Am vorbit articolele trecute despre anxietate, așa că astăzi continuăm discuția. Ne focusăm acum pe fobii, mai exact frica de întuneric, atât de comună printre copii. Cel mai probabil, cu toții am experimentat la un moment această frică. Acum, ca părinți ni se poate părea uneori ciudat cum pe timpul zilei copiii explorează fară griji împrejurimile și cum se lasă seara, totul se transformă și pare că orice sunet sau orice umbră ascunde ceva.
Ce este frica de întuneric
Frica de întuneric nu este ceva raţional, astfel că manifestările ei nu sunt logice. Mulţi copii sunt speriaţi de posibilitatea existenţei unor monştri în întuneric, a unor fiinţe care le pot face rău. Frica este resimţită ca fiind reală, iar raţionalizarea este de cele mai multe ori inutilă.
Specialiştii spun că frica de întuneric poate avea cauze diverse. Studiile arată că teama de întuneric nu este asociată, neapărat, cu întunericul în sine, ci cu pericolele pe care le poate ascunde acesta.
De unde vine frica de întuneric?
Până în jurul vârstei de doi ani, copiii nu manifestă frică de întuneric.Copiii cu vârste între 3-6 ani se tem de întuneric, fiind o parte normală a dezvoltării lor. La acea vârstă, ei se pot teme să doarmă singuri din cauza fantomelor, a monștrilor sau a zgomotelor ciudate pe care susțin că le aud.
Însă v-ați întrebat oare dacă în spatele acestei frici se ascunde și frica noastră, a părinților? Cum așa? Cu cât părinții simt aceste frici, cu atât le transmit copiilor ca și mesaj subliminal și fără să conștientizeze, mai ales atunci când sunt bebeluși.
Spuneți sincer, câți dintre voi ați trecut prin aceste frici atunci când copiii voștri erau mici?
- frica că atunci când sunt bebeluși să nu se sperie de întuneric și le lasăm o lampă aprinsa sau lumina de pe hol;
- frica de a nu cădea din pat;
- frica de a se trezi și a începe să plângă;
- frica de a se simți abandonați.
Cu cât copiii cresc, cu atât și fricile părinților cresc. Tot verbalizând și consolidând aceste frici iluzorii, copii încep să creeze în mintea lor tot felul de scenario. Aceste scenarii prind contur în imaginația lor, iar la lăsarea întunericului pare că toate acestea se trezesc la viață.
Poate uneori ni se pare că copilul exagerează și îl repezim sau chiar tachinăm pe seama acestei frici. Însă fără a ne da seama, de fapt nu facem altceva decât să îi întărim și mai mult acestă frică de întuneric.
Ce putem face și cum putem să ne ajutăm copii în privința acestei frici?
- Încearcă să conștientizezi posibilul moment în care această frică a luat naștere;
- Acceptă-i frica și ascultă-l
- Analizeză fricile proprii pentru a observa și înțelege cum eși tu ca părinte;
- Încetează orice formă de „tachinare” la adresa copilului pe această temă; vorbe;te cu toat[ familia pentru ca nici un membru să nu mai dea curs acestei frici;
- Vorbește deschis cu copilul despre această frică pentru a-l ajuta să o înțeleagă (cum o percepe el, cum îl face să se simtă, unde simte frica respectivă);
Puteți încerca și un exercițiu simplu de împrietenire cu întunericul, adică cu lipsa luminii: în camera copilului veți începe cu câte 3-5 minute de stat împreună în întuneric. Cu cât vom povesti, vom vorbi și îl vom face să prindă curaj și să vadă întunericul din perspectiva lipsei luminii, adică a soarelui, cu atât va începe să se împrietenească în timp cu întunericul.
Este un proces ce necesită răbdare, blândețe și calm dar merită implicarea căci va ajuta copilul să înțeleagă proveniența fricii și cercetând, să ajungă să o anuleze.
Frica de întuneric este reală și părinții nu trebuie să o trateze cu nepăsare sau superficialitate. Aceștia trebuie
- să comunice în mod deschis
- să-i asculte
- să îi înțeleagă
- să îi liniștească
- să își arate sprijinul.
Vorbiţi cu copilul despre ceea ce se întâmplă şi ceea ce simte și nu alegeţi să ignoraţi acest lucru. Cu ajutor din partea părinților, copiii pot învinge frica de întuneric.
Ca un ajutor în plus pentru părinți, puteți citi și acest articol despre cum să vă învingeți propriile frici. Vă va fi de folos.
Voi cum i-ați ajutat pe copiii voștri să treacă peste frica de întuneric? Ce a funcționat și ce nu în cazul vostru?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares