O comunicare eficientă părinte-copil este aceea în care copilul se simte respectat. Atunci când comunicăm, transmitem implicit părerile și valorile în care noi credem.

Dacă crezi că propriul copil este capabil, bine intenționat, valoros, vei comunica acest lucru nu numai prin cuvintele pe care le folosești, ci și prin gesturi. Stilul de viață al acestuia este influențat așadar de atmosfera și valorile familiale, de metodele de creștere la care părinții aderă, de constelația familială.

De la părinți copiii învață ceea ce numim standarde etice și morale adecvate, astfel că adulții au un rol important în transmiterea ideilor, oferindu-le copiilor sentimente puternice de coeziune și comuniune.

5 sugestii care te vor ajuta să-i comunici copilului cât de mult îl prețuiești

1. Timp împreună

Mama si fiica beau ceai

Transmite-i copilului tău cât de important este pentru tine, petrecând timp împreună. Dacă îți dorești să îmbunătățești relația cu copilul, fă-ți timp pentru o discuție prietenoasă. Evită  însă discuțiile atunci când vă aflați în mijlocul unui conflict. Într-un astfel de moment tensionant este mai bine să te retragi până ce apele se calmează. Vei reuși să menții astfel respectul reciproc.

Jocul reprezintă o modalitate de conectare cu copilul tău, iar EQ Game va deveni aliatul tău dacă-ți dorești dezvoltarea emoțională a micuțului tău. Îl găsești aici.

2. Părintele nu are toate răspunsurile din lumemama și fiică vorbesc și zâmbesc

Bunăvoința de a admite limitele cunoștințelor tale, de a accepta că tu nu ai răspunsuri pentru toate întrebările transmite copilului tău ideea de respect reciproc. Cei mici sunt sensibili la credibilitatea propriilor părinți și se simt dezamăgiți atunci când adulții au tendința de a minți sau a-și exagera cunoștințele. Invită-ți copilul să căutați împreună cele mai potrivite soluții.

3. Nu apela la sarcasm și ridiculizare

Sarcasmul și ridiculizarea blochează comunicarea, distrug relații, inhibă. Un copil ironizat nu va mai îndrăzni să caute cele mai bune soluții de unul singur. Pentru că va avea mereu în minte teama unui potențial eșec. Permite-i acestuia să-și exprime sentimentele, părerile, fără a se teme că va fi umilit. Copilul vorbește deschis despre emoțiile sale atunci când părinții stabilesc un climat liber de frică.

4. Renunță la etichetări

5 sugestii care te vor ajuta să-i comunici copilului cât de mult îl prețuiești 3

„X este un copil cuminte”, „Y este cel mai răsfățat copil din lume”, „Z nu poate face nimic de unul singur” – astfel de exprimări reprezintă etichetări. Vrem sau nu, copiii iau etichetările noastre ca fiind adevărate. Pentru că noi, părinții, suntem persoanele în care ei au cea mai mare încredere, nu-i așa? Atunci când etichetăm ne urcăm pe piedestal, ne atribuim rolul de judecător. Iar aceasta este o atitudine contraproductivă în relația părinte-copil. Încrederea în copilul tău îți veni în ajutor pentru a evita etichetările.

5. Comunică dragoste și apreciere

În fiecare clipă! Dar mai ales atunci când copilul și-a format o opinie greșită în ceea ce-l privește. Încurajează-ți copilul să-și depășească limitele. Să nu renunțe în urma primului eșec. Amintește-i de fiecare dată progresele înregistrate, oricât de mici ar părea ele pentru tine. O stimulare adecvată îi va dezvolta copilului aptitudinile, dorința de cunoaștere pe tot parcursul vieții.

Concluzia

copil și mamă fericite

Tu ești cel care încurajează un anumit tip de comportament al copilului. Sentimentele pe care le proiectezi asupra copilului, din punct de vedere emoțional, contribuie la conturarea imaginii de sine a acestuia.

Îți propun să te detașezi de problemele cotidiene, să-ți privești copilul ca pe o ființă unică, minunată, care are nevoie de prețuirea ta necondiționată. Asigură-l că-l accepți indiferent de greșelile sale, cere-ți scuze ori de câte ori simți că ți-ai pierdut răbdarea și explică-i motivele care te-au făcut să te simți astfel.

Fă un efort, încearcă să ai o percepție pozitivă asupra copilului tău și asupra ta și te asigur că vei fi mulțumit(ă) de felul în care va arăta relația voastră.

Abonează-te la robotul de messenger și intră în comunitatea părințăilor înțelepți pentru a rămâne la curent cu astfel de articole.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse