celor puternici, dar te comporţi cu cei slabi aşa cum cei mai puternici se comportă cu tine… eşti un om fără caracter.

În traducere liberă, nu lua modelul celor mai puternici pentru a-i înfrunta pe cei mici. Fii bun cu necuvântătoarele, cu natura, cu oamenii care au nevoie de ajutor. Doar pentru că ei depind de tine, asta nu te face mai puternic. Dar te poate face mai bun. Dacă îi ridici şi îi protejezi. Iată un al doilea punct al unui caracter frumos.

3. Valorile omului frumos

Michael Gurian, mentor spiritual, enumeră zece competențe morale pe care toţi copiii ar trebui să le înveţe în primii ani de viaţă: decență, corectitudine, empatie, iubire de sine, responsabilitate, loialitate, iubire necondiţionată, egalitate în drepturi, onestitate, onoare.

Dacă i-ai predat copilului aceste 10 lecţii educaţionale, poţi fi sigură că te vei bucura de un adult cu un caracter frumos. Însă mulţi părinţi, să recunoaştem, îşi trimit copiii în lume cu prejudecăţi, opinii rasiste şi sentimentul de superioritate. Iar de aici se nasc o mulţime de alte nonvalori. Suntem valorile pe care le adoptăm, nu cele pe care le învăţam.

4. Cărţile

Da, cărţile modelează un caracter frumos. Tot ce nu le putem preda noi, copiii învaţă din cărţile potrivite: responsabilitatea, bunătatea, empatia, mila, grija, rezolvările pentru diferite probleme.

dezvoltarea copilului prin citirePetreceţi timp împreună, discutaţi despre poveşti, personaje, dezbateţi situaţiile întâlnite în cărţi, folosiţi-vă imaginaţia, foloseşte cartea ca pe o bază de la care să porneşti în predarea lecţiilor importante… prin intermediul vocilor personajelor.

Prin joacă învăţăm cel mai rapid.

5. Un gest frumos pe zi

Dacă vrei să schimbi lumea… nu îţi face planuri mari. Începe cu paşi mici. Fă un gest frumos pe zi. Simplu şi frumos. Poate fi un desert oferit colegului de bancă, o felicitare pentru cea mai bună prietenă, un compliment prietenului care a reuşit, o acţiune simplă de voluntariat.

Prin gesturi mici copilul învaţă bunătatea şi ce înseamnă un caracter deosebit.

6. Non – judecata

E în natura omului să judece ceea ce fac ceilalţi. Şi tot în natura umană este acceptarea cu mai multă uşurinţă a prejudecăţilor… decât ale schimbării. Un copil care învaţă să nu judece va fi un copil mai concentrat pe drumul său, pe ceea ce poate aduce el în plus, ca valoare, pe frumuseţe, şi mai puţin concentrat pe ceea ce aleg să facă ceilalţi cu vieţile lor.

Un copil care va fi învăţat să nu judece, va fi un copil care înţelege că oamenii sunt diferiţi şi frumoşi prin diferenţele dintre ei, iar noi nu suntem în măsură, nici suficient de buni… încât să îi judecăm pe ceilalţi.

7. Generozitatea

mama si copilul Cum educi un copil cu caracter frumos - plan în 7 paşi

Să fim recunoscători pentru toţi oamenii generoşi din jurul nostru. Pentru că nu mai sunt atât de mulţi, iar cei mai mulţi se feresc să mai adopte un astfel de comportament.

Când educăm copilul să fie generos, îl facem fericit. Cum? Foarte simplu.

Prin faptul că el se bucură de rezultatele gesturilor sale de bunătate, iar ceea ce transmite se întoarce la el, întreţinând un circuit de bine.

Generozitatea este o carte de vizită a unui caracter frumos. Pentru că numai dintr-un caracter frumos se pot naşte: binele, grija pentru ceilalţi, empatia, ajutorul şi iubirea necondiţionată.

Ce ar mai trebui să ştii

Caracterul frumos nu este un lucru greu de realizat, însă este un detaliu care necesită implicare constantă, puterea exemplului, empatie şi analiză profundă din partea părinţilor.

Un caracter frumos, mai ales la vârste fragede, se educă în special prin joc și joacă. Optează în acest sens pentru jucării deschise, jucării care să îi stimuleze creativitatea și să îl pună totodată în situația de a coopera. Orășelul Stinghiuță este jocul pe care îl recomand cu drag și care, pe lângă însușirile sale educative, îți va oferi șansa de a te apropia mult mai mult de copilul tău și de a-l învăța într-un mod distractiv ce presupune responsabilitatea și munca în echipă. Mai multe despre acest joc uimitor găsești aici.

Transmitem copiilor exact ceea ce credem noi despre viaţă. Credem că viaţa este grea şi se bazează pe compromis, asta vor crede şi ei. Credem că totul e posibil, prin muncă, asta vor crede şi ei. Credem că oamenii sunt frumoşi şi buni – iar caracterul ne defineşte, atunci vom atrage astfel de persoane în jur. La fel se va întâmpla şi când vom crede contrariul.

Concluzie

Nu mai este un secret că educaţia şi modelarea caracterului reprezintă suma dintre: gândurile, credinţele, acţiunile noastre şi exemplul pe care îl oferim copiilor. Pentru că exemplul este cel pe care îl vor urma copiii, nu sfatul. Dar am mai vorbit despre asta.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes