Unul din principalele moduri de a încuraja copilul să devină o persoană fericită, de succes, să aducă contribuții în viața oamenilor este să îl înveți încă din copilărie să ia decizii bune.

Copiii se blochează deseori când au de ales pentru că se gândesc la decizii ca la ceva mare, ca la ceva foarte important.

A ajuta copilul să învețe nivelurile diferite ale deciziilor poate să îi reducă îngrijorarea.

Dacă nu este o problemă de sănătate sau de siguranță, îi poți permite copilului să ia și decizii mai puțin bune în ce-l privește. Acestea îl vor ajuta să evalueze consecințele unei decizii bune sau mai puțin bune.

Îți dorești un copil cooperant?

1. Lasă-ți copilul să ia decizii zilnic

Pe măsură ce copiii cresc, ei pot face alegeri privind preocupările de timp liber, de oră de somn, cu cine să meargă la film, la ce curs să se înscrie etc.

Renunță la a deține tot timpul controlul și încurajează-ți copilul să facă alegeri zilnice, fără a compromite valorile importante.

Lasă-l să decidă ce activitatea de weekend dorește să faceți împreună; să-și aleagă hainele, atâta timp cât sunt potrivite.

Împuternicirea copilului să ia decizii îi va face mai cooperanți și îi va învăța că ceea ce vor ei contează.

Cercetările arată că prea multe opțiuni îngreunează luarea deciziilor.

Așadar este important să ne lăsăm copiii să aleagă, dar să le facem alegerea mai ușoară dându-le mai puține opțiuni.

2. Asigură-te că doarme suficient

Cercetările arată că acei copii care dorm cu o oră mai puțin decât au nevoie au performanțe mai scăzute la școală. Efectele sunt temporare, dar dacă somnul continuă să fie insuficient, învățarea lor va fi afectată.

Atunci când ești epuizat, e mai greu să faci față la tot ce ți se întâmplă. Dacă în fiecare seară mergeți la somn cu 15 minute mai devreme, în timp va ajunge din nou să doarmă suficient.

3. Pune limite cu empatie pentru a-l învăța auto-disciplina

Auto-disciplina este abilitatea de a renunța la ceva ce ne dorim (tort, să spunem) pentru ceva ce ne dorim mai mult (sănătatea noastră).

Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.

Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:

Copiii cooperanți sunt copiii care sunt lăsați să ia decizii zilnic 1

Copiii crescuți fără limite nu primesc multe oportunități de a practica auto-disciplina. Copiii care-și percep limitele nedrepte și rezistente se simt obligați să renunțe la ceea ce vor.

Atunci când se simt înțeleși copiii sunt mai cooperanți. Ei vor renunța la ceea ce vor pentru ceva ce vor mai mult: o relație bună cu tine.

4. Acceptă-i emoțiile, limitează-i comportamentul

Atunci când acceptăm emoțiile și limităm acțiunile, copilul învață că emotiile sunt firești și că este responsabil pentru actiunile sale în acele momente intense.

Sentimentele care sunt reprimate tind să dispară necontrolate. Odată ce copiii pot gestiona emoțiile, își pot gestiona comportamentul.

Asigurându-i ca suntem mereu acolo pentru ei și lăsându-i să-și exprime nevoile și emoțiile într-un mod firesc, copiii învață asertivitatea.  Acest lucru le arată că, deși nu pot obține întotdeauna ceea ce vor, au ceva mai bun: un părinte care îi iubește așa cum sunt.

5. Copilul tău nu va face întotdeauna ceea ce spui, dar întotdeauna va face ceea ce faci tu

Modelarea comportamentului este crucială în primii cinci ani, creierul copiilor fiind deosebit de elastic. Copiii învață mai bine uitându-se la cum se comportă părinții lor decât ascultând la ceea ce spun.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse