Majoritatea oamenilor cred că inteligența este statică; fie ești inteligent, fie nu ești. Dar se pare că inteligența este ca un mușchi: poate fi dezvoltată dacă este folosită.

Scopul nostru, ca părinți, este de a crește copiii care să creadă în capacitatea lor de a-și dezvolta mușchii mentali.

Experții pun la îndoială obsesia din cultura noastră, și anume aceea de a-i impinge pe copii să citească sau să obțină rezultate academice înainte de vârsta grădiniței.

La copiii de vârstă preșcolară activitățile precum construirea cu blocuri, jocul împreună cu alți copii, folosirea culorilor, sunt activități, de care sunt atrași copiii în mod natural, lucru care le și oferă fundamentul pentru învățarea ulterioară, de la abilitățile de matematică la lectură.

După cum a spus Albert Einstein:

„Jocul este cea mai înaltă formă de cercetare”.

Prin jocul liber copiii învată:

  • să își traseze granițele interpersonale,
  • să negocieze,
  • să gestioneze atât reușita cât și eșecul,
  • să înțeleagă și să accepte și alte puncte de vedere,
  • și mai ales nevoile emoționale ale celorlalți copii.

Chiar și jocul imaginativ, construiește abilități de auto-disciplină și abilități sociale, și aduce o contribuție fundamentală la succesul academic ulterior.

Inteligența verbală și logică începe, de fapt, atunci când începe copilul să vorbească și să pună întrebări, să participe la conversații zilnice despre viață.

Copiii care au discuții de calitate cu părinții de mici vor câștiga încredere în ei, le va crește stima de sine și le va spori sansele să fie înțeleși și respectați de ceilalți, își vor dezvolta inteligența emoțională care este una dintre abilitățile cele mai importante pentru a deveni un adult de succes.

Ce să nu îi spui copilului tău despre învățat?

  • „Cu cât stai mai mult să înveți, cu atât mai bine”,
  • „Dacă nu iei note bune, nu mergem nicăieri în vacanță”,
  • „La vârsta ta ar trebui să înveți, mai încolo vei avea timp să faci și altele”,
  • „Numai la joacă/desene/calculator ți-e gandul, nu ai pune mâna pe carte pentru nimic în lume”,
  • „Dacă nu te ții de școală, nu vei face nimic în viață”.

Care este efectul acestor cuvinte asupra copiilor?

  • instalează o stare de anxietate în prezenta căreia nu se poate dezvolta curiozitatea sănătoasă, esențială procesului de învățare
  • dezvoltă așteptări nerealiste cu privire la setarea priorităților în viață
  • diminuează încrederea în sine
  • distrug relația părinte-copil

Copii sunt curioși din fire. Majoritatea vor să știe lucruri, să afle motivele din spatele oricărui mecanism, să înțeleagă lucrurile. Unii mai mult alții mai puțin. Unii sunt atrași de anumite domenii, alții nu.

Noi ca părinți avem misiunea de a descoperi în timp aceste lucruri pentru a ști cum să îi ajutăm să învețe cu plăcere. Copiii vor sa invete, însă ei au nevoie de încurajările noastre, au nevoie de susținere.

Cum să îți ajuți copilul ca să învețe cu placere?

1. Insuflă-i de mic plăcerea pentru citit

Citeste-i povești, vorbește-i despre cărți, du-l în librării și arată-i cât de minunată și distractivă este lumea cărților.

Copiii care au probleme cu cititul manifestă probleme la învățătură și sunt cei care urăsc cel mai adesea școala.

2. Prezintă-i avantajele școlii și învățatului

Arată-i copilului tău că lucrurile pe care le învață la școală se aplică în practică. Spre exemplu matematica îl ajută atunci când merge la cumpărături la magazin, limba română îl ajută să vorbească în mod corect, geografia îl ajută să se orienteze în spatiu, etc.

3. Puneți în practică acasă micile experimente sau exerciții pe care le învață la scoală

Faceti temele împreună: el pentru scoala, tu pentru serviciu sau citiește o carte. Jocul este cea mai eficientă metodă de învățare așa că profită de acest lucru pentru a-l motiva. Creează mici experimente interesante unde să folosiți noțiunile învățate la școală.

4. Dă-i de ales

Școlile deja au o atitudine foarte rigidă și impunătoare cu privire la ce, cât și în ce fel trebuie să se învețe, ca să mai faci și tu acelasi lucru acasă.

Oferă-i libertatea de a alege ordinea în care învață, în ce pozitie își citește lecția la geografie sau în ce camera își scrie comentariul la română.

5. Sprijină la fel de mult ca și dezvoltarea academica și dezvoltarea sa morală, emotională, socială, artistică si fizică.

6. Ajută-l să își organizeze timpul

Managementul timpului este esential pentru ca al tău copil să își formeze o atitudine pozitivă față de învățare. Recomandă-i să ia pauze atunci când învață si să se odihnească putin înainte de a începe temele.

7. Creează-i un spatiu adecvat de studiu acasă

Primul pas în ceea ce privește productivitatea copilului la școală și în rezultate bune la învățătură constă în crearea unui spațiu special amenajat pentru studiu.

ASigură-te că sursa de lumină este potrivită, astfel încât nici să nu îl deranjeze, dar nici să-și obosească ochii chinuindu-se să citească sau să vadă ce scrie.

8. Ajută-l să-și descopere stilul propriu de învățare: auditiv, vizual, tactil-kinestezic etc.

Citește mai mult despre stilurile de învățare, cum le recunoști și cum îl poți susține în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. dr. Florian Colceag (”antrenorul de genii).

Cum să îți ajuți copilul să învețe cu plăcere? 1

9. Manifestă entuziasm atunci când copilul tău reușeste să facă ceva prin propriile sale eforturi

Fiecare reusită a copilului tău reprezintă o reușită și pentru tine fiindcă tocmai a urcat o treaptă pe scara cunoașterii.

Entuziasmul tău îl încurajează să urce și mai sus de fiecare dată, așadar arată-i copilului tău că esti mândru de ceea ce a realizat.

10. Lasă copilul să mai facă si greșeli

Daca ești mereu pregatit să îl protejezi și nu îi dai voie să mai și greșească, nu va fi pregătit pentru momente mai dificile în viitor, cum ar fi: examene grele, testări, evenimente mai complexe, decizii.

11. Ajută-l să aleagă și să ia decizia corectă

Dacă nu vrea să învețe la o materie, prezintă-i noțiunile într-un mod diferit, creativ, care să îi atragă curiozitatea. Va învăța cu mai mare ușurință si cu mai mare plăcere dacă va înțelege exact noțiunile.

12. Descoperă punctele slabe, problemele, nemultumirile si ajută-ți copilul să le rezolve

Comunicarea este cea mai bună solutie dacă vrei să îți motivezi copilul să învețe la școală.

13. Fii mereu interesat de ceea ce face la școală

A te implica înseamnă a-l întreba constant ce face la școală, ce a aflat interesant si a încerca să puneți împreună în practica lucrurile învățate la școală, într-un mod distractiv.

Folosește-ți imaginația și ajută-l pe copilul tău să înțeleagă calculele matematice, fizica sau georgrafia ori altă materie prin diverse jocuri creative și educative, care-l ajută să rețină mai bine informațiile esențiale.

Drag părinte, îți doresc inspirație să găsești resursele prin care să îți sprijini copilul.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse