Ce vor copiii? Iată întrebarea care dă bătăi de cap tuturor părinţilor. Pentru că toţi părinţii vor să fie cei mai buni, să le ofere copiilor ce au nevoie, să afle exact ce îşi doresc şi de ce, iar la final relaţia lor să fie una perfectă.

Dar ce vor copiii?

Vor multe jucării, vor haine scumpe, vor vacanţe, vor mai mult timp pentru joacă?

Chiar dacă mulţi părinţi se plâng că au copii care nu mai contenesc din a le cere lucruri scumpe şi bani, încă de la vârsta preşcolara, realitatea, faptele şi statisticile ne arată cu totul altceva.

O să-ţi spun o poveste care, cu siguranţă, te va surprinde

Am întâlnit o mamă care a angajat o bonă permanentă pentru copil, doar pentru ca ea să nu îl vadă şi să nu îl audă. O obosea. Da, ai nevoie şi dreptul la timpul tău, petrecut singură, în care să te relaxezi, însă aici vorbim despre o persoană care se încuie în cameră pentru a nu fi deranjată de propriul copil.

Pe cealaltă parte, evident, se plânge tuturor că are un copil care îi cere permanent ceva, lucruri tot mai scumpe. Lucru firesc, nu? Dacă tot petece timpul singur, sperând că uşa mamei se va descuia, atunci merită măcar o jucărie scumpă.

Înţelegi acum?

Nevoile reale ale copiilor nu au legătură cu latura materială, însă acestea se accentuează dacă le lipseşte partea afectivă. Aşadar, dragi părinţi, dacă vă confruntaţi cu un copil care vrea de toate, e foarte posibil ca el să compenseze lipsa afecţiunii primite din partea voastră…cu o listă mare de cadouri şi cerinţe.

Ce vor de fapt copiii

Dacă vrei să ştii exact ce îşi doresc copiii, nu trebuie să îi întrebi, nici să încerci să le ghiceşti gândurile.

familie fericita

Trebuie să te pui puţin în locul lor, apoi să te priveşti pe tine, ca adult, şi să te întrebi dacă îţi oferi suficient timp, suficientă atenţie, suficientă iubire.

Dacă ai timp pentru tine, dacă eşti odihnită, dacă ştii să te relaxezi, dacă te bucuri de viaţă aşa cum meriţi. Dacă eşti fericită.

Copilul din tine îţi va spune sincer în ce stadiu te afli. Iar copilul tău este un tu mai mic.

Să ştii că nu e deloc greu să afli ce vor copiii.

O spun studiile şi o spunem şi noi, din experienţă. Iată ce vrea copilul tău de la tine.

1. Copilul tău vrea să petreacă mai mult timp cu tine

Eşti ocupată, eşti obosită, nu ai terminat treaba începută şi deja ai încă trei sarcini de rezolvat.

Dar cel mai important lucru pe care îl oferi copilului tău nu este mâncarea, nu sunt nici hainele perfect călcate, nici mobila neprăfuită.

Este atenţia ta. Copilul tău vrea atenţie. Are nevoie de atenţia şi timpul tău, Faptul că stai în aceeaşi cameră cu el, în timp ce el se joacă iar tu calci rufe, nu înseamnă timp petrecut împreună.

Copilul nu va simţi că i-ai acordat atenţie.

Are nevoie să renunţi la treburile tale, uneori la telefon şi la butonat telecomanda, şi să faceţi ceva împreună. Abia atunci se poate spune că petreci timp cu el.

2. Copilul tău vrea să nu mai ţipi la el

Poate e ceva banal, de moment, şi nu înseamnă nimic pentru tine. Însă pentru copilul tău înseamnă întreaga lume. Copiii nu suportă să ţipăm la ei.

copil trist

Sunt prea mici să înţeleagă că e o reacţie de moment şi atunci iau totul personal şi încep să se gândească de ce nu sunt suficient de buni, cu ce greşesc, de ce nu sunt iubiţi.

Asta este percepţia lor asupra tonului ridicat.

Dacă ar putea să îţi ceară un singur lucru, cel mai important, copilul tău ar vrea să te roage să nu mai ţipi la el.

Să ai mai multă răbdare şi să încerci să îl înţelegi.

Să îl ajuţi să vorbească pe înţelesul lui…şi să vii şi tu mai aproape de limbajul lui. Să găsiţi unul comun.

3. Copilul tău vrea să ştie că îl iubeşti

Nu toţi părinţii spun copiilor te iubesc. De fapt, adevărul e că foarte mulţi evită să le spună copiilor acest lucru, pe motiv că vor deveni alintaţi.

Sau am mai auzit varianta conform căreia copilul nu trebuie să ştie că îl iubeşti, că i se urcă la cap.

Te rog să îmi spui că tu nu crezi în aşa ceva. Vreau să cred că îi spui cel puţin o dată pe zi că îl iubeşti. Copilul iubit e un copil inteligent, cu încredere în sine, un copil capabil. Copilul neiubit este un copil trist, temător, care eşuează.

Totul e strâns legat de legătură pe care o are cu tine încă dinainte să se nască. Şi lucrul acesta e miraculos, nu îl vei putea explica altfel. Copilul are nevoie să ştie că îl iubeşti. Să audă te iubesc şi să îl şi simtă.

4. Copilul tău vrea să îl asculţi

Nu, nu doar copilul trebuie să te asculte. El nu e un robot programat să facă ce îşi doresc părinţii. E o fiinţă în dezvoltare, care are nevoie să se exprime. Şi să fie ascultat.

Copilul tău vrea să îl asculţi. Când îţi spune că e obosit şi că nu poate face temele chiar atunci, când îţi cere ajutorul, când se simte nedreptăţit, când îi spui că se plânge tot timpul. Dacă nu îl asculţi, să nu te surprindă că va vorbi cu oricine altcineva în afară de tine.

Ascultă-l când vrea să se joace, când te roagă să amânaţi temele, când nu mai poate termina tot ce are în farfurie. Ascultă-i nevoile. Descoperă ce simte. Mulţi părinţi nu îşi cunosc copiii, nu ştiu ce simt, cum se simt, ce nevoi au, cum să reacţioneze, cum să se comporte cu ei.

Iar explicaţia aceasta este: părintele nu ascultă copilul, aşteaptă ca doar copilul să îl asculte pe el.
Şi asta e o mare eroare.

5.Copilul tău vrea să-i ceri doar ceea ce şi tu faci

Asta e o mare nevoie a copilului. Să nu i se mai ceară să facă lucruri pe care tu nu le faci. Nu va înţelege de ce, tu vei refuza să îi explici, iar miezul scandalului exact aici se află.

relatie frumoasa de familie

Puterea exemplului rămâne cea mai bună motivaţie, indiferent de situaţie.

Sunt părinţi care impun copiilor să vină cu 10 pe linie, dar ei poate că nu au avut aceeaşi situaţie. Părinţi care obligă copiii să citească, dar la ei în casă nu există cărţi, iar timpul e petrecut mai mult pe telefoane.

Părinţi care au cerinţe ce depăşesc capacitatea copiilor. Şi nu e în regulă!

Părinţi care nu pot face ceea ce le cer celor mici, însă vor ca ei să facă. Cumva, vor să se împlinească prin ei.

Nu face asta, nu căuta să faci din copilul tău ceea ce tu nu ai fost.

Lasă-l să fie ceea ce vrea el să fie. E rândul lui. În paralel, nu e deloc târziu să te reapuci şi tu de ceea ce ai visat întotdeauna să faci. Şi veţi regăsi armonia.

Conlcuzie

Copilul vrea să se simtă în siguranţă, iubit, apreciat. Să primească validarea că este suficient de bun, că nu te dezamăgeşte, că poţi accepta ce are de spus şi fără să te superi. Că nu îi ceri perfecţiune. Că îţi pasă de visurile lui şi că accepţi să îl susţii – sau măcar să îl laşi să îţi explice de ce.

Ce vor copiii? Iată ce vor. Vor să le umpli interiorul cu prezenţa şi dragostea necondiţionată, nu cu reproşuri, aşteptări şi cadouri scumpe.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes